család,  gyerek,  iskola

Kreatív tanulás: készíts lapbook-ot

Hogy legyen kedve tanulni.

A szünet után beindult a nagyüzem a suliban: felelések, dolgozatok. Azoknak, akiknek kevés jegyük van, vagy azoknak, akik kétes jegyre állnak. Hiszen hamarosan itt a félév és a félévi bizonyítvány. Na, meg a projektmunkákat is most kell leadni.

Arról lehetne beszélni, hogy hasznos-e, jó-e ez az osztályozási rendszer,- egyébként szerintem abban sokan egyetértünk, hogy nem – és persze azt is látjuk, hogy az életben  nem is olyan fontos ez a számmisztika – ugyanakkor a teljes rendszer erre épül, így a választás lehetősége miatt mégis az.


De inkább arról beszélnék,  hogy mennyire lényeges az, hogy a gyerek természetes kíváncsisága, tanulási kedve, motivációja megmaradjon és hogy a megtanult ismeretek használhatóak legyenek a gyakorlatban is.


Ehhez nyújthat segítséget a lapbook. Nagyon jó módszer például összefoglalásokhoz, projektfeladatokhoz.

01_img_5551
A baglyokról készítettük

Mi nagyon szeretjük a gyerekekkel, több lapbook-ot is csináltunk már, a kisfiam külön kérni szokta, hogy készítsünk ilyet.

Maga a lapbook amerikai ” találmány”:

  • gyakorlatilag egy album, melyet a gyerek készít,
  • ő dolgozza fel egyes részenként az anyagot (szülői segítséggel),
  • miközben pedig készíti, észrevétlenül meg is tanulja azt.
  • Ha a szülőkkel készül, akkor egy jó kis közös munka, élmény.

A gyerekek szeretik, mert olyan, mint egy varázskönyvecske: kinyitható, forgatható, lapozható, van benne játék.

Mi a tartalma?

Minden lapbook más, hiszen saját magunk, magunknak készítjük, így az kerül bele, amit mi fontosnak tartunk az adott témakörből. A gyerekek vágják, ragasztják, írják, rajzolják. Ha még kisebbek, akkor a téma feldolgozásához kell a felnőtt segítség.

Hogy néz ki?

Az alapja egy vastagabb, kartonszerű lap, amit meghajtogatunk, például az alábbiak szerint:

https://www.youtube.com/watch?v=_7AfrtJyXQI

Ebbe kerülnek a kis hajtogatott, ragasztott mini egységek: tartódobozkák, forgatható kördiagramok, lapozható könyvecskék például.

Erről az oldalról rengeteg ilyen sablont letölthetsz. Itt pedig példákat láthatsz a használatukhoz.

Legutóbb Pannával készítettünk egy kis varázsfüzetet az erdei fülesbagolyról. Ez egy kisebb verzió, de nagyon sok információt tartalmaz.

bagoly-collage
A bagoly formájú tartóba, a bagoly „hasába” kerülnek azok az állatok, amelyekkel a bagoly táplálkozik.

Általában olyan lapbook-ot készítünk, ami többféle ismeretanyagot tartalmaz: itt például nemcsak a bagoly biológiája (szaporodás, életmód) került bele, hanem például  közmondások a baglyokról, egy vicc, bölcs-e a bagoly, bagoly mesehősök, illetve az emberek alvási szokásaik (bagoly, pacsirta).

Ha lehet, akkor van benne valamilyen kísérlet, vagy terepgyakorlat: ebben az esetben megnéztük a városban a bagolyköpetet, illetve az itt tanyázó baglyokat. Ezekről fotókat készítünk, így saját fotók is kerülnek az anyagba.

Valamilyen matematikai, vagy mozgásos feladat is gyakran kerül a lapbook-ba, a témához igazítva.

05_img_5565

A mai modern kütyük adta lehetőségeket is szeretjük beépíteni a lapbook-ba: QR-kóddal például. Az alábbi a bagoly hangjához vezet.

06_img_5560

A lapbook hátulról. Ha olyan formát használunk, amihez Milton kapocs is kell, akkor annak az oldalnak a hátuljára kerül valamilyen társasjáték, vers, vagy vicc például.

07_img_5562

A lapbook készítés nem ördöngösség, de nem kevés előkészítést igényel, viszont nagyon megéri elkészíteni. Egy-egy ilyen lapbook elkészítése akár több óra. Mi általában úgy csináljuk, hogy egy délután egy-két feladat készül el, majd, miután mindegyikkel készen vagyunk, akkor készítjük el a kis albumot, ekkor ragasztunk bele mindent.

Szerintem az is fontos, hogy a gyerekre szabjuk a feladatokat, az ő szokásaihoz, képességeihez idomuljunk: ha vizuális típus, sok képpel, színekkel, ha barkácsolni szeret, akkor ilyen jellegű feladatokkal. Hiszen akkor fogja a örömmel készíteni, és akkor tanul belőle a legtöbbet.

 A kisfiamnál például a kísérlet és a terepgyakorlat kihagyhatatlan. 🙂

Hasznos magyar oldalak lapbook területen:

Gyerekekető: vásárolhatunk kész lapbook-ot, és sok példa is van az oldalon. Lapbook témában kihagyhatatlan.

Játékos tanulás és kreativitás: egy borsodi tanítónő készíti ezt a blogot. Rengeteg szerethető tanulási ötlettel, köztük lapbook-kal is. Nagyon hasznos oldal.

Vedd, amid van: lapbook ötletekkel.

Erre gyere, ne menj arra: sok-sok lapbook ötlettel.

Módszerkocka

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

2 hozzászólás

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük