ajándékötlet,  recept

Lélekmelengető fűszeres likőr házilag

Varázslat, ahogyan a „kerítésszaggató” pálinkákból illatos fahéjas-gyömbéres-mézes likőr lesz.

2

Sok-sok évvel ezelőtt készítettem először ilyet, amikor egy ihatatlanul erős, és valljuk be, nem túl finom pálinkát kaptunk ajándékba. Valahogy nem akart elfogyni, egészen  addig, amíg egy magazinban nem találtam egy receptet. Mivel vesztenivaló nem volt, kipróbáltam. A pálinka illatos likőrré változott.

Azóta is készül, mert nagyon finom, és a felnőtteknek a megfázás megelőzésére is jó, ráadásul ajándéknak is kiváló.

Hozzávalók:

5 dl pálinka

2  rúd darabos fahéj

1 teáskanál szegfűszeg

3-4 karikányi friss gyömbér (a 2-3 cm-es átmérőjűből)

15-20 dkg méz

20

 Tegyük a hozzávalókat egy befőttesüvegbe, keverjük össze és fedjük le. 2-3 napig minden nap keverjük meg, hogy a méz egyenletesen feloldódjon. Ezután én 1-4 hét múlva veszem elő ismét, ekkor leszűröm, és már készen is van.

Minél tovább áll, annál fűszeresebb, érettebb. (Érdemes közben kis kortyolással letesztelni, hogy tetszik-e az íze, vagy még állnia kell.)

21

Gyönyörű, óarany színű likőrt kapunk, melyet még a hölgyek is szívesen kortyolgatnak és ajándéknak sem utolsó. 🙂

4

1

3

További  sk. ajándékötletet itt találsz:

Ajándékok házilag

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

8 hozzászólás

  • Margit Hoffmann

    Ezt a receptet, a lélekmelengető, fűszeres likőr finomságát, csak megerősíteni tudom.Rendszeresen készítem, nagyon kellemes ital, ha módjával isszuk,úgy mint bármely alkoholos italt, csak egészségünkre válhat.Én minden reggel egy kis kupicával iszom belőle.Jó közérzetet biztosít,főleg ilyenkor tél kezdetén, elűzi a megfázást.

    • Rácz Anikó

      Igen, tényleg az, finom is és a megfázásra megelőzésére is jó. Köszönöm, hogy megírtad. Szép napot! 🙂

  • Margit Hoffmann

    Anikó! Örülök, hogy rá akadtam a blogodra.Nagyon sok ötletet adsz, melyeket házilag is el lehet készíteni.Köszönöm

  • Bernadett Pöppl-Varjasi

    Szia Anikó,
    3. hét végén jár a likőröm, kóstolgatom 😉 Különösen most, mert alakul a megfázásom. Finom, de nagyon erős -maradt- a „kerítésszagató” HP is erős volt nyilván. 🙂 Viszont enyém nem a szép óarany, hanem eléggé sötét barna most. A fahéjtól meg a méztől? Ne nagyon rázogassam? Ha megkeveredik, a méztől opálos, zavaros lesz, az nem baj? Hogy szűrjem le majd? Gézen? Bocsánat,hogy sokat kérdezek! 🙂 Várom segítségedet, köszönöm!!!

    • Rácz Anikó

      Szia (Jujj, nem tudom, hogy szólítsalak, Detti, Betti? )! 🙂 Szerintem lassan szűrhető lesz, valószínű, hogy több/ vagy erősebb a fahéj, illetve a méztől is lehet erősebb színe. Milyen mézet használtál? (a különböző mézeknek is más a színe). Szűrheted gézen, vagy kávéfilteren, ekkor is változni fog a majd kicsit a színe. Szűrés után tisztul majd, de ha például később a hűtőbe teszed, akkor is kiül majd egy kicsit a méz, össze kell rázni és kész. Ha túl erős a pálinka, ionmentes vízzel szokták hígítani kicsit, ezt még én nem próbáltam, ezért azt javaslom, először csak egy kis szűrt részen próbáld ki, nem opálosodik-e be. Remélem, segít majd, és elűzi a megfázásodat! 🙂 Szép napot: Anikó

      • Bernadett Pöppl-Varjasi

        Szia Anikó, köszönöm válaszod! Gondolkodtam én is a vízen, meg azon, hogy más likőröknél cukorszirupot szokott a recept tartalmazni (2-t szoktam gyártani gyakrabban.. 🙂 ), lehet,hogy azzal kéne, a víztől félek. Naggyon erős lett az enyém, igazából fűszeres pálinka, még a férjem is nagyon huhogott a kortyocskák után! 🙂
        Szóval, szerinted a cukorszirupot kipróbáljam?
        További boldog ünnepeket kívánok: Berdi

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük