Spóroló

Így spórolj ezreket IKEA tippekkel!

Közben  még a természetet is véded. Jól hangzik?

A fenntarthatóságról, fenntartható  fejlődésről régóta hallunk, de valljuk be, csak kevesen vannak, akik a kényelmükről is lemondanak a környezetvédelem kedvéért. Többen vannak olyanok, akik azt mondják, a környezetvédelem drága. Pedig a takarékos háztartás nem jár lemondásokkal. Sőt, akár ezreket spórolhatsz is! Következzenek a tippek!

8

Így csináld okosan!

Persze, hogy a konyhában kezdünk, hiszen itt takaríthatunk meg a legtöbbet.

Te hogyan mosogatsz? Most persze, nem a technikára gondolok (ilyen tippeket itt találsz), hanem hogy folyatod-e a vizet mosogatás közben, vagy bedugod a mosogató lefolyóját, netán  mosogatógéppel mosogatsz.

Tudtad, hogy a folyóvizes mosogatás közben kb. 120 liter vizet engedsz a lefolyóba? Ez igencsak víz- és pénzpazarló megoldás.

Ha teheted, használj mosogatógépet, ebből is válaszd az energiatakarékos verziót, amivel kb. 3830 Ft-ot tudsz megtakarítani 100 mosogatásonként az áramfogyasztást is figyelembe véve.

Mivel én nem szeretek mosogatni, nagyon örülök, hogy van egy ilyen gépünk, amit átlagban 2 naponta használunk  így kb. 14 000 Ft-ot spórolunk évente, nem is beszélve arról az időről, amiben mást csinálhatok mosogatás helyett. 🙂

Nekem nincs mosogatógépem

Semmi gond, használd helyette a mosogatódat vízzel töltve, így is megtakaríthatsz 100 mosogatásonként kb. 3000 Ft-ot.

IKEA tipp:

Ezzel a jópofa BOHOLMEN mosogatótállal könnyebb lesz a mosogatás, ha egymedencés mosogatód van:

3

Ezzel az edénnyel ráadásul össze is gyűjtheted azt a vizet, amit a zöldségek, gyümölcsök mosására használsz, amiért a növényeid is hálásak lesznek.

A csapra használj perlátort, amivel akár 50%-kal is csökkentheted a vízfogyasztást, a pénztárcád  meg fogja ezt hálálni. 🙂 Erről bővebben itt olvashatsz.

Hogyan spórolhatsz főzéskor?

Nem mindegy, milyen módon melegítesz. A gázfőzőlap nem túl hatékony módja a főzésnek, ez a legkevésbé hatékony, ezáltal a legköltségesebb. Szintén költséges  megoldás az elektromos főzőlap, ha üvegkerámia főzőlapot használsz, energiát takarítasz meg, de mégis a leghatékonyabb az indukciós főzőlap.

Használj fedőt főzéskor!  Ne ilyenkor állítsd be a szoba páratartalmát. De ez nemcsak a falra, ablakra lecsapódó gőz miatt kell, hanem mert így az étel gyorsabban elkészül, és az erre fordított hőmennyiség gyorsabban hasznosul.

4

IKEA tipp:

Használj STABIL párolóbetétet, így egyszerre többféle ételt is készíthetsz, amivel energiát és pénzt takaríthatsz meg, ráadásul a párolt ételek sokkal finomabbak is.

5

És lőn világosság!

Azt talán már mindenki tudja, hogy a világításon lehet spórolni, de szerintem ezt nem gondoljuk túl nagy megtakarításnak. Én is meglepődtem, mennyit lehet ezzel spórolni!

1

Összeszámoltam, nálunk 17  izzó van, ha ezeket LED égőkkel helyettesítjük, 36670Ft-ot takaríthatunk meg évente. Igaz, ezek az égők nem olcsók, kiszámoltam, hogy ha ennyi égőt kicserélünk, az égők ára 19 hónap múlva térül meg, ami nem tűnik kevésnek, viszont a LED égők élettartama átlag 25 év, vagyis az elkövetkező 23 évben évente 36670 Ft, azaz 843410 Ft megtakarítás már nem hangzik rosszul.

Hogyan spórolhatsz ételtárolókkal?

Az IKEA közvélemény kutatása szerint a magyarok negyede dobott ki élelmiszert karácsonykor.

Elkerülheted az ételpazarlást, ha megfelelően tárolod az ételeket:
Tudtad, hogy a helytelen tárolás miatt az ételek vitamin- és ásványianyag-tartalma akár 90%-kal is csökken?
A paradicsomot, a banánt és a mangót ne a hűtőben tárold!
A répa, a retek vagy a cékla zöld részeit mindig vágd le, különben hamar megpuhulnak.
Ételtároló dobozokkal és fedeles üvegedényekkel rendet tarthatsz a hűtőben. Akik az iparban dolgoznak, már biztosan hallottak a FiFO elvről, ennek az a lényege, hogy a régebbi ételeket használjuk fel először, ezeket tartsd elöl a hűtőben.
Ételtárolókkal az ételeid tovább maradnak frissek, és használatukkal pénzt is megtakaríthatsz, mert a hűtő kevesebb energiát használ fel ahhoz, hogy lehűtse őket.

IKEA tipp:

Használj átlátszó edényt, mert ebben könnyen megtalálhatod, ami keresel. A FÖRTROLIG üvegedény sütőbiztos üvegből készült, és aromazáró fedél fedi, így sütőben és tárolóedényként is használható.
6

Használsz tölthető elemet?

Ha vannak gyerekeid, tudhatod, hogy a gyerekeknek mindenféle elemmel működő játékai, kütyüjei vannak, amikhez rengeteg elemre van szükség. A legjobb, mikor kap a gyerkőc egy elemes játékot ajándékba, de nincs hozzá otthon elem, így csak tologatni tudja a távirányítós autót.

Nálunk is rengeted ilyen kütyü van, ráadásul fotózni is szeretek, így nagy elemfogyasztónk lennénk, ha nem használnánk tölthető elemeket. Ezzel is sok pénzt lehet spórolni, amellett, hogy a környezetet is óvod.

A tölthető elemek élettartama alatt akár 110000Ft-ot is spórolhatsz, ha alkáli elemek helyett ezt használod.

De mi legyen az alkáli  elemekkel?

Ezeket az elemeket kis energiaigényű készülékek esetén, pl. távirányító, óra  érdemes használni.

IKEA tipp:

A Ladda elemtöltővel tölthetsz egyszerre 4 elemet, de akár egyet is. A készülék automatikusan kikapcsol, ha az elemek teljesen fel vannak töltve.
7
Még több ötletet találsz az IKEA honlapján, ahol azt is tesztelheted, te mennyire vagy takarékos, és kalkulátorok segítségével kiszámíthatod a megtakarítás összegét is!

Fotók: www.ikea.com

Szép napot!

A bejegyzésben szereplő képekre kattintva elérheted a képek forrását. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük