család,  csináld magad,  DIY,  gyerek,  játék,  média

Csengő-bongó hangszerek házilag

Családi zenekar ház körüli, mindennapi eszközökből.

Ez a cikk megjelent a Kismama magazin 2016. február-márciusi számában.

A gyerekek szeretik a zenét, már az icipici babák is riszálják magukat, ha meghallanak valami kedvükre való nótát. Dobolni, ütögetni is imádnak. A kicsi gyereknek még nem muszáj drága hangszert vásárolni, készíthetünk ilyenek mi magunk is az otthon is fellelhető, mindennapi alapanyagokból.

Csörgő bokalánc: sok-sok vidám tánc garantált!

Ráadásul csodásan néz ki, biztosan a kislányok kedvence lesz.

Amire szükséged lesz:

Színes pamutfonal (2,5-3,5 mm vastag)

Apró színes fém csengettyűk (kb. 8 mm)

Egy 14-15 cm hosszú bokalánchoz vágjunk le kétszer 120 cm hosszú fonalat. A két fonalszárat hajtsuk középen ketté, majd hurkoljunk rá egy csomót.

Így négy szálat kapunk, amiből a két középső szál lesz a vezető szál, a széleken levőkkel fogunk csomózni.

A hurkot rögzítsük le egy gombostűvel, és a vezetőszálakat is tartsuk feszesen a csomózás alatt.

Egyszerű, egyenes makramét készítünk. A bal oldali szálat a vezetőszálak felett elvezetjük, majd a jobb oldali szállal hurkolunk: a bal oldali szár felé tesszük, áthúzzuk a vezetőszálak alatt, majd alulról bedugjuk a bal oldali fonal által képzett hurokba. A két szálat meghúzzuk, hogy szép egyenletes csomót kapjunk.

A következő lépésben ennek a tükörképét csináljuk. Vagyis a jobb oldali szálat a vezetőszálak felett elvezetjük, majd a bal oldali szállal hurkolunk: a jobb oldali szár felé tesszük, áthúzzuk a vezetőszálak alatt, majd alulról bedugjuk a jobb oldali fonal által képzett hurokba. A két szálat meghúzzuk, hogy szép egyenletes csomót kapjunk.

Tetszés szerint 4-6 csomót készítsünk, majd a bal oldali szálra húzzuk rá a csengettyűt.

Folytassuk a csomózást az előbbiek szerint addig, míg kb. 6 cm hosszúságú szálvégünk marad.

Vágjuk egyforma hosszúra a szálakat és már készen is vagyunk.

Szivárványos xilofon: vicces játék estére

Amire szükség lesz:

befőttesüvegek

ételfesték

víz

Töltsük meg a befőttesüvegeket különböző magasságig vízzel.

Tegyünk néhány csepp ételfestéket a vízbe.


TIPP: A „hangszer” készítésekor gyakorolhatjuk a színeket, és a színkeverést is. Jó móka kipróbálni, milyen színű lesz a piros és sárga színekből. Ki tud lilát készíteni?


Ha az üvegeket kiskanállal, vagy egy bottal megütögetjük, csilingelő hangot adnak. A kanalat csak lazán érintsük az üveghez, akkor fog szépen csilingelni.


TIPP: Ha meguntuk a xilofonozást, ne öntsük ki a színes vizet: varázsoljunk a gyereknek.  Tegyünk a színes vízbe fehér tulipánt, vagy fehér szegfűt, és nézzük meg, mi történik 2-3 óra múlva, illetve másnap a virággal.


Dió-kasztanyetta

Szülőbarát darab, mert nem lehet vele túlságosan hangosan zenélni. Elkészíteni pofonegyszerű, ha összegyűri a gyerek, akár maga is tud újat csinálni.

Amire szükségünk lesz:

színes kartonpapír

dióhéj

ragasztó

Egy kartonlapból vágjunk ki egy 16*8 cm hosszúságú téglalapot.

Felezzük meg, és középen hajtsuk össze. Ragasztópisztollyal rögzítsük a dióhéjakat a papír szélétől kb. 0,5 cm-re, középre.

Azon túl, hogy nagyon jól összehozza a családot egy közös ének, tánc, és az együtt zenélés öröme, a hallás fejlesztése nagyon fontos feladata a kicsiknél.

Hiszen a jó hallás az írás-olvasás tanulásánál nélkülözhetetlen. A ritmushangszerek segítenek a ritmusérzék fejlesztésében, ami szorosan összekapcsolódik a mozgással.

Közben megismerik a hangos-halk, lassú-gyors fogalmakat is.

Kellemes családi örömzenélést!

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük