
Lazuljunk retró tejeskávéval!
Itt a tél: erősen fúj a szél, fagy: a legjobb, ha bekuckózunk, és nézünk egy jó filmet, vagy rajzfilmet a gyerekekkel egy jó kis tejeskávé mellett.
Még a szülinapomra kaptam Párizsi vaníliakávét, amiből kiváló tejeskávét készített a férjem: a frissen darált, lefőzött kávéhoz 2/3 résznyi forralt tejet öntve. Egyszerűen isteni finom!
A gyerekeknek pedig jöhet az utánozhatatlan ízű régi ovis-menzás tejeskávé. Vannak menzás ételek, melyek annyira finomak voltak. Emlékeztek a tejbegrízre, vagy a paradicsomos húsgolyóra? Ilyen volt a tejeskávé is, melynek illata belengte az ovit, és már az érkezéskor lehetett tudni, hogy ez lesz a reggeli.
Ezekben az ízekben mindig van egy kis titok, amitől otthon mégsem olyan lesz. De szerencsére nekünk itt van Gizi mama, aki egészen nyugdíjazásáig a bölcsőde konyháján főzte a gyerekeknek nap mint nap a finomságokat, és aki tudja ezeket a varázslatokat.
Régi idők íze, régi konyhák varázslatos hangulata, régi háziasszonyok szeretete elevenedik meg Gizi mama főztjében. És ha ezeket az ízeket a tányérra varázsolja, a konyhába költözik egy cseppnyi múlt, egy cseppnyi gyerekkor és egy tányér szeretet.
Ovis tejeskávé recept:
A titok talán abban van, hogy kétféle pótkávéból készült a tejeskávé:
1 liter vízben fel kell főzni 2 evőkanál pörkölt, darált árpát, majd leszűrni.
Szintén 1 liter vízben kell felfőzni 2 kanál pörkölt, darált cikóriát, majd le kell szűrni.
A tejet fel kell forralni.
Fél dl kell az egyik, fél deciliter a másik kávéból, ehhez kell 1 dl tejet adni, majd cukrozni ízlés szerint.
A keksz receptjét itt találod.
Szép napot!
A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡
A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.