gyerek

Gyerekes dolgok

Amikor az embernek még nincs gyereke, nem is tudja, mennyi kreativitás szorult belé.  A gyerekek ugyanis kreatívvá tesznek.

Mert igaz ugyan, hogy a lakás tele van csilli-villi szuper játékokkal, amik lassan kiszorítanak Titeket a lakásból, de miután a gyerkőc 10 perc alatt beterítette velük az egész lakást, elkezd “unatkozni”, és gyorsan ki kell találnod valamit, hogy nyerj még 15 percet, hogy befejezhesd az ebédet, vagy a vasalást. Ugyanez a helyzet akkor, mikor egy gyógyszert kell beadnod a kis betegnek, vagy egy hisztivel kell megküzdeni a bevásárlóközpont kellős közepén, és még sorolhatnánk a váratlanabbnál váratlanabb, olykor vicces, olykor idegtépő eseteket.

És ilyenkor a legtöbb anya olyan leleményességről tesz tanúbizonyságot, amit a kreatív ügynökségek is megirigyelhetnének: ilyenkor születnek azok- a legtöbb esetben apró, de mégis óriási ötletek, amik átsegítenek a helyzeten.

Következzen néhány egyszerű, játékkal kapcsolatos apróság.

Ragassz autópályát! Nálunk szinte egész napos játékot jelent az autópályás, városépítős játék. Az alapja az, hogy a nappaliba maszkírozó szalaggal autópályát ragasztunk, belevonva esetleg a kanapét is, és futhat akár az asztal alatt. Ez a ragasztószalag nyom nélkül eltávolítható később. A kisebb gyerekek elautóznak egy ideig, az ovisok viszont már kockákból, legóból, vagy dobozokból várost építenek és kész jeleneteket, történeteket játszanak el.

P1140436

P1140438

kép

Kártyatartó:  Máté nem szeretett kártyázni, de szívesen nézte, ahogyan Pannával UNO-ztunk. Aztán rájöttem, mi a gond: nem tudja tartani a kártyáját a kis kezecskéjében, így nem is látja át rendesen a lapjait. Tojástartóból kártyatartót készítettem: bevágtam a tojástartó alján lévő kis kapszulákat, ide lehet a kártyát betenni. Azóta nagy zsugás!

P1140290

Fess, mint Michelangelo a Sixtusi-kápolnában Ha a hagyományos rajzolások, festések nem jönnek be, érdemes csavarni rajtuk: ragassz papírt az asztal alá, rajzoljon így a gyerek, közben beszélgethettek a freskókról. Így érdekesebb lesz.

P1140902

A legózást nagyon szeretem, ezzel is sokáig lehet sokfélét játszani, építsetek például golyós labirintust, majd mehet az ügyeskedés:

P1110321

Vagy lufi-hajtású autót:

P1070967a

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz vagy a képre kattintva elérheted a kép forrását. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

No Comments

 • Cecilia

  Nagyon jó és egyzzerűen kivitelezhető ötletek! A kártytartót és az autópályásat biztosan kipróbáljuk.

  Cecilia, Régiségeknek blog

 • Moni

  Irigyellek nagyon! Hogy tudsz ilyen kreatív lenni? A tojástartóból kártyatartó eszembe se jutott volna. Neked honnan jön ennyi eredeti ötleted? Meg a legós golyópálya, vagy az autóút ragasztása. Komolyan kérdezem, hány óra nálad egy nap? És ehhez azért műveltség is kell, hogy sixtusi kápolna meg festés. Szóval komolyan kérdem, honnan jutnak ilyenek eszedbe?

  • Rácz Anikó

   Szia Móni! Bocs a kései válaszért, most kevesebb idő jutott a blogra, mert elsők a gyerekek. 🙂 És az így rögtön ki is derül, hogy én is gyakran vagyok időzavarban, és nagyon sok mindenre nem jut időm. 🙂 Nagyon szépen köszönöm a dicsérő szavakat, nagyon kedves vagy. Korábban 11 évig fejlesztőmérnökként dolgoztam, így a kreativitás munkaköri kötelességem volt :-). Egyébként azt gondolom, mindenkiben ott van valahol, csak nem így nevezzük: az is kreativitás, ha valaki egy kicsit módosít egy sütirecepten, ha kitalál valamilyen szuper kádsúrolási technikát, vagy egy váratlan helyzetre ügyesen reagál. A kreativitást a gyerekek is nagyon felerősítik, mert egyrészt mindig új helyzetek elé állítják az embert, másrészt kell nekik énekelni, rajzolni, táncolni. :-)(http://anapfenyillata.cafeblog.hu/2013/09/04/hogyan-rajzolj-allatot/ ) Az ötletek egyrészt sajátok, másrészt esetleg valahol látok valamit, amit továbbgondolok, sok mindent látok a neten is, sokat segített az IKEA is, hogy például rájöjjek, minden arra való, amire használják. Úgyhogy nagyon sokféle inspirációs lehetőség van. Arra biztatlak, nyugodtan gondolkodj szabadon, és írd le az elsőre irracionálisnak, értelmetlennek tetsző gondolataidat is, mert legtöbbször az ilyenekből születnek a legjobb dolgok. Szép napot! Anikó 🙂

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük