advent,  csináld magad,  DIY,  inspiráció,  karácsony,  Ünnep

Bűbájos síküveg dekorációk a téli ünnepekre, egyszerűen

Élő adventi naptárak, üvegre rajzolt karácsonyi dekorok.  Percek alatt elkészíthetők, ráadásul még nem is kerülnek sokba.

A síküvegre: ablakra, ajtóüvegre, vagy üveges fényképkeretbe két egyszerű módon készíthetünk dekorációt, amibe akár a gyerekeket is bevonhatjuk:

  • használhatunk papírsablonokat (hópelyheket, hóember, tündér, rénszarvas figurákat), melyeket kivágva gombostűfejnyi gyurmaragasztóval rögzíthetjük az ablaküvegre,
  • és rajzolhatunk lemosható krétafilccel is. Ez főleg kontúros rajzokhoz szuper, egyszerűen az üveglap hátoldalára ragasztjuk a kívánt mintát (például valamilyen színezőt), majd átmásoljuk az üvegre. Persze, lehet ez tetszőleges kézi rajz is, ami például a gyerekeknek biztosan tetszik majd.

Élő adventi naptárak

Az ablakdíszek az ünnep előfutárai: ahol feltűnnek, ott biztosan felkészülten várják a karácsonyt. Néhány éve jelent meg az első élő adventi naptár az országban, azóta egyre több (kisebb) település csatlakozik ehhez a közösségépítő kezdeményezéshez.

Az élő adventi naptár lényege, hogy december elsejétől 23-ig minden nap egy-egy ház ablakát díszítik ki és világítják ki, az adventi kalendárium számlálójának megfelelő számot is jelezve.

Mivel a szervezőkön kívül senki sem tudja, melyik ház ablakában tűnik majd fel a szám, ezért ez egy jó lehetőség egy kis játékra is: meg kell keresni – esetleg egy kis útmutatással – az aktuálisan kidíszített ablakot.

Szentestére az addigi összes szám egyszerre világít majd, és szívmelengető végigsétálni ilyenkor az adott településen.

Rodákné Lőrinc Amália 4 éve, egy barátnőjével szervezte meg az adventi fénykeresét 600 lelkes falujukban.  Idén már 56 ablak fog világítani Szenteste.

Fazekasné Erős Krisztina  Bekecsen él, ahol tavaly indult el az élő adventi naptár, és akkora sikere volt, hogy idén is megszervezték.  Az ő ablaka az 1. számú idén: náluk este 6-kor nyílik ki az ablak a számmal együtt a helyiek és a polgármester jelenlétében, majd egész év végéig lesz látható.

Markó-Takács Katalin   Ausztriában él (Auersthal , Niederösterreich), náluk már 14. éve hagyomány a faluban az ablakos adventi naptár. Amikor a faluban a karácsonyi vásár van, a lovasszekéren körbe lehet járni a falu ablakait. Dekorációja krétafilccel készült.

Rajzolt ablakdekorációk

Abonyi-Kiss Anita tavaly mutatta meg gyönyörűen, krétafilccel rajzolt ablakképét, melyet papírra előrajzolt, és így másolta az ablakra. A hópelyhes képekhez sablont használt.

Ma reggel meglepetés várta a Gödöllői Damjanich Iskola gyerekeit. A szülők előző nap este kidíszítették az osztályt. A fotót Rajka Bisztray Panna készítette.

Fotókeretbe rajzolva

Béres Kata   tavalyi munkája ez a hópelyhes ünnepi dekor, szintén krétafilccel készült.

A fényképkereteket üzenőtáblának is használhatjuk, ezt a verziót mi készítettük. Háttérnek érdemes valamilyen sötétebb színű papírt használni. A táblára kerülhet karácsonyi idézet, kedves üzenet, vagy olyan dolgok, amiket fontosnak tartunk.

A rajzoláshoz mi a Posca krétafilcét használjuk, ez az üvegről nedves ronggyal később letörölhető, és nagyon szépen lehet vele rajzolni, magas pigment tartalmú, egyenletesen fog.

Örömteli készülődést!

Szép napot!

Fotók: saját, a megemlített olvasók

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük