Narancsos pite: Magdi anyus is elkérné a receptjét
Isteni, könnyed desszert, amit nem lehet abbahagyni.
Mióta tavaly először elkészítettem a sütőtökös pitét, azóta a piték rabja lettem. Ezt csak tetőzte Gerti Sütit akarok! cukrászdája, ahol Diával közösen bedobtunk egy sütit. Én persze egy pitét, ami, mit mondjak, egyszerűen szuper volt.
A jó pite olyan, mint a meleg, szerető otthon, ahol önmagad lehetsz.
És hogy miért pont narancsos? Az ember ilyenkor már vágyik a gyümölcsös könnyedségre, de az idénygyümölcsök még nagyon drágák a sütögetésre.
Hozzávalók (28 cm-es formához):
tészta:
25 dkg liszt
16 dkg vaj
8 dkg porcukor
1 tojássárgája
töltelék:
4 db narancs
4 db tojás
5 dkg cukor
150 ml tejszín
A vajat, lisztet, porcukrot összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojást. A szakirodalom szerint ezt hideg kézzel, – és forró szívvel 🙂 – kell csinálni, de ezzel nekem nincs semmi bajom, mert szinte mindig fázik a kezem. 🙂
Ha a tészta kész, mehet be a hűtőbe, legalább egy órára.
Közben kifacsarjuk a narancs levét, a tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd mehet hozzá a narancslé, és a tejszín is (ezt nem kell felverni).
A piteformát kivajazzuk, és mehet bele a tészta kinyújtva, körben peremmel, ez fontos, mert ez fogja a széleken megtartani a tölteléket.
A tésztát 180 fokon 15 percig elősütjük, ha nem akarjuk, hogy felpúposodjon, tegyünk rá sütőpapírt, arra pedig például babot.
Az elősütés után öntsük bele a tölteléket, és süssük tovább 150 fokon, 30-40 percig.
Ha esetleg nem férne bele, akkor a maradékot kicsit később is beleönthetjük, mikor már volt egy kis apadás.
Akkor jó, ha a töltelék remeg, de nem folyik már.
Közben remegve várhatjuk, mikor ehetünk már belőle. 🙂
Szép napot!