otthon

5 felejthetetlen úti cél Toszkánában

A középkori Manhattan, a fekete kakas legendája, pacalos szendvics, alabástrom.

A Toszkána név hallatán napsütötte, festői dombok, középkori hangulatú, szűk utcácskák, világhírű képzőművészeti alkotások ugranak be elsőre. No és a sok-sok film, ami ezen  a vidéken játszódik.


Firenze feltűnik például  a Hannibalban, a Bárányok hallgatnak és a Szoba kilátással című filmben. Emlékeztek a Tea Mussolinivel Zefirelli-filmre? Nos, az nagyrészt San Gimingnanoban játszódik. A toszkán táj varázslatos a Gladiátorban, az Angol beteg egyik jelenetét pedig egy toszkán kolostorban vették fel. Volterra volt a Twilight egyik izgalmas forgatási helyszíne. Persze, hogy James Bond is járt itt, mégpedig Siennában forgattak.


A férjem egy céges utazásnak köszönhetően néhány napot töltött a vidéken, az ő beszámolóját olvashatjátok:

„A Chianti borvidék ámultaba ejtő. Hatalmas szőlő- és olajfaültetvények váltják egymást a dimbes-dombos tájon. Itt termelik a toszkán régió egyik leghíresebb vörösborát, a Chianti Classico-t.

Hogy megkülönböztessék a későbbi ültetésű és távolabb eső területeken termelt Chianti boroktól, az eredeti területeken termelt bor a Chianti Classico nevet kapta  és  fekete kakas védjeggyel látták el.

Az ilyen  bor minimum 80%, de inkább több sangiovese szőlőt kell hogy tartalmazzon, és 2 évig kell hordóban érlelni.

Ez a kicsit testes, enyhén gyümölcsös aromájú száraz bor még jobban ízlett, meghallva a fekete kakas legendáját: a középkorban a Firenzei Köztársaság és a Sienai Köztársaság harcolt a Chianti területekért, de megunva a csatározásokat, kötöttek egy megállapodást:

Az első kakasszóra mindkét városból elindul egy lovag a másik város irányába és ahol találkoznak, ott lesz a határ.

Csakhogy a firenzeiek – a legenda és a rossz nyelvek  szerint – előző nap nem adtak enni a kakasuknak, így az jóval hamarabb kezdett kukorékolni, mint a sienai.

Így a hamarabb elinduló firenzei lovag sokkal nagyobb utat tudott megtenni, ezáltal nagyobb Chianti területet tudott megnyerni a Firenzei Köztársaság számára.

Azt mindenki tudja, hogy az olasz kézműves fagyi világhírű, de azt, hogy Toszkána az olasz fagyikészítés egyik fellegvára (a háromból) talán kevesebben.

Firenzében például minden évben Gelato fesztivált rendeznek. Nem véletlenül, hiszen a gelato-t Firenzében találta fel Bernardo Buontalenti 1565-ben.  Hóból, sóból, citromból, valamint tej, cukor és tojásfehérje felhasználásával készítette el első gelato-ját.

Mi is  bepillantást nyerhettünk egy fagyikészítő műhely mindennapjaiba, a Gelateria di Castellina-ban jártunk.  A jó fagyi alapja a 100%-os toszkán tej, melyet gyümölcsökkel, fűszerekkel ízesítenek. Chiara és Simon szerint a fagyikészítő olyan, akár egy alkimista, folyamatosan próbálja vegyíteni az ízeket.

A hagyományos, régi technológiában egy duplafalú keverős eszközben készült a fagyi: kívülre került a jég, belülre a fagyi alapanyagai, melyet folyamatosan kevertek, így hűtve krémesre.

A kínálatból a chilis csokoládét, rozmaringos málnát, sáfránymézest és  bazsalikomos lime ízű fagyikat kóstoltuk, isteniek.

Pisa Olaszország egyik leglátogatottabb városa, és persze mindenkinek a ferde torony jut róla eszébe, de a Csodák tere (Piazza dei Miracoli) carrarai márvánnyal borított épületei is egyedülállóak.

A homokos-agyagos talaj miatt Pisa szinte minden épülete ferde, de a leghíresebb a Dóm óratornya, mely már az építésekor elkezdett dőlni, ami egyébként 200 évig tartott.

1993-ban 5,4 m volt a függőlegestől való eltérés, ekkor kezdődtek a mentési munkálatok, az ellenkező oldalra 600 tonna ólmot helyeztek el, és néhány évig fémhuzalokkal tartották, emellett a talajt is megerősítették, így már nem dől tovább.

Ha túl akarjuk élni, a toszkán tájon autózva nem árt az ellenőrzött fék, és bár a szerpentinek, hajtűkanyarok is igénybe veszik a gyomrunkat, de a pazar táj és kilátás mindenért kárpótol. Ilyen úton értük el Volterrát és San Gimignanot.

Volterra az etruszk hagyományok szerint dombtetőre épült és fontos központ volt, később püspöki rezidenciaként, majd a Mediciek, később a Toszkánai Nagyhercegség uralma alá került.

A kis városkában van minden, amire egy utazó vágyhat:  360 fokos kilátás a környező dombokra, etruszk romok, templomok, éttermek, szűk utcácskákkal.

Sőt, a tinilányok is rajonghatnak Volterráért, hiszen itt játszódik a vámpíros bestseller, az Alkonyat című film egyik jelenete.

Nem véletlen tehát, hogy az alabástromos tárgyakat áruló üzletek mellett – az alabástromfaragás a városban ősi mesterség – a filmmel és a regénnyel kapcsolatos  ajándéktárgyakból is bevásárolhatunk Volterrában sétálva.

Vámpírherceges kispárnát ugyan nem vettem, de csodás élmény volt.

San Gimignano, a középkori Manhattan tornyokkal teli városában igencsak fennhordtuk az orrunkat, köszönhetően annak, hogy a kisváros számtalan tornyát bámulva sétáltunk.

A város a nevét a 10. században Szent Geminianus püspökről kapta, aki megvédte az olaszokat Attila hunjaitól.

San Gimignano főterén (piazza Cisterna)  egy világbajnok fagyizót is találhatunk (Gelateria di Piazza), tulaja Sergio Dondoli fagyija már kétszer is megnyerte a Fagylaltozók Világbajnokságát. Hogy biztosítsa a megfelelő minőséget, a  fagyi egyik legfontosabb alapanyagát, a tejet saját gazdaságából szerzi be: ezt 10 tehene biztosítja.

A tornyok a középkori Itáliában a gazdag családok státusszimbólumai voltak. Egymást túllicitálva nagyobb és magasabb kőtornyokat építettek, melyek elsősorban lakóépületként funkcionáltak. A városháza tornyánál viszont ezek nem lehettek magasabbak, ha valamelyik torony ennél magasabbra tört, azt visszabonttatták.

Más városokban is voltak ilyen tornyok, de a háborúk, tűzvészek, földrengések, városrendezések elpusztították azokat, míg San Gimignano 13 lakótornya túlélte a történelem viharait.

Firenze Toszkána közigazgatási székhelye, tele műalkotásokkal, múzeumokkal, építészeti emlékekkel. Az Arno-folyó két partján elterülő városról, de inkább beszéljenek a képek.

A firenzei piacon érdemes megkóstolni a Lampredotto-t, azaz pacalszendvicset. Fokhagymás lében pácolják a pacalt, és félbevágott, pacalszaftba mártott zsemlében, zöldmártással tálalják. Aki nem szereti a pacalt, lehet kérni  főtt marhanyelvvel is.

Szép napot!

Fotók: saját, pexels
A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡