3 egészséges tízórai a suliba
Itt van ismét a suli, és újra kezdjük a „mi legyen a tízórai történetet”. 🙂 Nem kevés fejtörést okoz ez sokszor, hiszen finomnak, laktatónak és lehetőleg egészségesnek kell lennie és ami a legfontosabb, a zsűri, – nevezetesen a lányom – tetszését is el kell nyernie. 🙂
Következzen hát az első 3 helyezett!
Csokis-diós zabpelyhes keksz
Abszolút győztes, melyet még meg lehet bolondítani törökmogyoróval, reszelt narancshéjjal, napraforgómaggal, fenyőmaggal. Így aztán mindig egy kicsit másmilyen. Sütéskor az osztálytársakra, barátnőkre sem árt gondolni, és jó, ha már a receptet is beküldjük a keksszel, mert úgyis elkérik majd. 🙂 . Katt ide a receptért.
Almachips, körtechips
Van olyan gyerek, aki a chipset ne szeretné? Nálunk a ropogós, almából és körtéből cukor nélkül készült verzió is gyorsan fogy. Ráadásul a hűvös estéken olyan jólesik egy kicsit begyújtani a sütőt és élvezni a sült alma, karamell, fahéj illatát. 🙂
A megmosott almát/körtét (3-4 db) nagyon vékony szeletekre vágjuk. Én kiszedem a magházat, de nem muszáj.
Nekünk nem túl barnulós almánk van, így én ezt rögtön sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem, majd kb. 100 fokon sütöm 1-1,5 órán át, közben megforgatom félidőben az almákat. A végén egy 5-8 perces sütés következik 120-140 fokon, fokozott figyelem mellett óvatosan, mert könnyen megég. Az almákat rácsra téve hűtöm ki.
Ezt lehet variálni a következőképpen: a felvágott gyümölcsöt megkenjük citromlével, majd szórhatunk rá kevés fahéjas barna cukrot. Ezután szárítjuk.
Granola szelet, müzli überelve
A granola tulajdonképpen sült müzli, aminek a története megérne egy kisregényt, kezdve Dr. Sylvester Graham tiszteletessel, de a gyerekeknek az is elég, hogy finom, nekünk szülőknek meg az, hogy egészséges. A Pocakpanna oldalán talált receptet használom, kis módosítással.
Hozzávalók:
10 dkg zabpehely
10 g mag (mogyoró, napraforgó, fenyőmag, dió)
30 g aprított madula
40 g aszalt gyümölcs aprítva: áfonya, szilva, meggy, barack, mazsola
1/4 tk. fahéj, egy késhegynyi só
30 g vaj
100g akácméz
A magokat, zabpelyhet és a mandulát 10 percre 150 fokos sütőbe tesszük.
Az olvasztott vajat, mézet, fahéjat összekeverjük, ebbe kerülnek az aprított gyümölcsök, majd a zabpelyhes keverék, amit alaposan összekeverünk.
Sütőpapírral kibélelt edénybe tesszük, majd 150 fokon 20 percig sütjük.
Másnap lehet szépen szeletelni, kb. 8 szelet lesz belőle.
Szép napot!
A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡
A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.