otthon

Ma is jó választás lehet: sparhelt az otthonokban

Egyszerű, kis helyet igénylő, többfunkciós háztartási eszköz, melynek fő erénye, hogy takarékos.

 

Hétvégén krumplis fánkot készítettem, és miközben az olajban pirultak a fánkok, eszembe jutott, ahogyan a pótnagymamám sütötte ugyanezt az ételt a sparhelten. Meleg volt, ropogott a tűz a kis kályhában, és az egésznek olyan szívet melengető hangulata volt.

A sparhelt a kemencét váltotta fel, és csaknem olyan jól lehetett sütni benne, mint a kemencében, köszönhetően sütőtér samottrétegének. A sparhelt, vagy takaréktűzhely igencsak gazdaságos volt, mert gallyakkal, kukoricacsutkával, kevés fával fel lehetett fűteni, és emellett főztek rajta és sütöttek benne.

Akiknek volt, azok mind azt állítják, hogy az étel, különösen a kelt tészták, határozottabban finomabbak, ha sparheltben készülnek.

Ez a tűzhely manapság újra reneszánszát éli, vidéken különösen. Egy country stílusú házba könnyen beilleszthető,  ráadásul kis helyen is elfér. Persze vannak olyan verziók is, melyeket már a modern környezethez terveztek.

Mutatok néhány példát arra, hogyan mutat egy sparhelt a mai otthonokban.

Ferencéknél a nappalit fűti a kályha, ők emellett sütésre (pizza) használják.

Hartl Ferenc

Erzsébet a sparheltben süt-főz, szilveszterre a rétest is ebben sütötte, karácsonyra a bejgli is a sparheltben készült. Erzsébet tapasztalat szerint sokkal gyorsabban süt, mint a légkeveréses gáztűzhely, és finomabb is minden, ami ebben készül.

Ágoston Erzsébet

Máriáék gyönyörű teraszán, nyári konyhájában kapott helyet a sparhelt, amit gyakran használnak.

Nagy Mária terasza

Marika teatűzhelyén nemrégiben fánkok készültek.

Kozák Mária

Szép napot!

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük