csináld magad,  DIY,  otthon

Kamra átalakítás 4. : ilyen volt, ilyen lett

Így tárolunk 1,2 négyzetméteren.

Szponzorált tartalom

Végre elkészült! Bár a helyiség kicsi, mégis nagyon praktikus és csinos lett, nagyon szeretjük, én időnként bekukkantok, csak, hogy gyönyörködjek benne.

Emellett még úgy mutogatjuk a családtagjainknak és a barátoknak, mint egy múzeumot, mert persze minden hozzánk látogató látni akarja. Akkor következzen itt is egy virtuális „tárlatvezetés”  a megújult spájzunkban.

PAKOLÁS SZISZTEMATIKUSAN

Hogy ne pazaroljunk, és hogy időben hatékony legyek, fontos volt, hogy jól szervezett, rendezett legyen a kamránk. Ehhez az utolsó lépések is hozzájárulnak: a szisztematikus pakolás és a tárolt holmik leltárja.

A kamrába U-alakú polcokat állítottunk össze a Praktikerben vett falisín, konzolok és  falapok segítségével:  a polcok mélysége nem túl nagy, a két oldalon 20-20 cm, a szemközti oldalon 30 cm.  A polcok egészen a szellőzőig érnek, vagyis a teljes lehetséges magasságot kihasználtuk.

A felső polcokat viszont csak egy fellépővel érjük el, ezért fontos volt, hogy az beférjen a kamrába, vagyis, hogy a kamra „járható” legyen. A fellépőt nem itt tároljuk, hanem az előszobában, a kamraajtó mellett, ez ülőkeként is szolgál a cipő felvételénél, vagyis kettős funkciója van. Pontosabban, hármas…  Grafit cicánk is imád üldögélni rajta.

A legfelső polcokra a ritkán használt és nem túl nehéz konyhai gépeket, eszközöket tettük. Ez alá kerültek a a különböző palackok.

A bal oldali keskeny polcon lekvárok, szörpök, savanyúságok sorakoznak.

A tésztákat, liszteket, cukrot, illetve a konzerveket egy-egy faládába tettük. A ládás, kosaras megoldás előnye, hogy sokkal áttekinthetőbb, átláthatóbb, és a takarítás sem rémálom így a kamrában.

TIPP: A ládák aljára filckorongokat tettem, így biztosan  nem karcolom össze a polcokat.

A jobb oldali keskeny polcra kerültek az olajok, és átlátszó üveg tartókban például a gabonapelyhek, aszalványok.

Jellemzően szemmagasságban a napi szinten használt holmik, élelmiszerek vannak, illetve azok, amiket a gyerekeknek is el kell érniük.

A legalsó polcra kerültek a demizsonok és – nagy mérete miatt – a befőzőautomata. Itt nagy a polcok közötti távolság, ezt áthidalandó polcra akasztható tárolókosarakat használtunk, amikben jól elférnek az üdítők, illetve a macskaeledelek.

A sarkokba bambusz tálakat tettünk, ezekből könnyű kivenni a tárolt élelmiszereket, miközben magát a tálat nem kell kiemelni.

A földön krumplit, hagymát, zöldségeket és diót tárolunk faládában, illetve DIY kartondobozban. A faládák kerekeket is kaptak, hogy könnyebb legyen mozgatni ezeket, a kartondoboz oldalkialakítása teszi lehetővé a könnyebb hozzáférést.

Az első pakolást követően néhány napig teszteltük, hogy kézre állnak-e így a dolgok, és ezután még egy-egy apróbb átrendezés történt, ekkor kaptak például kereket is a ládák. Mára már az elrendezés teljesen igazodott az igényeinkhez.

LELTÁR

A jól szervezett spájz az egyik alapja annak, hogy ne pazaroljuk az élelmiszereket. A másik pedig az, hogy tudjuk, miből mennyi van, mi meddig áll el.

Mi most első körben egy leltárt készítettünk, egy nagyon egyszerű bevásárló lista appot használtunk ehhez (ezt a bevásárláshoz már évek óta használjuk): nyitottunk egy spájz nevű listát, itt vezetjük a készletet.

Az egyik jó dolog, hogy hangvezérléssel is működik, így amikor bepakolunk a kamrába, csak felmondjuk a készletet a megfelelő helyre.

A másik, amiért nekünk még jó, hogy amikor a boltban vagyunk, akkor is látjuk ezt a készletet, így tudjuk például, hogy kell-e lisztet venni, vagy van még belőle a kamrában.

Rendezett, szemrevaló, környezettudatosabb: ilyen lett a kamránk a felújítás után.

Mindeközben rájöttünk, hogy mennyi – eddig kiaknázatlan – lehetőségeket rejt még a lakásunk,  olyanok lettünk a férjemmel, mint a Scott ikrek, fejben újragondoljuk a lakás egy-egy sarkát, helyiségét. A férjem egyelőre ennél meg is állna, de nekem már vannak újabb terveim…

A felújításról a korábbi bejegyzéseket itt találod:

Kamra átalakítása 1. : tárolás 1,2 négyzetméteren

Kamra átalakítás 2. : így készítettünk polcot saját kezűleg

Kamra átalakítás 3. : DIY tárolódobozok újrahasznosítással


Ezt a posztot a Praktiker Magyarország szponzorálta. Köszönjük a megkeresést és az együttműködést. A posztban szereplő vélemény anapfenyillata.cafeblog.hu sajátja.


Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük