recept

Narancsos pite: Magdi anyus is elkérné a receptjét

Isteni, könnyed desszert, amit nem lehet abbahagyni.

Mióta tavaly először elkészítettem a sütőtökös pitét, azóta a piték rabja lettem. Ezt csak tetőzte Gerti Sütit akarok! cukrászdája, ahol Diával közösen bedobtunk egy sütit. Én persze egy pitét, ami, mit mondjak, egyszerűen szuper volt.

1


A jó pite olyan, mint a meleg, szerető otthon, ahol önmagad lehetsz.


És hogy miért pont narancsos? Az ember ilyenkor már vágyik a gyümölcsös könnyedségre, de az idénygyümölcsök még nagyon drágák a sütögetésre.

Hozzávalók (28 cm-es formához):

tészta:

25 dkg liszt

16 dkg vaj

8 dkg porcukor

1 tojássárgája

töltelék:

4 db narancs

4 db tojás

5 dkg cukor

150 ml tejszín

A vajat, lisztet, porcukrot összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojást. A szakirodalom szerint ezt hideg kézzel, – és forró szívvel 🙂 – kell csinálni, de ezzel nekem nincs semmi bajom, mert szinte mindig fázik a kezem. 🙂

Ha a tészta kész, mehet be a hűtőbe, legalább egy órára.

Közben kifacsarjuk a narancs levét, a tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd mehet hozzá a narancslé, és a tejszín is (ezt nem kell felverni).

2

A piteformát kivajazzuk, és mehet bele a tészta kinyújtva, körben peremmel, ez fontos, mert ez fogja a széleken megtartani a tölteléket.

A tésztát 180 fokon 15 percig elősütjük, ha nem akarjuk, hogy felpúposodjon, tegyünk rá sütőpapírt, arra pedig például babot.

Az elősütés után öntsük bele a tölteléket, és süssük tovább 150 fokon, 30-40 percig.

Ha esetleg nem férne bele, akkor a maradékot kicsit később is beleönthetjük, mikor már volt egy kis apadás.

Akkor jó, ha a töltelék remeg, de nem folyik már.

3

Közben remegve várhatjuk, mikor ehetünk már belőle. 🙂

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük