család,  gyerek

Végezzen-e házimunkát a gyerek?

 A főzés és a mosogatás a nők dolga?

Nemrégiben lehetett olvasni arról, hogy egy amerikai anyukát súlyos kritikák érték, amiért megtanítja a gyerekeit a házimunkára, sőt fiát arra is neveli, hogy a főzés, mosogatás nemcsak a nők dolga.

A mai korban a sok gépnek köszönhetően jelentősen átalakult a házimunka is, egy lakótelepi lakásban talán kevesebb a javítgatni való, és kert körüli tennivaló sincs.
Aztán meg a “Te csak tanulj, nem kell csinálnod semmit” csapdájába is könnyű beleesni.


Pedig a házimunka nagyon is fejlesztő tevékenység, mely során a gyerkőc sok mindent megtanul.


• Megtanulja elvégezni konkrétan az adott tevékenységet. Hiszen nagyon hasznos az, ha valaki, mondjuk tudja, hogyan kell elmosogatni, megtisztítani az ablakot, netán egy szöget beverni a falba. Nagy áldás, ha nem kell szakembert hívni, ha egy képet akarunk feltenni a falra.
• Megtanulja tisztelni a munkát, és mások munkáját is. Hány film dolgozta már fel azt a témát, hogy apára marad a háztartás, netán a csecsemő, és rájön, hogy nem is annyira egyszerű csak úgy otthon lenni.
• A házimunka fejlesztő tevékenység: térérzékelés, figyelem, szem-kéz koordináció, csoportosítás, komplett feladatok logikai sorrendjének felismerése…., ezek mindegyike fejlődik.

munka2

Szóval nagyon jó, de nem könnyű dolog. Mikor kicsik voltak a gyerekek nagyon szívesen segítettek mindenben, nagyon boldogok voltak, ha bármilyen házimunkát kaphattak. Különösen a sütögetést szerették, a zokni gombócozást, és a tükör takarítását, amire egy fél doboznyi tisztítószer ráment sokszor.

Ebben az időszakban a türelem a legfontosabb, hiszen eleinte- na jó, nagyon sokáig – akár dupla, tripla munkába és időbe is kerülhet a takarítás, sütés, főzés, kertészkedés. Az esetleges plusz koszról nem is beszélve.

Igyekeztem én is mindig jó képet vágni a takarítási akciókhoz, de persze ez nem mindig sikerült.

munka

A rohanás, az időhiány miatt sokszor én is megcsináltam, megcsinálom gyorsan a házimunkát, így aztán azt vettem észre, hogy az utóbbi időben jelentősen hozzászoktak ahhoz, hogy majd anya, vagy apa összepakol, megterít, tereget.

Így aztán kidolgoztunk egy rendszert, amelyben mindenkinek van napi feladata a házimunkából: ez konkrét feladatot, és többféle munkát jelent aznapra, kezdve az ágyazástól, öltözéstől, zöldségpucolástól, a pizza sütésig.

Készítettünk egy táblázatot, ebbe kerül a napi feladat, ha készen vannak, kapnak rá egy piros pontot, és megdicsérem őket. Emellett a legtöbb munkához valami játék is kapcsolódik: a zoknit célba kell dobni a fiókba, a pizza feltétekből mosolygós arc lesz, a pakolásból versenyfeladat.

munka4

Azt vettem észre, hogy eleinte nagy nehezen láttak a munkához, de mostanság nagyon boldogok, ha elkészülnek a feladattal és nagyon büszkék magukra, a jól elvégzett munka és a dicséret után.

Ráadásul fejlődnek is:
• zoknipárosítás, gombócozás: ez olyan, mint egy párkereső játék, figyelemfejlesztő, szem-kéz koordináció fejlődik, halmazképzés, csoportosítás, fejlődik a megfigyelőképesség
• teregetés: csipeszes “játék”, finom-motorika, kézügyesség fejlődik
• asztal terítése: jobb-bal oldal felismerése, esztétikum, sorrendiség
• játékok elpakolása: csoportosítás, itt mutatom, nálunk milyen játékötlet vált be
• sütés, főzés: megfigyelőképesség, eszközhasználat, arányérzék, érzékelés (íz, tapintás) fejlődik, megismerkedik a mértékegységekkel. A tészta gyúrása, szaggatása olyan, mintha gyurmáznánk: megfigyelőképességet, kreativitást, szem-kéz koordinációt, formafelismerést fejleszt
• mosogatógépből való kipakolás: memória (mit hová kell tenni), szókincs fejlesztése (minek mi a neve), logika (edények egymásba pakolása), ügyesség, egyensúlyérzék fejlődik.
• mosogatás: szeriális memória, egyensúlyérzék, finom-motorika, szókincs, megtanul vigyázni a tárgyakra

munka3

Szerintem fontos, hogy a fiúk is megtanulják a házimunkát, hiszen sosem baj, ha el tudják látni magukat felnőttként majdan, vagy tudjanak segíteni a családjuknak.

Talán mindenkinek beugrik a Karate Kölyök című Jackie Chan film, amiben a Dren, a kiskamasz kisfiú mindenféle ház körüli munkát végez, és ezeket a mozdulatokat tanulja, gyakorolja, miközben anélkül, hogy tudná, megtanulja a távol-keleti harcművészet fogásait.
Azt azért nem ígérem meg a kisfiamnak, hogyha sokat segít a ház körül, a végén karatézni is tud majd, de az biztos, hogy az iskolai feladatok könnyebben mennek majd és még izmosodik is.

Szép napot!
A bejegyzés saját képeket tartalmaz. A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

2 hozzászólás

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük