csináld magad,  DIY,  öko,  újrahasznosítás

Így varrj magadnak újrahasználható zsákot!

Ezt használhatod a műanyag zacskó helyett.

 

Nemrégiben elkapott a vágy, hogy kutassak egy kicsit az őseim után, hogy rátaláljak a mélyre nyúló gyökereimre is.

Mindig is érdekelt a történelem, de nemcsak a nevezetes események, hanem a régi mindennapok is, az, hogy hogyan éltek elődeink, miben laktak, mit ettek, hogy szerettek és hogy hogyan látták a világot. 

Az is foglalkoztatott, kik lehettek az őseim: már csak azért is, mert a nagyszüleim egy részét nem  ismerhettem. Egyébként nagyon érdekes, mennyire el lehet veszíteni  az adatokat, ha  nagyon korán meghal valamelyik elődünk, a tényszerű dolgokból csak a neve marad meg az emlékezetben.

Szóval kerestem, kutattam, és hihetetlen módon az apai férfi ágon egészen az 1672-es évig sikerült eljutnom. Bizsergetően izgalmas utazás volt ez, 346 évet vissza a múltba.


Aztán azon is elgondolkoztam, hogy mennyi idő lehet még előttünk, lesz-e majd valaki, aki ennyi időtávlatot visszalépve minket talál majd a keresés végén.


Ami nemrég még csak kitalált sztorinak tűnt (világvégekkel, megvadult időjárással, megbolondult természettel)  a mozivásznon a filmekben, azt lassan a saját bőrünkön tapasztaljuk.

Az hogy van klímaváltozás, már szerintem senkinek sem kérdés, megállítani ugyan nem lehet, de a hatását csökkenteni mindenképpen. Ez viszont egy nagyon komplex és összetett folyamat, nagyon sokféle érdekkel és mozgatórugóval, nagy összecsapásokkal a háttérben.

Nem hiszek a szélsőséges nézetekben, vegyészként –  konkrét ipari és hulladékgazdálkodási tapasztalatokkal – az egyensúlyban hiszek. Nem gondolom, hogy vissza kellene mennünk az őskorba, hogy valami teljesen nomád életformát alakítsunk ki.

Nem is akarom senkinek megmondani a tutit – mert ráadásul olyan nincs is, hiszen helyzete válogatja, mi a legjobb megoldás – akár a környezettudatosság szempontjából is.


Egy biztos, egy személy is fontos,  minden, amit megteszel a környezetért, az számít.


Mi már évek óta igyekszünk figyelni a környezetre, a bevásárláshoz mindig viszünk magunkkal textilszatyrokat, és nem veszünk nylon táskát, ami egyébként az én gyerekkoromban még igencsak menő volt: a telibenyomott, színes reklámszatyrok a cserekereskedelemben fizetőeszközként is funkcionáltak.

 

Nem véletlen, hogy úgy tartják, hogy szinte minden magyar háztartásban van egy fiók, amiben van egy, műanyag szatyrokkal teli  műanyag szatyor – majd jó lesz legközelebb alapon.

Szóval a  műanyag szatyrokat már jó ideje nem használjuk, de törekszünk arra is, hogy a nylonzacskóktól teljesen  megszabaduljunk.  Ebben segítenek a nemrégiben készített többször használatos szütyők, zsákocskák is. 

 

Zsák varrása lépésről lépésre

 

Többen kértétek, írjam le az elkészítés módját, ezért megmutatom, hogyan készült. A leíráshoz egy vászon anyagot használtam, mert ezen jobban látszanak a lépések, illetve az anyag eleje/fonákja.

Ennél az anyagnál elég lett volna egy cikcakköltés a beszegéshez, de a függönyanyagom bomlott, és a cikcakk nagyon összerántotta, ezért beszegtem.  Nem vagyok varrónő, csak (alap) hobbivarró, így nézzétek el, ha nem használok mindenhol szakszavakat.

 

 • A használd, amid van, és a hasznosítsd/használd újra elveket alkalmazva azt gondolom, hogy az otthoni maradék, vagy régi anyagokból érdemes megvarrni a zsákokat (függöny anyaga, tüll,  régi póló, len-, vagy pamutvászon). Ha esetleg nincs ilyen otthon, érdemes körbekérdezni az ismerősöket is.
 • Én maradék függöny anyagból varrtam, de jó a tüll is, ha átlátszó és könnyű anyagból szeretnél zsákot.
 • A szütyő megkötője pólófonalból van: régi pólót felcsíkoztam, majd  a csíkokat meghúzva, az anyag bepöndörödik, ez zsinórnak tökéletes.
 • A méretet és a darabszámot a saját igényeidhez célszerű kiszabnod, jó, ha van kisebb és nagyobb zsákod is.
 • Kérdés volt tőletek a zsák súlya: ezek erős, de könnyű anyagok, 10-19 g volt a súlyuk.
 • A másik kérdés, hogy ragad-e rá a címke: kipróbáltam, ragadt, de az eltávolítása sem volt bonyolult.

 


Judituval egy rugóra jár az agyunk, ő is nemrégiben varrt hasonló zsákokat a bevásárláshoz, ezt ide kattintva éred el.


Szép napot!

A bejegyzés SAJÁT képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

 

3 hozzászólás

 • Anita Rieger

  Üdvözlöm! Azt szeretném megtudakoltuk, hogy miképpen reagálnak a boltokban ezekhez a kis szütyőkhöz? Rettenetesen utálom a nylon zacskókat, nem győzöm lebeszélni róla az eladókat. Régóta foglalkoztat, hogy mi lenne ha odaállítanék mondjuk a felvágottak pulthoz a kis dobozommal, és megkérném az eladót ebbe rakja amit kérek. Attól tartok elhajtanának, pedig ez csak egy pici árcetlit hagyna maga után, nem egy halom nylonos festékes műpapírt.

  • anapfenyillata

   Kedve Anita! Köszönöm a hozzászólást. Ezek zöldséges zsákok, azokhoz készültek és használjuk is őket. Eddig nem volt gond velük, alapvetően a Lidl-ben vásárolunk, illetve néha a Sparban. A húsos téma ennél már érzékenyebb, mi ezen a területen még nem próbálkoztunk. Szép napot: Anikó

 • anapfenyillata

  A Nők lapja Cafe és Cafeblog szerkesztőinek döntése alapján ez a cikk lett a NAP blogja. Az nlcafe főoldaláról is olvasható. Nagyon megtisztelő, köszönöm szépen. <3

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük