gyerek,  játék,  játék,  kert

Zöldség7 gyerekeknek: a borsó

Javában tombol a nyári szünet, ami nekünk mindig komoly fejtörést okoz, hiszen nem egyszerű megszervezni hol legyenek a gyerekek, mikor ki vigyáz rájuk. A legjobb persze az lenne, ha nekünk is lenne nyári szünetünk 🙂 , így együtt lehetnénk egész nyáron, amíg azonban ez nincs így maradnak a hosszabb-rövidebb szabadságok. Mint például ez a hét,  amit Mátéval közösen töltünk itthon.

Persze, hogy jó móka legyen, már előre gondolkoztam, mit fogunk csinálni és persze az egyik fő kérdés, mit fogunk enni 🙂 . A választ az élet adta meg, hiszen a kertben sorra érnek  a zöldségek, gyümölcsök, így jött az ötlet, legyen ez zöldség-hét!

Elsőnek a borsó kerül az asztalra!

borsó

Bevallom, nem vagyunk nagy kertészek, de mióta megépítettük a magaságyásokat, kisebb zöldség-dzsungellé változott a kert. A gyerekeknek is van saját ágyásuk, a régi homokozóból vidám kiskert lett, amibe borsót is ültettek. És amit ideje volt betakarítani.

CAM00221

ÉTEL

És mi készül a borsóból? Máté kedvence, a borsófőzelék. (Tipp annak, aki nem szereti: borsóleves, rizi-bizi)

Aktivitás: Ehhez a borsót ki kell fejteni, miközben lehet számolni, hány borsószem van a hüvelyben, egyszerű összeadásokat végezni, illetve nagyság szerint növekvő és csökkenő sorrendbe tenni a borsószemeket.

P1190159

A zöldborsót (1 kg) kevés zsiradékon (3 ek.) fedő alatt puhára pároljuk, megszórjuk vagdalt zöldpetrezselyemmel, sózzuk, liszttel (2dkg) meghintjük, majd előbb vízzel, majd 1 dl tejjel felengedjük és 3-4 percig főzzük.

JÁTÉK

Ebéd után gyurmázhatunk, ételfestékkel színezett só-liszt gyurmából készíthetünk borsót (is) :-).

SAM_3659

SAM_3661

SAM_3664

MESE

Na, persze, hogy a Borsószem királykisasszony 🙂 A mesét itt megtalálod. A mese után pedig lehet rajzolni, vágni (vonal mentén!), és ragasztani. Mi egy ágyat rajzoltunk, amire színes papírokból kellett derékaljat, dunnát vágni, majd ragasztani.

SAM_3672

MONDÓKA

Innen

Borsót főztem,
Jól megsóztam,
Meg is paprikáztam,
Ábele, bábele fuss!

SZÓLÁS, KÖZMONDÁS

Falra hányt borsó. 🙂 Na, ez volt az egyik legviccesebb a napban, mivel, hogy a borsót falra tudjuk hányni, katapultot is készítettünk, de ezt már szigorúan apával! 🙂

 Hozzávalók: zabpelyhes vagy kekszes doboz, 2 db ceruza, műanyag kupak, 2 db befőttes gumi, vékony drót (könnyen hajlítható), kétoldalú ragasztó

A doboz egyik oldalát kivágjuk (2-1-1 cm keretet hagyva a stabilitás miatt).

A két ceruzát egymásra merőlegesen gumival rögzítjük.

1

A doboz oldalán, egymással szemben lyukasztóval lyukat készítünk, ebbe kerül az egyik ceruza.

A másik ceruzára kétoldalú ragasztóval rögzítjük a kupakot.

Ennek a ceruzának a végére hurkolunk egy gumit, aminek másik végén áthúzzuk a drótot, melynek végeit átdugjuk a dobozon, és összetekerjük.

2

És jöhet a falra hányt borsó 🙂

SAM_3705

További vicces tálalási ötlet (forrásokat a képre kattintva éred el):

3

4

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz (ahol nem, ott jeleztem). Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Egyéb tematikus hetekhez jó ötleteket találsz az Urban:Eve oldalon.

A katapult forrása és további katapult ötletek itt.

A mese feldolgozás forrása, további ötletek itt.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük