család,  csináld magad,  DIY,  gyerek,  karácsony,  Ünnep

Szappan, amitől nemcsak a gyerek keze lesz tiszta

Ráadásul ajándéknak sem utolsó. Mert a szappan nem múlt idő.

Mit szólnál hozzá, ha azt mondanám, hogy egy egyszerű csináld magad ajándékkal három legyet ütnél egy csapásra:

  • a gyerek ezentúl lelkesen mosna kezet, ami ugye ebben a megfázásos, náthás, hányós-hasmenős időszakban nem egy hátrány,
  • használat közben csak úgy mellékesen fejlesztené a gyereket (kézügyesség, szem-kéz koordináció),
  • nem mellesleg készítenél egy mutatós karácsonyi ajándékot is.

Nos, ha elkészíted az alábbi szappanokat, nemcsak a gyerekeknek szerezhetsz örömet, hiszen az apró meglepetésket tetszés szerint kicserélheted.

A szappankészítés nem egyszerű tudomány, alaposan ki kell tanulni minden csínját-bínját, de a kreatív boltokban kapható kész szappantömbökkel azok is készíthetnek ilyen meglepetést, akik nem merültek el a szappankészítés rejtelmeiben.

Amire szükséged lesz:

kész szappantömb vagy öntőszappan (színtelen)

szilikonos forma (akár jégkockatartó)

kis méretű, puha figurák (mi a LIDL Stikeez-eket használtuk)

két, egymásba illeszthető edény

A művelet nem bonyolult, az alábbi videó mutatja, hogyan készülnek a szappanok:

Magát a szappantömböt vízgőz fölött kell megolvasztani (max. 60 fok), a szappantömb használati utasításainak megfelelően, előtte célszerű feldarabolni. A formák akkor jók, ha kicsit és puhák, ezek nem okoznak balesetet (természetesen olyan gyerekeknél, akik még mindent a szájukba vesznek, lenyelnek, nem használható, inkább ovis kortól ajánlanám).

A megolvasztott, formába öntött szappanok 1,5-2 óra alatt megszilárdulnak, én hűtőbe tettem, mielőtt kivettem a formából.

A gyerekek alig várják, hogy hozzájussanak a kis figurához, így szívesen használják majd a szappant, ami azáltal, hogy csúszik-mászik, forgatni kell, ki kell venni a szappantarzóból, vagy betenni abba, fejleszti is a gyerkőcöt, kézmosásról kézmosásra egyre ügyesebb lesz.

Annyi olyan hétköznapi tevékenység van, ami nagyon jó hatású, gondoljunk csak Jakie Chan Karate Kölyök filmjére, amiben a főszereplő kisfiú a házimunkákat gyakorolva tanul meg karatézni. Nos, azt nem ígérem, hogy a szappanos kézmosás után minden gyerek karatemester lesz, de hogy később az iskolai feladatokkal jobban boldogul, azt igen.

Ha felnőttnek készítünk ajándékot, a szappanba mehet szárazvirág, szappanszínező, illatosíthatjuk és használhatunk szappanpecséteket is.

Már csak egy csinos fólia, papír, és kész is az ajándék.

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük