csináld magad,  DIY,  otthon

Kamra átalakítása 1. : tárolás 1,2 négyzetméteren

Tervek, festés és burkolás.

Szponzorált tartalom

A világjárvány miatt szerintem sokan újragondolták az otthonukat, hiszen korábban sohasem töltöttünk annyi időt a négy fal között, mint az elmúlt hónapokban.

Emellett sokat változott az életformánk is, és ha a tudósok nem tévednek, akkor ezekre a változásokra kell felkészülnünk hosszútávon is.

Nálunk is hamar kiderült, mi az, ami jó, kényelmes a lakásban, és mi az, amin változtatni kell: például, rájöttünk, hogy  kevesebb holmi is elég, így jobban elférünk.

Emellett a vásárlási szokásaink változása miatt a spájzunk szerepe is felértékelődött. Az azonban látszott, hogy az a jelenlegi formájában nem jól használható.

Festés és burkolás után.

Megmondom őszintén, eredetileg – még 10 éve – nem is akartam megtartani ezt a helyiséget kamrának, de aztán kifutottunk a költségvetésből és az időből, így a spájz egy kis tisztasági festést követően megmaradt eredeti funkciójában és nem került sor a felújítására.

A kamra nálunk a fekete lyuk, mely mindent elnyel, minden befér, és semmi sem jön ki, vagyis majdnem semmi.

Pedig egy jól szervezett kamra – különösen manapság – sokat hozzátehet az otthonossághoz.

Régóta azon gondolkozom, hogyan lehetne a kamrát praktikusabban alakítani, hiszen az élet bebizonyította, hogy milyen hatalmas áldás, ha az embernek van egy ilyen kiszolgálóhelyisége.


Több gond volt a jelenlegi megoldásokkal:

  • Tárolóként az előző lakásból hozott polcok szolgáltak, amik egyébként szuperek, de ebben a kis térben nagyon nem jól használhatóak.
  • Rengeteg holmit tartottunk itt, sok mindent feleslegesen, emiatt áttekinthetetlen volt az egész polcrendszer.
  • Bizonyos dolgokhoz csak úgy fértünk hozzá, ha előtte csaknem a fél polcot lepakoltuk.
  • Nem praktikum, de a gyerekszobából maradt rózsaszínű festék, amivel a falat festettük, és aminek már évek óta nyoma sincs a lakásban sehol máshol, nagyon szúrta már a szemem. Ahogyan az előző tulaj által itt hagyott linóleumborítás is.

Az már látszott, hogy ezeket a gondokat csak úgy oldhatjuk meg, ha:

  • Konkrétan ide tervezünk egy polcrendszert, ami ennek a kis helyiségnek a méreteit, alakját, tulajdonságait veszi figyelembe, a tárolandó holmik számbavételével.
  • Alaposan átgondoljuk, mire van szükségünk és mit szeretnénk itt tárolni, és ehhez milyen tárolóedényeket célszerű használni
  • És persze a kamra kellemesebb, ha csinosan rendezett, és a szemünknek is tetszetős.

Grafit cicánk segédkezik a kipakoláskor.

Kipakolás

Mindezek átgondolása után jött a nagy kipakolás – és kiborulás. Rejtély, hogy fért el ennyi cucc eddig egy ekkora helyen, amit most 3 helyiségben sikerült ideiglenesen elhelyezni.


A legtöbb feleslegünk üres üvegekből van: ezeket újrahasználjuk, de az látszik, hogy ennyi biztosan nem kell. Sok az olyan konyhai eszköz is, amit nem is használunk, de minden holmit át kell majd nézni visszapakolás előtt.


A kiszedett polcos állványok a pincében teljesítenek további szolgálatot: bár gondolkoztunk az átalakításán, nem lett volna tökéletes, így inkább más helyen használjuk őket.

Festés

Miután minden kikerült a helyiségből, még látványosabban rózsaszínűnek tűnt a fal, nem volt kérdés, hogy ezt fehérre kenjük: egyrészt ez  extra tisztaságérzést  ad, másrészt a helyiség is sokkal világosabb és tágasabb tőle.

A spájz fala kicsit rusztikus, de úgy gondoltam, ez jól illik ahhoz a stílushoz, amit ide terveztünk, így csak a korábbi csavarok helyét gletteltük ki. Mikor ez megszáradt, és megcsiszoltuk, következhetett a festés.

A festéshez a Poli-Farbe Platinum fehér  beltéri falfestéket használtam, két rétegben szépen lefedte a felületet, rá se lehetett ismerni a helyiségre, pedig még csak a falfestésnél tartottunk.

A házi szörp gyönyörű színe jól áll az új padlónak.

Burkolás

Sokat gondolkoztunk azon, hogy milyen burkolat lenne jó a spájz padlójára, ami könnyen tisztítható, felmosható, szép, gazdaságos és – mivel kis helyiségről van szó- magunk is meg tudjuk csinálni a burkolást.

Ez alapján a járólap kiesett, maradt a padló, abból is a laminált. Legalábbis ezt gondoltuk, mielőtt elmentünk a Praktikerbe.

Ott ugyanis megláttunk egy vinyl padlót, amiről először nem is gondoltuk, hogy az. A linóleumról a nagyszülők régi konyhája jut az ember eszébe, de mai lakásban nem nagyon tudnánk elképzelni.

Ez viszont olyan volt, mint egy laminált padló, sőt a klikkes verzió,– amit mi választottunk – még a lerakását tekintve is olyan. Rugalmas, strapabíró, vízálló: emiatt választottuk a kamrába.

Először a padlóalátét került a felületre, majd a vinyl padló, méretre szabva.

Most itt tartunk, a változás már így is nagy: jöhet a következő lépés, a szelektálás és a polcozás, amit a következő posztban mutatok meg.


Ezt a posztot a Praktiker Magyarország szponzorálta. Köszönjük a megkeresést és az együttműködést. A posztban szereplő vélemény anapfenyillata.cafeblog.hu sajátja.


Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük