ajándékötlet,  csináld magad,  csipkebor,  recept

Csipkebor házilag

Rajongok a kis piros bogyókért: dekorációként feltöltenek, teaként melengetnek, és borként felvidítanak 🙂

Aki szedett már csipkét, és készített már hecsedlit, vagy csipkebort, az tudja, hogy miért adják olyan borsos áron ezeket a terméseket. A csipkebokor bizony szúr, „harap”,  ha megakarjuk szerezni a mosolygó termékeket.
De mi nem hagyjuk magunkat, már csak azért se, mert aki már kóstolta a csipkebort, az ismét szeretne ebből az édes vidámságból! Szedéskor még egy szempontot szoktunk figyelembe venni, ezek pedig a madarak, sose szedünk le teljesen egy bokrot, mindig hagyunk belőle a madárkáknak téli eleségnek.
A csipkebor receptje a következő:
Hozzávalók:
2 kg csipkebogyó
2 kg cukor
4 l víz
Elkészítés:

A bogyókat alaposan mosd meg, majd tisztítsd meg szárától,  a virágkehely maradványoktól.

Na, ez az a lépés, amit a legjobb úgy csinálni, hogy egy asztal köré összegyűlik a család, vagy a  barátok és egy jóízű beszélgetés közben vágják a bogyók végeit.
A megtisztított bogyókat vágd ketté, vagy zúzd össze: húsdarálón is ledarálhatod.
Forralj vizet oldd fel benne a cukrot és hagyd, hogy langyosra hűljön.
A zúzott bogyókat tedd uborkásüvegekbe, majd töltsd rá a langyosra hűlt cukoroldatot.
Az üveg szárát tiszta ruhával fedd le.
Szobahőmérsékleten az erjedés kb. 3-5 hét, alacsonyabb hőmérsékleten 5-10 hét alatt lezajlik.
A kiforrás itt is CO2 (mustgáz) képződéssel jár , ugyanúgy, mint a bor esetében: csak megfelelő helyen tartsd forrás közben az üveget és végezz gyertya tesztet a helyiségben, mielőtt bemész! A CO2 a  levegőben 10 % fölötti koncentrációban már eszméletvesztést, halált okozhat.
Miután kiforrt, szűrd le (először nagyobb lyukú szűrőn, majd egyre finomabbon), majd töltsd üvegekbe és már fogyaszthatod is.
Tavaly a receptben szereplő mennyiségből indultunk ki, ebből kb. 3,5-4l borunk lett, sok a veszteség szűréskor. De az idén már növeltük a mennyiséget és egy ekkora ballonnal készítünk! 🙂
Gondolhatod, milyen finom lehetett!
A csipkebor nagyon sok C-vitamint tartalmaz és értékes antioxidáns flavonoidokban rendkívül gazdag. Íze az aszú borra emlékeztet, különleges desszertbor gyertyafényes vacsorákhoz, karácsonyra.  Remek ajándék is lehet egy üveg saját csipkebor.
Alkalmas még saláták, gyümölcssaláták ízesítésére, húsok pácolásához, elkészítéséhez is, de a csemege csipkebogyóbort likőr és bólék készítésére is felhasználhatjuk.Nagyon magas C-vitamin tartalma miatt, már napi 1-3 dl rendszeres fogyasztásával, a téli hónapokban megfázás, köhögés elleni gyógyszer. :-))

Szép napot!
Keress a Facebook-on is: minden nap új ötlet, inspiráció itt:
https://www.facebook.com/pages/Anapfenyillatablogspothu/250663971725153?ref=hl

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük