inspiráció,  otthon

Kisvonatos kirándulás egy elképesztő cseppkőbarlangban

Varázslatos föld alatti világ, melyet apró vízcseppek alakítottak ki több millió év alatt. Bakancslistás látnivaló, mintha egy mesevilágba csöppenne az ember.

Bár ez a hely világhírű, bevallom, nem hallottam róla korábban. Sok évvel ezelőtt utaztunk keresztül Szlovénián, egy-két helyen megálltunk az autópálya melletti parkolókban, és akkor nem fogott meg ez az ország, igaz,  szinte csak ennyi volt, amit láttunk belőle.

Most viszont Olaszországba készülődve Szlovéniában kerestünk szállást, és egy csoportban érdeklődtem, hogy hol érdemes megszállni, ahol kicsit körül is tudunk nézni. Postojnát ajánlották, a cseppkőbarlang és a kastély miatt.

Vízimalom a Pivkán, a barlang felé sétálva.

És valóban, lenyűgöző a hely, ami nincs is túl messze, Budapesttől 4-5 órás autóút egy felejthetetlen élményért, és időközben Szlovéniába is beleszerettem.

Postojnai cseppkőbarlang (Postojnska Jama)

A cseppkőbarlangot a Pilkve-patak több mint 70 millió éve alakítja.

A barlangot egyébként 1819-ben nyitották meg a nagyközönség előtt, a Postojna-cseppkőbarlang első látogatója I. Ferenc császár volt, aki egy évvel a megnyitás előtt járt itt.

Mivel a barlangban csak a kijelölt helyeken, és vaku nélkül lehet fotózni, – bár ezzel sokan nem törődnek – hogy valamennyire visszaadjam a hangulatot, a barlangi fotókat a Park Postojnska jama, Slovenia Instagram oldaláról linkelem.

A barlang felderített járatainak hossza 24 km, ebből egy 5 km-es szakasz az, ami a közel 1,5 órás túra alatt bejárható. Ebből 3,5 km kisvasúttal, ami már önmagában egy különlegesség: 1872-ben építették a barlangvasutat, akkor még gőzmozdonyok húzták a szerelvényeket, ma már elektromos kisvonatok járnak.

https://www.instagram.com/p/BWc0XqpHU9w/?utm_source=ig_web_copy_link

A vonattal néhol igencsak közel kerülünk a barlang falához, szóval kihajolni veszélyes, inkább gyönyörködjünk a barlang szépségében.

A kb. 10 perces vonatozás után következik a gyalogos rész, mintha mesebeli tájba csöppentünk volna.

https://www.instagram.com/p/BVpR2IsnEMG/?taken-by=postojnacave

Az óriási cseppkőképződményeket látva elképesztő belegondolni, hogy egy cseppkő 100 év alatt nő egy centit… A túra kellemesen fárasztó, van idegenvezetés (3  nyelven) illetve lehet bérelni magyarul is Audio Guide-ot.

A barlangban hideg van, kb. 8-10 fok, szóval nem árt felöltözni (hosszú nadrág, pulcsi, zárt cipő, széldzseki) , egy kis hűvös a nyárban.

Bár azt hihetjük, hogy ilyen körülmények között nincs itt semmiféle élet, ennek ellenére a barlang élővilága meglehetősen népes, kb. 150 faj él itt. Köztük a legkülönlegesebb a barlangi gőte, vagy más néven emberhal.

Ezt a nevet onnan kapta, hogy bőrének színe olyan, mint az (európai) emberé. Csak tiszta karsztvizekben él meg, de ott akár 100 évig is.

Egy akváriumban meg is nézhetjük a különösen védett gőtéket: ezek csak 2 hónapig vannak az akváriumba, majd visszaviszik őket természetes közegükbe, ahonnan újabb példányok kerülnek ide.

Érdekesség, hogy 1935-ben a Postojnai-barlang 5 barlangi gőtét ajándékozott a Baradla-barlangnak, de nincs információ, mi lett velük végül.

https://www.instagram.com/p/BSeJEeSF4Nf/?taken-by=postojnacave

A túra vége ismét egy kis vonatozás, miközben a folyót is megnézhetjük, ami kialakította a barlangot.


A barlang csak vezetéssel látogatható, az időpontokat itt, a (nem olcsó) árakat itt találjuk.

A barlang mellett számos látnivaló van még a környéken: Predjamai sziklavár és az alatta lévő barlang, Vivarium, Expo, Karsztmúzeum, és még számos barlang, a sokféle kínálatba kicsit bele is zavarodtunk először.

Végül úgy döntöttünk, hogy megnézzük még a sziklakastélyt, ami kb. 9 km-re van a barlangtól.

Predjama vár, Postojna ( Predjamski Grad)

A Predjama vára a világ legnagyobb barlangvára, 123 méter magasan vájták a sziklába, több mint 800 évvel ezelőtt. Méreteivel és különleges elhelyezkedésével a Guinness Világrekordok közé is bekerült.

Leghíresebb tulajdonosa a predjamai Erasmus (Erazem Lueger) volt, akit amolyan szlovén Robin Hood-ként tartanak számon. A rablólovag a 15. században volt a vár ura, és számos legenda, történet fűződik a nevéhez.

Az egyik szerint Erasmus harcba keveredett a Habsburgokkal, olyannyira sikerült feldühítenie III. (békés) Frigyest, hogy az uralkodó megbízta a trieszti kormányzót, hogy fogja el és ölje meg a lovagot. Erasmus bevonult a családi erődítménybe, amit több mint egy évig sikerült tartania.


Ilyen esetekben a támadókat a kiéheztetési taktika segíti, de a várbeliek valahogy nem akartak éhezni, ami igencsak dühítette az ostromlókat. No persze az is, hogy nem fedezték fel a titkos járatot, melyen keresztül sikerült élelmet szerezni.


Olyannyira hogy az egyik alkalommal cseresznyével dobálták meg a katonákat: a cseresznye a közeli Vipava faluból vásárolták.

Erasmus halála nem hozott neki dicsőséget, egyik szolgája árulta el: jelezte az ellenségnek, amikor  a lovag az árnyékszéken – ami a vár szegletében, a legfelső emeleten volt – csücsült, akik egyszerűen ágyútűz alá vették a helyiséget.

Erasmusnak van magyar vonatkozása is, Mátyás királyt támogatta, mikor az 1485-ben Bécs falait ostromolta.


Postojna egy  tiszta és barátságos város, nekünk nagyon tetszett.

Buszmegálló az ovinál.

Étterem, érdemes ide betérni.

Szép napot!

Fotók: saját, Park Postojne. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

2 hozzászólás

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük