recept

3 egészséges tízórai a suliba

Itt van ismét a suli, és újra kezdjük a „mi legyen a tízórai történetet”. 🙂 Nem kevés fejtörést okoz ez sokszor, hiszen finomnak, laktatónak és lehetőleg egészségesnek kell lennie és ami a legfontosabb, a zsűri, – nevezetesen a lányom – tetszését is el kell nyernie. 🙂

Következzen hát az első 3 helyezett!

Csokis-diós zabpelyhes keksz

7

Abszolút győztes, melyet még meg lehet bolondítani törökmogyoróval, reszelt narancshéjjal, napraforgómaggal, fenyőmaggal. Így aztán mindig egy kicsit másmilyen.  Sütéskor az osztálytársakra, barátnőkre sem árt gondolni, és jó, ha már a receptet is beküldjük a keksszel, mert úgyis elkérik majd. 🙂 .  Katt ide a receptért.

Almachips, körtechips

1

Van olyan gyerek, aki a chipset ne szeretné? Nálunk a ropogós, almából és körtéből cukor nélkül készült verzió is gyorsan fogy. Ráadásul a hűvös estéken olyan jólesik egy kicsit begyújtani a sütőt és élvezni a sült alma, karamell, fahéj illatát. 🙂

2

A megmosott almát/körtét (3-4 db) nagyon vékony szeletekre vágjuk. Én kiszedem a magházat, de nem muszáj.

Nekünk nem túl barnulós almánk van, így én ezt rögtön sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem, majd kb. 100 fokon sütöm  1-1,5 órán át, közben megforgatom félidőben az almákat. A végén egy 5-8 perces sütés következik 120-140 fokon, fokozott figyelem mellett óvatosan, mert könnyen megég. Az almákat rácsra téve hűtöm ki.

Ezt lehet variálni a következőképpen: a felvágott gyümölcsöt megkenjük citromlével, majd szórhatunk rá kevés fahéjas barna cukrot. Ezután szárítjuk.

 Granola szelet, müzli überelve

4

A  granola tulajdonképpen sült müzli, aminek a története megérne egy kisregényt, kezdve Dr. Sylvester Graham tiszteletessel, de  a gyerekeknek az is elég, hogy finom, nekünk szülőknek meg az, hogy egészséges. A Pocakpanna oldalán talált receptet használom, kis módosítással.

 Hozzávalók:

10 dkg zabpehely

10 g mag (mogyoró, napraforgó, fenyőmag, dió)

30 g aprított madula

40 g aszalt gyümölcs aprítva: áfonya, szilva, meggy, barack, mazsola

1/4 tk. fahéj, egy késhegynyi só

30 g vaj

100g akácméz

5

A magokat, zabpelyhet és a mandulát 10 percre 150 fokos sütőbe tesszük.

Az olvasztott vajat, mézet, fahéjat összekeverjük, ebbe kerülnek az aprított gyümölcsök, majd a zabpelyhes keverék, amit alaposan összekeverünk.

Sütőpapírral kibélelt edénybe tesszük, majd  150 fokon 20 percig sütjük.

Másnap lehet szépen szeletelni, kb. 8 szelet lesz belőle.

6

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük