család,  gyerek,  kísérlet,  recept

Ezért a nyálkás, nyúlós anyagért megőrülnek a gyerekek

Nyúlik,  mindenre rácuppan, szétfolyik, kicsit gusztustalan, de a gyerekek órákig elvannak vele.

Íme a nyúlós nyálka (slime) recept.

A gyerekekkel imádunk kísérletezni, amihez az ötletet általában én hoztam – eddig. Mostanában viszont a kisfiam rágja a fülem, hogy csináljuk meg a különböző, videókban látható műtrutyit, varázshomokot, és mindenféle trükköt.

A legújabb kedvenc a slime, amivel először néhány éve találkoztunk, egy vásárban vett kukás-tárolós műnyálka formájában, és amiből kisebb fajta háború tört ki a gyerekek között, mert csak egy kukányi anyagunk volt. Ekkor készült az első házi műtakony nálunk: mosószerből és ragasztóból: kicsit lágy volt, kicsit ragadós, de a célnak akkor megfelelt.

Nos, most egy másik receptet használtunk, mellyel egy szuper anyagot nyertünk, amivel simán tudtuk modellezni Dali Az elfolyó idő című festményét.

Hozzávalók:

 Nebuló ragasztó (65 gramm) (Ennek már megjelent a Slime verziója is)
3 tk étkezési keményítő
2 tk bórax

víz
ételfesték

A bóraxot mosáshoz is használják, mi egy ökoboltban vásároltuk még korábban, de gyógyszertárban (elég max. 10 g) is elérhető. Bár ez utóbbival kapcsolatban nincsenek jó tapasztalataim, glicerint sem sikerült gyógyszertárból beszerezni, biztosan helye válogatja.


Az egész műveletet felnőtt felügyelete mellett,  nagy körültekintéssel végezzük, a bórax mérgező anyag.


A ragasztót öntsük egy tálba. 1 ragasztós-flakonnyi (kb. 40 ml), vízben oldjuk fel a keményítőt, ez mehet azonnal a ragasztóhoz, az ételfestékkel együtt.

3 flakon (kb. 120 ml) meleg vízben oldjuk fel a bóraxot, és adjuk az előbbi elegyhez, aminek és az intenzív keverésnek a hatására összeáll egy trutyivá.

Bár ez a trutyi konkrétan semmire sem való, a gyerekek imádják nyomogatni, nyújtani. Élvezik, ahogyan szétterül, életre kel, és mindenről lefolyik.

Zárt dobozban kell tartani, és bár nem ragad, ruházatba, érzékeny felületekre, tárgyakra ne kerüljön, használata után mossunk kezet.

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük