csináld magad,  DIY,  inspiráció

Te is meg tudod csinálni: filcből varrva

“Az alkotás feltölt, kifényesíti a hétköznapi rohanásban megtört lelket, és magabiztossá tesz.” (Teési-Vass Zsuzsa,  Tűvarázslat blog )

Ebben a sorozatban  olyan hétköznapi embereket mutatok be, akik hobbijukkal másokat is inspirálhatnak.

 

01
Anna a kis madárkákat szalvéta technikával díszítette, majd üvegkontúr festékkel dekorálta.

Ferkai Anna több mint 30 éve pedagógusként dolgozik, jelenleg Zuglóban, a Munkácsy Mihály Általános Iskola és Művészeti Iskolában napközis nevelő és technika és rajzórákat is tart. Nagyon fontosnak tartja a gyerekek vizuális nevelését, azt, hogy szép, igényes környezetet teremtsen a gyerekek és önmaga számára is.

Milyen kézműves tevékenységekkel foglalkozol?

1. Táskákat varrok újrahasznosított anyagokból (megunt vagy turkálóból beszerzett ruhákból).

07

2. Ékszereket készítek.

03
3. Filcvarró délutánokat tartok az iskolámban, és ezekhez mindig elkészítem a mintadarabokat.

04

4. Karácsonyi vásárokra készítek portékákat. Minden évben mást próbálok készíteni.

14

Melyik a legkedvesebb technikád/ anyag, amellyel dolgozol?

Szeretem a filcanyagot. Az ékszerkészítés is kedves hobbim. A táskavarrás mostanában időhiány miatt kicsit háttérbe szorult, de a nyári szünetekben sok-sok táskát varrok. A szalvétatechnikát is nagyon szeretem. A technikákat mindig váltogatom, mert a „változatosság gyönyörködtet”.

11

Melyik munkád a legkedvesebb?

Nem tudok választani, mindig az a legkedvesebb, amit épp akkor készítek. Az iskolai munkám is sok örömet ad, és ott is sokat kézműveskedhetek a gyerekekkel, azokra az óráimra, foglalkozásaimra is sokat készülök.

Az itthoni saját hobbimra nem mindig jut annyi időm, amennyit szeretnék, ezért évközben inkább a gyorsan elkészíthető alkotások kerülnek előtérbe (filcvarrás, szalvétatechnika, ékszerkészítés). A nyarak a hosszabb, nagyobb elmélyülést kívánó munkák időszakai.

Honnan inspirálódsz?

A Pinterest oldalon rengeteg szép, igényes, ízléses ötletet találok. Persze ott is van mindenféle ízlést kiszolgáló oldal,ezért ki kell közülük válogatni azokat, amelyeket a munkám során tudok használni. Van saját Pinterest-es tárhelyem is, és a számítógépemen saját albumokba gyűjtöm az ötleteket inspirációként.

Mi lehet az oka, hogy manapság nagyon sok a giccs a közösségi oldalakon, és ezek nagyon népszerűek?

Hát ezen mostanában én is nagyon sokat gondolkozom! Fogalmam sincs. Ezen a téren vannak még feladataink. Sok olyan közösségi oldal kellene, amit sokan látogatnak, és amin csak ízléses tartalmak szerepelnének. Kéne egy olyan csapat, akik azért felelnének, és kiszűrnék azokat az értékeket, amik az ízlésnevelést szolgálnák. De ez csak egy álom! Szerintem kivitelezhetetlen, és a jó ízlés-giccs megítélése is nagyon szubjektív.

02

Hogyan lehetne ezen változtatni?

Én az iskolámban egyik fontos feladatomnak tartom az ízlésnevelést. Bízom benne, hogy pedagógusként tudok hatni a környezetemre, és a tanítványaimat egy kicsit tudom e téren alakítgatni.

Mit jelent neked az alkotói tevékenység?

Feltöltődést, kikapcsolódást és sok-sok pozitív visszajelzést, ami a további alkotásra is inspirál. És próbálom az alkotás örömét átadni azoknak a gyerekeknek, akikkel a munkám során kapcsolatba kerülök.


Kedvenc idézetem:

Ha valamit nagyon szeretsz, és annak áldozol, akkor szinte bemágneseződsz mindenféle tudásra, információra, képességre az adott dologgal kapcsolatban. Mindenhol megtalálod a megfelelő információt és tudást is, igazán mélyen szakértőivé válsz az adott dolognak. És ha igazán jól értesz valamihez, akkor felbukkannak azok az emberek, akiknek erre a hozzáértésre van szükségük. Így lesz a hozzáértés mellékhatása a siker.” (Gerald Hüther)


Milyen a téli dekoráció, ha te készíted?

Beszéljenek a képek. A tavalyi és az idei karácsonyi dekorációm az iskolámban:

09

05

Hogyan készült?

Ezeket a kis filc matrjoska babákat is az egyik karácsonyi vásárra varrtam, az ötletet a doboz adta. A mintát onnan vettem. Élénk színű filcanyag volt az alap, azt vágtam formára. A fej (hajjal) és a testén a minta vasalható vetex szalaggal rögzített mintás textil, szintén formára vágva. Jó szórakozás volt megvarrni őket.

12

Ezek a kis madárkás csipeszek úgy készültek, hogy a virágpiacon vettem sima fa madárkákat, háromféle mintás ragasztószalaggal díszítettem őket, és a végén mindegyik hátuljára került egy kis csipesz, ragasztópisztollyal. Gyors és látványos eredmény! Ajándékkísérőként árultam őket.

10

A filcből, textilből készített kis baglyok, szörnyecskék nagy kedvencei voltak a gyerekeknek. A két anyag kombinálásával, és gombokkal, színes mintás szalagokkal díszítve.

13

Szép napot!

Fotók: Ferkai Anna. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Mentés

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük