inspiráció,  otthon

Lenyűgöző harmónia az ötödik gyermekét váró Waldorf óvónő otthonában

Könnyed, szabad és meghitt fotókon  a vidéki család mindennapjai.

Szentjobbi Kriszta Instangramos fotóiba egy szempillantás alatt beleszerettem, valami csodálatos harmónia sugárzik a képeiről, melyekben minden kedves pillanatot igyekszik dokumentálni a családjáról és az otthonukról.

Letisztultság, világos és lágy tónusok, melengető hangulat. Aztán egy idő után feltűnt az a rend és tisztaság is, ami körülveszi a lassan ötgyerekesre bővülő családot.

Kíváncsi voltam hát, mi Krisztáék titka, mitől lesz ennyire harmonikus az otthonuk.

Krisztáék egy Budapesthez közeli faluban építkeztek még 2016-ban: a 136 négyzetméteres házban a legfontosabb helyiség a 45 négyzetméteres amerikai konyhás nappali, melyben a közösségi életüket töltik.

Emellett 4 gyerekszoba, egy hálószoba, egy WC és egy fürdőszoba, valamint egy háztartási helyiség található még a házban.

A ház tervezésekor fontos szerepet kapott a környezettudatosság és , mivel Kriszta eredetileg Waldorf óvónő, e módszer alapelvei is tetten érhetőek.

„Waldorf óvónőként fontos, hogy az otthonomban is képviseljem azokat a minőségeket, amik ennek a pedagógiának az alappillérei. Elsősorban a természetes anyagok megjelenésére gondolok, ami megmutatkozik a fa bútorainkban, a textileinkben, burkolatainkban.

Számomra elengedhetetlen, hogy ne ‘mű’ anyagok vegyenek minket körül a mindennapjainkban, hanem a bentlét harmonizáljon a kinti természetes világgal.

A másik, amiben mindez megjelenik, a játékaink, amik nagyrészt fából készültek, de van kő, gyapjú és selyem is. Egyetlenegy baba kivételével, mind kézzel készült textil testű, gyapjú töméssel tele szeretettel.

Mivel a gyerkőceink zenélnek, így több hangszer is megtalálható az otthonunkban, zongora, gitár, több furulya, líra. Ezekkel nagyon hangulatos koncerteket szoktak nekünk adni a gyerekek, de olyan is előfordul, hogy egy nagyobb káosz hangzavar alakul ki.”

A házban a meleget az elektromos padlófűtés, fali panelek és a hangulatos cserépkályha biztosítja. Szintén a környezettudatosság része  a napelemrendszer és a hőszivattyús bojler, melyekkel az elektromos energiát és a meleg vizet nyerik.
A helyiségekben szinte minden világos és pasztell színű, ez mégsem hat unalmasnak a nagy gonddal kiválasztott, és karakteres (kő)burkolatoknak köszönhetően.
Krisztáék a nappali mellett a fedett teraszon tartózkodnak a legszívesebben, melyről a végeláthatatlan szántóföldekre látni. A nagy  szabad térnek a  két cica és a kutya is nagyon örül.
És hogy mi a titka a rendnek és a tisztaságnak? Erről Kriszta részletesen mesél nemrégiben indított blogjában is:
„Hogyan csinálom? Ha őszinte akarok lenni, akkor inkább úgy fogalmaznék, hogy nem tudom nem csinálni. Az én komfortzónám ott kezdődik, ha rend van és tisztaság, mindezek nélkül nem tudom magam igazán jól érezni.
Ez az én személyiségem flúgja, amivel megszenvedek nap, mint nap. Helyesebben szenvednék, ha nem tennék ellene.
Kimondottan szeretem a házimunkákat, nem esik nehezemre porszívózni, kitakarítani a fürdőszobát, sőt, hülyén fog hangzani, de jól érzem magam ezekben az elfoglaltságokban.
Sok gyerek mellett, hogyan tudom mindezt megvalósítani? Baromi egyszerűen! Ők is segítenek, mindenki kiveszi a részét a házimunkákból és a ház körüli teendőkből egyaránt.
Véleményem szerint minden ház más és más, egy a lényeg, hogy az ott lakók jól érezzék benne magukat és arra fektessenek nagyobb hangsúlyt, ami megteremti a saját kényelmes és élhető komfortzónájukat.”
 
Fotók: Szentjobbi Krisztina
Kriszta Instagram oldalát itt, blogját itt érhetitek el.
Szép napot!
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡
A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

3 hozzászólás

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük