Ma is jó választás lehet: sparhelt az otthonokban
Egyszerű, kis helyet igénylő, többfunkciós háztartási eszköz, melynek fő erénye, hogy takarékos.
Hétvégén krumplis fánkot készítettem, és miközben az olajban pirultak a fánkok, eszembe jutott, ahogyan a pótnagymamám sütötte ugyanezt az ételt a sparhelten. Meleg volt, ropogott a tűz a kis kályhában, és az egésznek olyan szívet melengető hangulata volt.
A sparhelt a kemencét váltotta fel, és csaknem olyan jól lehetett sütni benne, mint a kemencében, köszönhetően sütőtér samottrétegének. A sparhelt, vagy takaréktűzhely igencsak gazdaságos volt, mert gallyakkal, kukoricacsutkával, kevés fával fel lehetett fűteni, és emellett főztek rajta és sütöttek benne.
Akiknek volt, azok mind azt állítják, hogy az étel, különösen a kelt tészták, határozottabban finomabbak, ha sparheltben készülnek.
Ez a tűzhely manapság újra reneszánszát éli, vidéken különösen. Egy country stílusú házba könnyen beilleszthető, ráadásul kis helyen is elfér. Persze vannak olyan verziók is, melyeket már a modern környezethez terveztek.
Mutatok néhány példát arra, hogyan mutat egy sparhelt a mai otthonokban.
Ferencéknél a nappalit fűti a kályha, ők emellett sütésre (pizza) használják.
Erzsébet a sparheltben süt-főz, szilveszterre a rétest is ebben sütötte, karácsonyra a bejgli is a sparheltben készült. Erzsébet tapasztalat szerint sokkal gyorsabban süt, mint a légkeveréses gáztűzhely, és finomabb is minden, ami ebben készül.
Máriáék gyönyörű teraszán, nyári konyhájában kapott helyet a sparhelt, amit gyakran használnak.
Marika teatűzhelyén nemrégiben fánkok készültek.
Szép napot!
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡
A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.