csináld magad,  DIY,  otthon

Kamra átalakítás 2. : így készítettünk polcot saját kezűleg

Szelektálás és DIY polc a spájzba.

Szponzorált tartalom

A tervezés, festés, burkolás után a kamrafelújítás második, – szerintem legnehezebb – szakaszához érkeztünk: szelektálnunk kell, és elkészíteni a polcokat a rendszerezéshez.

Végignézve a spájzból kipakolt holmi-hegyen, amit az előszobában, nappali-konyhában és a hálószobában helyeztünk el, azonnal felmerült bennem a kérdés, hogy ezt a sok cuccot hogy tudtuk beszuszakolni ebbe a kis helyiségbe.

A polcok színei.

Igazából nem csodálom, hogy akkora volt itt a zsúfoltság, mint a Nyugati pályaudvaron.

Elrettentésképpen ide is teszek fel egy fotót róla, mennyire áttekinthetetlen volt már.

És gyorsan mutatom is, milyen lett, nehogy elkedvetlenedj, ha te is belevágnál a kamrafelújításba.

SZELEKTÁLÁS

Nem volt kérdés, hogy szelektálnunk kell, hiszen rengeteg holminak már a létezésére sem emlékeztünk. Szelektálásban már nagyon jó vagyok, legalábbis ipari szinten mindenképpen, hiszen a munkahelyemen használtam és bevezettem az 5S módszert, amit nagyon leegyszerűsítve az ipar KonMarijának is nevezhetnék.

Próba, még a polcok festése előtt. Ellenőriz a MEO(W).

Ez most konkrétan a kamra esetében így nézett ki:

A spájzban üres üvegeket és konyhai eszközöket, gépeket, kiegészítőket is tároltunk az élelmiszerek mellett. Ezért külön kezeltem a tárgyakat  és az élelmiszereket, vagy ahhoz kapcsolódó dolgokat (például tárolódoboz).

A szelektálás végül is egy döntéssorozat, amiben eldöntöm, hogy mi lesz a tárgyakkal:

  • Első lépésben külön választottam a szükséges és a felesleges tárgyakat, eszközöket. Mivel a spájz egy praktikus helyiség, itt a “szeretem és használom”, és a “nem szeretem, de használom” típusú holmik maradnak csak a kamrában.  Ez utóbbiaknál átgondolva a megszépítési lehetőségeket, illetve az esetleges cserét (de ezt csak indokolt esetben).
  • A legnagyobb felesleg az üres üvegekből volt, ezeket rendszeresen újrahasználjuk, emiatt a család is gyűjti nekünk az üvegeket, de ez a mennyiség már túl sok volt: egy részét elajándékoztuk, más része ment a szelektív gyűjtőbe. Illetve, amit tudtam, újragondoltam, így született meg a szórófejes üvegem is.

  • Konyhai eszközöktől, gépektől is váltunk meg, például volt egy nagyon jó kis kuktánk, de 3 évente csak egyszer használtuk, ezért ezt elajándékoztuk.
  • Átnéztük az élelmiszereket is: a már fogyaszthatatlanokat szintén kiszelektáltuk.

Bár így leírva egyszerűnek tűnt, ez hosszabb elfoglaltság volt, már csak amiatt is, hogy a holmik a megfelelő helyre kerüljenek, szóval türelmesnek kell lenni, és ez nekem nem ment könnyen.

POLC KÉSZÍTÉSE

Miután már látszott, miket szeretnénk a spájzban tárolni, elkezdtük a polc tervezését:

  • A konyhai készülékek miatt  szükség volt szélesebb (30 cm-es) polcra.
  • A befőtteknek, liszteknek, palackoknak, száraz alapanyagoknak egy keskenyebb polcot terveztünk, ahol maximum 2 sorba lehet ezeket pakolni az átláthatóság miatt, így lettek 20 cm-es polcaink is.
  • Fontos volt a polcok terhelhetősége, illetve, hogy a polcok helyét egyénileg határozhassuk meg.

Így született meg az U alakú polcos terv, amihez egy falisínes, konzolos verziót választottunk a Praktikerből, és a natúr fenyő polcokat is ott szereztük be.

Első lépésben felfúrtuk a falisíneket, majd a tárolandó holmik méretei alapján felkerültek a konzolok is.

A polcokat méretre vágtuk, majd festettük:

  • egyrészt szerettem volna a világos faszínt megtartani. Sajnos, kezelés nélkül, vagy lakkozva a fenyő mindenképpen besárgul, ezért a polcok nagy részét fehér lazúrrral kentük,
  • másrészt egy kis zöld is került a spájzba, mert néhány polc mélyzöld színű lett.

A teljes száradás után a polcok bekerültek a helyükre: az U-alaknak köszönhetően “járható” a spájz, vagyis be tudok menni, körbe forogni, pakolni és még leguggolni is. Azért a reggeli tornámat nem itt fogom elvégezni, de pakolni lehet, és még egy fellépő is vígan befér, hogy elérjük a magasabb polcokat.

Itt tartunk most, a következő bejegyzésben megmutatom, hogyan oldottuk meg a tárolást és milyen DIY tárolókat készítettünk.


Ezt a posztot a Praktiker Magyarország szponzorálta. Köszönjük a megkeresést és az együttműködést. A posztban szereplő vélemény anapfenyillata.cafeblog.hu sajátja.


Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.