ajándékötlet,  karácsony,  recept,  Ünnep

Omlós vajkaramella házilag: csak 3 hozzávalóból

Tej, cukor, vaj. Van otthon? Akkor készülhet a vajkaramella.

A manók után kitört a vajkaramella őrület, mindenki ezt a finomságot készíti, amit persze én sem hagyhattam ki, hiszen ez az édesség az egyik kedvencem.

03

Az sem riasztott vissza, hogy bizony, sokáig kell kevergetni, de az eredmény megéri a fáradtságot.

Hozzávalók:

25 dkg kristálycukor

0,5 liter tej

5 dkg vaj

A cukrot, és a tejet, melyből én 2,8%-osat használtam, vastag aljú lábasba tettem, és lassú tűzön főztem. Megmondom őszintén, hogy utálok a tűzhely mellett hosszasan álldogálni, jobban szeretem azokat az ételeket, amik „maguktól” megfőnek, de ez a csodás édesség meghozta a kedvemet a kavargatáshoz.

04

Na, jó, volt benne egy kis csalás is, mert közben zenét hallgattam, és táncikáltam, és kb. félidőnél már leültem egy bárszékre, de azért mégsem éreztem ezt nagy tehernek.

( A leülős verziót csak akkor próbáljátok ki, ha biztonságosan tudtok leülni a tűzhelyhez.)

Az eredeti recept szerint ez a kevergetés kb. 50 percig tart, de nálam kb. 1,5 órába tellett, mire aranybarnává vált, és elvált az edény aljától. Ekkor -már a tűzről levéve – beletettem a hideg vajat és 2-3 percig kevertem, amíg a nyúlós karamellből omlós vajkaramella nem lesz. Ez egy lényeges momentum, nagyon alaposan bele kell keverni a a vajat a karamellbe, akkor lesz jó omlós.

02

Amit még tapasztaltam, hogyha az edényben tovább karamellizáljuk a tejet a cukorral, akkor a késztermék nyúlósabb lesz, a vaj hozzáadása után is.

Ezután szilikon formába adagoltam, itt azonban viszonylag gyorsan kellett dolgozni, mert ahogy hűlt az anyag, úgy kezdett szilárdulni, a végét már sütőpapírra simítottam, és szilárdulás után feldaraboltam. Ha valakinek nagyon omlósra sikerül, azt sütőpapírra érdemes kiteríteni, és szilárdulás után szeletelni.

A szilárduláshoz elég pár órára a hűtőbe tenni. (A szilikon formásat néhány percre fagyasztóba is betettem, így könnyebben kijött a karamella a formából.)

Igazi omlós, finom, mint a lengyel karamella, egyszerűen imádom! Ajándéknak is kiváló.

 01

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

Mentés

Mentés

Mentés

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük