család,  gyerek,  öko,  újrahasznosítás

Pólóból környezetbarát szivacs

Egy lépés a környezettudatosabb élethez.

Aki régóta követi a blogot, az tudja, hogy a környezetvédelem végigkísérte az életem: az ovis foltozott, kitoldott nadrágom, a diplomamunkám, mely hulladékhasznosítás volt, az albérleti szobánk berendezése, a sok-sok újrahasznosított anyagból készült  játék a gyerekekkel.

Persze először egyáltalán nem volt ez ennyire tudatos, inkább az élet és a szükség hozta,  később vált azzá, akkor, mikor a munkám során mélyebb kapcsolatba kerültem a környezetvédelemmel, majd a hulladékgazdálkodással.

Láttam óriási szemét- és hulladékhegyeket és azt, hogy mit lehet, és nem lehet ezekkel csinálni. Elképesztő, mennyi hulladékot termelünk, ezért is nagyon fontos, hogy környezettudatosak legyünk.

Persze azt, hogy mi a jó a környezetnek, mindig globálisan kell szemlélni, és ésszerűen dönteni. Ezalatt azt értem, hogy nemcsak a végterméket, hanem az előállítási, csomagolási, szállítási folyamatait, illetve magának a terméknek az utóéletét is vizsgálva mondhatunk véleményt róla.

Az is igaz, hogy a mai,  technikai vívmányokkal teli világunkban mindannyian hozzájárulunk közvetve, vagy közvetlenül a hulladéktermeléshez, és ebben az életformában nem jelenthetjük ki, hogy semmilyen hulladék nem köthető a nevünkhöz. De pont azért, mert mindannyian hulladéktermelők vagyunk, a hulladékok minimalizálása révén tudunk is tenni a környezetért. Igen, mindenki számít. És, igen, az apró lépések is.

Nem a Földért, hanem igazából magunkért, az emberiségért, a gyerekeinkért, unokáinkért és a ma itt élő fajokért.


Szerencsére manapság a hulladékcsökkentési törekvések elérték a háztartásokat, sok család igyekszik csökkenteni  háztartása hulladékait, vagy olyan megoldást választani, ami kevésbé környezetterhelő.


Például a tisztításhoz használt szivacsok kiváltásával. Ennek két útja van: az egyik az, ha speciális fonalból készített (horgolt) anyagot használunk, amihez nem szükséges tisztítószert használni. Japánban ezeket az eco-Tawashikat használják.

A másik pedig, ha újrahasznosított pamutból, például pólóból készítjük el. Köszönöm Kingának (Cirhopp.com), hogy ezt megmutatta.

Ezeket a mutatós, és praktikus pólószivacsokat elkészíteni is egyszerű, pont ezért a gyerekeket is bevonhatjuk ebbe az újrahasznosító projektbe.

Amire szükséged lesz:

Legalább 15*15 cm-es deszkadarab (régi polc, fiók, fa képkeret)

60-as szögek

gyerekpólók ujjrészei


Először egy szövőkeretet készítünk: ez egy 14*14 cm-es területen helyezzük el a szögeket, a csúcspontoktól 3-3 centiméterre, majd egymástól 2 centiméterre beverve a szögeket.

A pólók ujjait felvágjuk 3 cm-es csíkokra. Kicsit meghúzzuk őket, hogy bepöndörödjenek, majd ráhelyezzük a szemben levő szögekre.

Majd elkezdjük a szövést, ezeken a felvetőszálakon felül-alul hurkolva az anyagot, a következő sorban pedig pont ellentétesen.

A befejezés sem bonyolult, de ez a videó beszédesebb, mint az én leírásom lenne.

A kész pólószivacsokat teszteltük is a gyerekekkel, a konyhaszekrény ajtaját takarítottuk vele, egyszerűen csak vízzel, és jól működött. Érdemes kicsit szorosabbra szőni. A pólószivacsok moshatóak, és újra használhatjuk őket.

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz.

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük