család,  gyerek,  inspiráció

A házimunka női munka?

Ki osztotta le így a szerepeket?

Nemrégiben volt egy vitánk a férjemmel, ami abból indult ki, hogy megkértem, hogy csináljon meg valamit, amire ő azt válaszolta, hogy az női munka.

Szerintem azonnal megbánta ezt a mondatot, miután rám nézett és egy tüzet fújni készülő sárkánnyal találta szembe magát.

Tudom, nem a legjobb stratégia, de én az ilyen kijelentésekre ugrok, hiszen elégszer megtapasztaltam női vezetőként is, hogy mennyire férfiközpontú még mindig a világ, milyen nehezen lehet nőként érvényesülni.

Mivel kisfiúnk is van, nagyon fontosnak tartom a példamutatást, azt, hogy ne azt lássa és gondolja, hogy a házimunka=női munka, és neki, mint leendő férjnek, apának semmit sem kell majd csinálnia a családban, mert majd mindent elvégez anya.

Fortepan 1942, Lissák Tivadar

A munkának nincs neme

A házimunkának ugyanis nincs neme, mert a család egy kis – önként vállalt – közösség, amiben számos feladat merül fel, és amit KÖZÖSEN kell megoldani.

Nincs ugyanis törvénybe iktatva, hogy anya nem fűrészelhet, apa pedig nem mosogathat.

Hol hibáznak a nők?

Persze, abban, hogy egy családban legtöbbször a nők a családi robotgépek, valamennyire az anyák, nők is ludasak, hiszen sok kis apró döntéssel, reakcióval ők is hagyják, hogy így alakuljanak a dolgok.

Mert ehhez szoktak, mert ezt látták a szüleiknél, mert gyorsabb, ha maguk megcsinálják, mert a férjük, gyerekük nem tudja olyan jól megcsinálni, mint ahogyan ők, mert nincs türelmük, idejük megtanítani, elmagyarázni, mert ezt várják el tőlük, mert talán maguk sem hiszik, hogy lehet ez másképpen.

Fortepan, 1938, Morvay Kinga

És bár számos statisztika szól arról, hogy a házimunka és a szülői feladatok mennyi munkaórát jelentenek, valahogy ennek elismerése még mindig várat magára.

Sokszor maguk a nők azok, akik ledegradálják ezeket a feladatokat azzal, ahogyan beszélnek róla: nekem csak két gyerekem van, de… ezt csak úgy összedobtam…

Ezt sajnos, magamon is észreveszem sokszor, pedig pont az ilyen apróságok vezetnek ahhoz, hogy akár  családon belül sincs értéke ezeknek a munkáknak.

Nagy felismerés: az apák és a gyerekek is képesek házimunkát végezni

Számos vígjáték alapszituációja, hogy egy erősen agglegény életet élő férfiről kiderül, hogy van egy gyereke, akiről az anya éppen nem tud gondoskodni, ezért a férfi hirtelen apaszerepbe kerül.

Persze jókat derülünk a csetlésein, botlásain, de valljuk be, ezeket kezdőként mind mi is elkövettük, nemtől függetlenül.

Én még emlékszem az első, cipőtalpra hasonlító rántott húsra, amit sütöttem, a gyerekek első fürdetéseire, pelenkázására…

Ráadásul az apa-gyerek kapcsolatnak is jót tesz, ha az apa is kiveszi a részét a gyerek körüli teendőkből,  minőségibb időt tudnak eltölteni együtt, ha az apa képes egyedül is gondoskodni a gyerekekről.

Annak pedig, hogy a gyereket bevonjuk a házimunkába, régóta hirdetője vagyok: a házimunka egy nagyon hatékony fejlesztőtevékenység is, amellett, hogy a gyerek megtanulja tisztelni a munkát és mások munkáját is.

Végezzen-e házimunkát a gyerek?

Ha valaki rendszeresen végez valamit, az belejön és megtanulja, és jól is fogja csinálni.

Szóval csak hagyni kell mindenkinek a családban, hogy gyakorolják a családi feladatokat, és képesek lesznek elvégezni azokat.

Ezek szerint a férfiak és a nők egyformák?

Nem, nem egyformák, kinek ez megy jobban, kinek az, ki ebben erős, ki abban.

Szerintem az jelenti a családi munkamegosztást, hogy a feladatokat ennek megfelelően közösen elosztjuk, és lesz olyan feladat, amit anya végez többször, és lesz olyan is, amit apa, vagy a gyerekek.

Fortepan, 1970. GK

Nálunk például a húsokat a férjem szokta sütni, mert ő ehhez sokkal jobban ért, a húsételei sokkal finomabbak, mint amiket én készítek.

Sütit viszont én sütök, mert azt viszont ő nem tud.

APP

Egyébként, bár pont egy ellenpéldával kezdtem a bejegyzést, nálunk a munkamegosztás elég jól működik.

(Ha nem, akkor jön az elsárkányosodás.)

Fortepan, 1941. Kőszegi Anna

Az erősen kamaszodó és kamasz gyerekkel lett nehezebb ez a téma, mert bár korábban lelkesen részt vettek a házimunkában, manapság egyre nehezebben megy őket bevonnom.

Mivel ők már a kütyükor gyerekei, arra gondoltam, hogy valami alkalmazással próbálkozom, mert ezzel még a házimunka is sokkal menőbb.

Valami olyan appot keresek, amivel lehetne rendszerezni, megosztani a feladatokat, netán pontokat lehetne gyűjteni, vagy épülne valami, mint abban a fanövesztő appban.

Most még csak összegyűjtöttem néhány ötletet, amiket tesztelni szeretnék, de ha nektek van jó ötletetek, azt is szívesen veszem.

Ami nekem fontos a teendős appnál:

 • bele lehessen írni a feladatokat, ötleteket,
 • meg lehessen egymással osztani, és többen is szerkeszthessék
 • össze lehessen kötni a Google naptárral, hogy lehessen határidőzni például,
 • egyszerűen kezelhető legyen és kézre essen,
 • tessen a kamaszoknak is.

Egyelőre ezeket találtam:

ezek inkább feladatkezelők: Trello, TODOIST, Remember the Milk, Cozi,

kifejezetten a háztartásvezetéshez kapcsolódó appok: Chores AppHousekeeping. Planner & reminder household chores

Nálatok van munkamegosztás? Ki végzi a házimunkát?

Anikó


Ezt a posztot a Telecom szponzorálta. Köszönjük a megkeresést és a lehetőséget, hogy részt vehettünk a #freeanyu kampányban. A posztban szereplő vélemény anapfenyillata.cafeblog.hu sajátja.


Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

2 hozzászólás

 • Tiborné Szakmajer

  Ma már a feleség ugyan úgy dolgozik mint a férj. Miért van még mindig a férfiak tudatában az, hogy a nő köteles ellátni a háztartást. Mert a férfiak többsége lusta. Leginkább irányítani mint dolgozni szeretnek. A nőt az alárendeltjüknek tartják azzal, hogy köteles kiszolgálni őket. Bele sem gondolnak, hogy a szeretett nő kihordja a gyerekeiket, helyt áll a gyereknevelés minden terén, vezeti a háztartást, dolgozik mellette. Még a férfiak hazatérve leülnek a jól megérdemelt munka utáni pihenésbe, a nő már főzi a vacsorát a gyerekek leckéje már készen van, már ki is takarított és még legyen ereje a házastársi kötelezettségre. Persze vannak kivételek, de a többsége nem az. MÉG A FÉRFI A SAJÁT ELLÁTÁSÁRA TESZI AZ ASZTALRA A FIZETÉSE EGY RÉSZÉT, ADDIG A NŐ 100%-OSAN HELYT ÁLL, FIZIKAILAG, SZELLEMILEG, ANYAGILAG. Ez nagyon sok férjnek fel sem tűnik, mivel a mama ugyan ezt csinálta.

  • anapfenyillata

   Köszönöm szépen a véleményt. Igen, közösen kell helytállni a családban, minden területen. 🙂

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük