inspiráció,  otthon

Hangulatos otthon, monokróm alapokon, sok fával

Hogyan kerül a madárlétra a gyerekszobába, a lábtörlő a falra és mi az a kupujkó?

Kinga férjével és kislányával egy új építésű társasházban találta meg az otthonát.  Évekig keresgélték az igazit, a családbarát környezethez és élhető környékhez ragaszkodtak.

Végül azon a környéken találták meg álmaik lakását, ahol évekig éltek mindketten, és ahol Kinga férje is született: rengeteg zöld területtel; parkokkal, játszóterekkel, szökőkutakkal, művelődési központtal, oktatási intézményekkel, és ami számukra elengedhetetlen: a  Duna-part közelében.

Milyen  lett álmaitok lakása?

A berendezést tekintve az volt a fő szempont, hogy letisztult, nem zsúfolt, léiges, semleges környezetet teremtsünk, amit aztán a dekorációval variálhatunk kedvünkre.

A férjemnek is nagyon jó ízlése van, ám kettőnk közül én vagyok a dekormániás.  Sokféle stílust szeretek, mindig más van napirenden. Mióta itt lakunk, folyton változik a dekor, és ezzel együtt az összhatás.  Most a rusztikus irányt mutatom meg a fotóimon.

A lakás berendezését ők maguk tervezték, Kingának ez a hobbija, szenvedélye, ez az, ami kikapcsolja. A lakás mindkettejük keze nyomát magán viseli.

„A tervezés fejben történt, amit aztán papírra is vetettünk. A konyhát és a gardrób-rendszert pl. én terveztem, az IKEA tervezőjével, ami remekül működött. Aztán a férjem jóváhagyta, vagy ha volt valami ötlete, vagy észrevétele, akkor azt beépítettük a tervekbe.

A berendezésnél elég adottak voltak a lehetőségek, mert nem nagyok a helyiségek, minden adta magát. A cél az volt, hogy egy kényelmes, minden funkciónak megfelelő, mindhármunk számára kellő privát szférával rendelkező életteret hozzunk létre.

A két hálószoba például a lakás két végpontján van, hogy se most, hogy a gyermek 5 éves, se később, amikor kamaszodik, ne zavarjuk egymást a pihenésben.

Van egy dolgozósarok, ahova elvonulhatunk, ha arra van szükség, van egy közösségi élettér,  az amerikai konyhás nappali, és van egy kamra, ami felbecsülhetetlen értékű kis helyiség,  mindent elnyel, aminek nem kell szem előtt lennie.”

„A burkolatok kiválasztása viszonylat egyszerű volt, a színeket tekintve a hideg árnyalatokban gondolkodtunk (fehér-szürke), de mindenképp ellensúlyozni akartuk ezt egy szép közép árnyaltú tölgy padlóval, ami az egész lakáson egységesen végigfut.

Szóba jött a márvány mintázatú csempe is, de végül a betonhatású és a cementlap mintázatú mellett döntöttünk. A betonhatás a konyhapulton is visszaköszön, egységességet teremtve ezzel.

A falak egyértelműen vakító fehérek lettek. Ebben nem is volt kérdés.”

Kézzel készített dekorációból van bőven a lakásban. Kinga szereti azokat, amelyeket  nagyon gyorsan, nagyon egyszerűen, fillérekből el lehet készíteni. 

„Szeretek ezzel foglalkozni, kikapcsol, feltölt, tulajdonképpen az egész lakberendezés témakör jelenti számomra az „én-időt”. A munka, család, sport, pihenés, kultúra mellett nehéz az idővel úgy zsonglőrködni, hogy még erre is jusson belőle, de muszáj, hiszen nagyon szeretem csinálni.” -meséli Kinga

Így lett például a lábtörlőből emléktábla, inspirációs fal:

” Én kedves emlékek őrzőjeként használom. Láttam egy hasonlót, és nagyon megtetszett. Kitaláltam, hogy megcsinálom magam. Csak filc- posztó anyag kell hozzá, meg egy bőrdarab, vagy csipesz akasztónak.

De honnan szedjek posztó anyagot? Beugrottam egy kis vegyeskereskedésbe, ahol pont ilyen anyagú, egy szem lábtörlő árválkodott.

Pont rám várt! Megvettem, körbevágtam, s kész is! Így lett 590 Ft-ért tábla belőle. Gombostűvel rögzíthetők a cetlik, képeslapok, fényképek, üzenetek, bevásárló lista, bármi, amit szeretnénk szem előtt tartani.”

Kinga másik kedvenc ötlete, hogy régi, műbőr övéből készült fülekkel dekorál. Például régi edényalátétet:

„Nem találjátok ki, hogy eredetileg milyen funkciót tölt be ez a mini kötélhágcsó, ezért elárulom. Egy kisállat kereskedésben vettem, a madárkalitkák kellékeinek fenntartott polcon szúrtam ki.

Nincsen kisállatunk, csak bámészkodni szoktunk betérni, és amikor megláttam ez a helyes kis darabot, valami ilyesmi jelent meg a szemeim előtt.

Lánygyermek megint el volt ragadtatva. Én meg bezsebeltem a puszikat és öleléseket, amit érte kaptam.”

Melyik a kedvenc helyiséged és miért?

Kedvenc helyiségem nincs. Mindent nagyon szeretek, úgy, ahogy van. A gyerekszobától kezdve a fürdőszobán át a nappali-konyháig.

Mi az, amin változtatnál? Mik a további tervek a lakás berendezésével kapcsolatban?

Semmin nem változtatnék, minden olyan, ahogy elterveztük. A következő terv másfél év múlva esedékes, amikor a kislányunk iskolába megy, akkor a babaszobáját nagylányosítani kell majd íróasztallal, tanulósarokkal.

De ezt még nem várom, mert nagyon élvezem, hogy még ilyen kicsi!


És hogy mi az a kupujkó?


Kinga több  lakberendezési üzletben is látta ezt a fonott, fedeles kosarat, melynek formájáért rajongott:

„Kutatómunkába fogtam hát. Kiderítettem, hogy a most elég népszerű népies gyökerekhez visszanyúló kosár-fazont a régi népi hagyomány szerint tojástárolásra használták.

Méretét tekintve lehet kisebb, nagyobb, s bármit tárolhatunk benne, amit csak szeretnénk.

A nagyméretű-, – fast fashion házak lakber részlegei által kínált darabokat- a fürdőszobában szennyes tárolásra árulják.

Innen jött az ötlet, hogy a mi fürdőnkben is remekül mutatna, főként, hogy a népies jegyek mindig jelen vannak a lakásban itt-ott. Így találtam rá egy manufaktúraszerű üzemre, ahol kézzel készítik ezeket a csodákat. Az enyémet egyedi rendelésre, csak nekem fonták a dolgos kezek.

Az árát tekintve feleannyiba került, mintha fast fashion üzletben vettem volna, eszmei értéke viszont sokkal több annál. Mert nem csak hogy egyedi, csak nekem készült, de a hazai piacot támogattam, olyan kezek közül került ki, akik itt élnek, a mi népi hagyományainkat öregbítik.”


Kinga Facebook-oldalán sok-sok fotót, dekorációs ötletet találtok, és lláthatjátok, hogyan változik a lakás arca évszakról évszakra. Érdemes benézni hozzá.


Fotók: Kinga HOME Styling

Szép napot!

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

One Comment

  • anapfenyillata

    Az nlcafe szerkesztőinek döntése alapján ez a riport lett ma a nap blogja. 🙂 Köszönöm a megtiszteltetést, és a riportot Kingának! 🙂

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük