inspiráció,  Ünnep

Ezt jól kisütötték: Mézeskalács Magyarország Ónodon

Mindenki süsse meg a maga házát! Így indult el tavaly a  mézeskalács sütés története Ónodon. Idén Magyarország épületeiben gyönyörködhetnek az Ónodra látogatók. Persze, mindezt mézeskalácsból!

5
Milyen kár, hogy nem illatosak a fényképek!

Vallják: a  legfontosabb a településen az összefogás, a közösségépítés, az együtt munkálkodás és az, hogy együtt öregbítsék a település hírnevét.

–  Tavaly úgy döntöttünk, hogy kisütjük a településünk mézeskalács mását. Nagyon jól sikerült. Közel 100 alkotás készült, ami azért is nagyon különleges, mert Ónodon van várrom, kastély, templomok, és ezeknek a mézes mását sikerült elkészíteni. De ami az alkotásoknál is nagyobb élmény volt, az a közösségteremtés, az együtt dolgozás öröme, és az, hogy a közösségért az egész falu egyszerre mozdult meg – meséli Plósz Enikő, szervező.

–  Az idei év folyamán is megfogalmazódott bennünk, hogy kellene valamit készíteni mézeskalácsból. Ekkor jött a Mézeskalács Magyarország ötlete. Az ötletet kivitelezés követte, és újra meghirdettük a település lakóinak a lehetőséget. Jöttek is a felajánlások, ki melyiket szeretné megsütni, kinek melyik nevezetesség állt a szívéhez közel.

9
– Folyamatosan tartottuk egymással a kapcsolatot, biztattuk egymást, mézeskalács recepteket, ötleteket, trükköket osztottunk meg egymással, és ha valaki elakadt, akkor segítettük. Már a tavalyi év folyamán is azt éreztük, hogy a készítés, a közös munkálkodás, biztatás legalább olyan fontos, mint az, ami most a kiállításon megtekinthető.

1
Messzi tájakra vágyakozunk, beutazzuk a fél világot valamit keresve, miközben a kincs ott van az orrunk előtt: “Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk” – Simone Weil.

– Voltak, akik egyedül dolgoztak, voltak, akik csoportosan, egyesületek, baráti társaságok dolgoztak együtt. A készítésben részt vettek fiatalok is, akik ugyan nem gyakorlott háziasszonyok, de mégis csodákat teremtettek, illetve férfiak, akik egyedül sütöttek meg egy-egy remekművet. Az épületek elkészülési ideje változó: volt, aki egy nap alatt megalkotta a művét, de volt, aki több hétre belemerült a tökéletes kidolgozásért.

7
“Sok kis ember sok kis helyen, miközben sok kis dolgot megtesz, megváltoztathatja a világ arcát.” (Mandinka szólásmondás, Afrika)

Csaknem százan

És hogy tényleg megmozdult a falu apraja-nagyja, mi sem bizonyítja jobban, mintsem, hogy csaknem százan dolgoztak a Mézes Magyarországon: iskolák, helyi egyesületek, klubok. A készítők mind amatőrök, nincs köztük cukrász, de a lelkesedésük és elszántságuk  egy profival vetekszik. Kincstári dolgozó, köztisztviselő, tanár, mérnök, diák, biztosító alkalmazott, nyugdíjas, óvónő, varrónő, vegyész együtt készítette az épületeket.

 4

Ehető Parlament

– Nincs speciális ónodi mézeskalács recept, mindenki a számára legjobb recepttel dolgozott. De idén, okulva a tavalyi tapasztalatokból, a tartósságra törekedtünk elsősorban. Persze minden alkotás ehető – mondja büszkén Tarnóczi József, Ónod polgármestere, aki maga is a készítők között volt, a Gyulai vár került ki a kezei közül.

– A felhasznált alapanyagok egy részét az Önkormányzat biztosította, de helyi vállalkozók is segítettek, 50 kg lisztet kaptak például a helyi malomtól, vagy mézet helyi termelőtől.

– A településen az összefogás többféleképpen jelenik meg. Minden évben közösen építjük fel a település főterén a Betlehemet. A település lakói rendszeresen közösen járnak kirándulni, vannak főzőversenyek, programok, például az ónodi napok, idősek napja. Nagyon büszkék vagyunk  folyamatosan fejlődő településünkre és azok lakóira.

– És hogy jövőre mi készül el mézeskalácsból? Ki tudja még, de az biztos, hogy kitalálunk majd valamit.

8

A kiállítás Advent második vasárnapján nyitott, és  az ünnepek végéig lesz majd látogatható Ónodon, a Közösségi Házban (Rákóczi út 44.). A kiállítás ingyenes. (Nyitvatartás: hétköznaponként 10-18 óráig, hétvégén pedig a 70-419-4998-as telefonszámon történő egyeztetéssel.)

Ónod: a kis borsodi falu nagy csodái

Ónod nevével mindenki találkozott már, ha máshol nem, történelem órán: szerintem sokan fújják az egykor bebiflázott dátumot: 1707. ónodi országgyűlés.

Érdemes eljönni is ide, hiszen számos nevezetesség, így a minden hónap első csütörtökén megrendezett állat- és kirakodóvásár, az  Ónodi vár, kastély, tájház, és   segítőkész és vendégszerető ónodi emberek várják az idelátogatókat. Na és az ünnepek alatt a Mézeskalács Magyarország kiállítás is.

Az ötletgazdáknak és a megvalósítóknak szívből gratulálunk!

Fotók: Ónodi Közösségi Ház

Szép napot!

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

2 hozzászólás

  • Veronika Kertesz

    Nagyon szép.láttam a tavalyit is.Köszönet Szegedi Fogadalmi templomért.Üdvözlettel:Kertész Veronika szeged/volt muhi,ma szegedi lakos/

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük