család,  gyerek

2 perces gerincvédő gyakorlatsor a jobb jegyekért

Helyes testtartás, nagyobb figyelem, nyugodtabb gyerek. Osztálytermekre szabott jógagyakorlatok.

Gyakran látom, hogy gyerekeim milyen kicsavart, görbült tartásban kütyüznek folyton, így  nem győzöm mondogatni nekik, hogy „Húzd ki magad!” . Hiszen ők még nem érzik, amit már én igen, hogy milyen gyakran fáj a hátam a sok görnyedéstől. Ezért is örülök az alábbi szuper kezdeményezésnek.

Már szétküldték az iskolákba azt a 2 perces gyakorlatsort, melyet a  Gyermekeink Mozgásáért Egyesület – Csíki Mariann vezetésével –  Bene Máté gyógytornásszal együttműködve állított össze.

A Jógarend összeállításának célja  a gyermekek gerincvédelme volt: a gyakorlatsort úgy tervezték meg, hogy az könnyedén elvégezhető legyen a tanórák alatt, az osztálytermekben.

A jógagyakorlatok 2 perc alatt átmozgatják a pedagógusok és a gyerekek gerincét is, aminek mintegy „mellékhatásaként” javul a figyelem és a koncentráció is.

A helytelen testtartás nemcsak esztétikai probléma: fejfájást, fáradékonyságot, koncetrációzavart is okoz, ami a tanulmányi eredményekben is megmutatkozhat. Hosszú távon pedig fájdalmas nyak-, derék-, és hátfájással járhat, gerincbetegségekhez vezethet.

pexels

A Jógarend a tanórába könnyedén beilleszthető, és a  gyerekek és tanáraik a vonalzó, szék, radír, delfin, körző és tornádó pózok után sokkal frissebbek lesznek.

Segítenek a gyerekek gerincvédelmében az alábbi egyszerű eszközök, módszerek is, melyeket szintén jó, ha alkalmazzuk:
• Ha van rá mód, a gyerekek üljenek sarokülésben: ilyenkor a gerinc jobban megnyúlik, javul a keringés, vérellátás.
• Helyezzünk az iskolai székekre ékpárnát!
• A tanulók -lehetőség szerint, testnevelés órán – minél több időt töltsenek egyenetlen talajon, mezítláb (fű, föld, kavics, taktilis pálya)
• Igyanak sok vizet: a  gerinccsigolyák közötti porckorongoknak nincs saját vérkeringése, ezért megfelelő
méretének kialakulásához fontos a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel.
• Jógázzanak a gyerekek! A jógarend a tanórába bármikor beilleszthető: óra elejére, közepére végére. Nagyon fontos a nyújtózás, a csigolyák távolítása.

Az egyesületi tagok  nagy lelkesedéssel, odaadással, és anyagi támogatással álltak az ügy mellé, így jöhetett létre ez az egyedülálló kezdeményezés a gyerekek gerincének védelme érdekében.


A gyakorlatsor és a kiadvány ingyenesen elérhető az Egyesület honlapján, és az Egyesület oktatói a gyakorlatsor betanításában is segítséget nyújtanak.


Saját fotó

Szép napot!
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡
A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük