család,  gyerek,  kirándulás

A láthatatlan vár

Hór-völgyi kalandok, egy szafaribusszal, és egy fantasztikus sofőrrel.

Szerintem sokan nem tudják, hogy a Hór-völgy az ország egyik leghosszabb völgye. A középkorban forgalmas útvonal volt, olyasmi, mint manapság az M1 autópálya.

(Talán sokan azt sem, hol van ez az egzotikus nevű hely, a név egyébként szűk szurdokvölgyet jelent, szóval, a Bükkben található.)

szafari4

Na, de kezdjük az elején, vagyis azzal, hogy Cserépfaluban van egy fantasztikus jármű, egy ugyancsak fantasztikus sofőrrel, aki ismeri a környék összes titkát, és meg is mutatja azokat.

Mi is részt vettünk egy ilyen szafaribuszos kiránduláson, és hogy milyen élmény volt, azt az mutatja meg leginkább, hogy a kisfiam szerint ez volt a legjobb az egész ott-tartózkodásunk alatt.

img_20160708_150707

Gyönyörű tájakat mutatott, ittunk forrásvízből, és megismertük a környék történeteit.

Közben kicsit túráztunk is, így jutottunk el  Ódor várához.  Mint megtudtuk, a vár a völgy középkori útvonalának ellenőrzésére szolgált, innen jól be lehetett látni a Mezőkövesd és Diósgyőr közötti útvonalat. És valóban, innen aztán ellátni egészen az Alföldig, a panoráma csodálatos.

20160708_153540

Hogy mikor épült  a vár pontosan, nem tudni, egyetlen írásos említése 1351-ből való. Építésére valószínűleg IV. Béla adott engedélyt az egri püspöknek. Elég „szegényes” vár lehetett, kicsi is volt, inkább erődítménynek mondanánk.

A hagyomány szerint a 15. században huszita rablók („zsebrákok”= csehül koldus) foglalták el, akik bevették magukat a várba, és innen sanyargatták a környékbeli falvak népét, és sarcolták a völgy forgalmát.

szafari

Egy alkalommal,  – amikor Mátyás király és kísérete éppen a környéken tartózkodott, – a király felfegyverzett, feldúlt falusiakkal találkozott, akik  Cserépfaluból bőszen a várba igyekeztek.

Mint elmesélték, a zsebrákok elraboltak egy lányt a faluból, őt akarták megmenteni. Természetesen Mátyás  is csatlakozott a hirtelen verbuválódott sereghez, és kimentették a lányt.

img_20160708_151229

A legenda szerint az elragadott szűz éppen liliomot ültetett a kertben, amikor a rablók rátámadtak, miközben felvonszolták a várig, kötényéből kihullottak a liliomhagymák. Ezek itt-ott ma is megvannak, liliomsor szegélyezi a felfelé vezető utat.

Az eset után a helybéliek kérésére Mátyás leromboltatta a várat, melynek romjai az ’50-es években pusztultak el végképp.

Ma már a vár „láthatatlan”, csak az alapjaiból maradt elrejtve valami, ami mellett a turisták simán elsétálnak.

A környék tele van barlanggal (több, mint ezer barlangi üreg van a hegy belsejében), Lajos bá’ egy kisebb barlangi üregbe a gyerekeket is leengedte, akik kis barlangászoknak érezhették magukat.

 img_20160708_152518

Érdemes elmenni erre a vidékre kirándulni, hiszen van látnivaló bőven: Suba-lyuk, Cserépfalu, Bogács.

A szafaribuszos kirándulás szuper élmény, a buszt Kósik Lajos maga építette egy Mercedes teherautóból, és 1,5 év alatt készült el, mindenkinek csak ajánlani tudom.

Szép napot!

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük