csináld magad,  DIY,  inspiráció,  otthon

Ilyen volt, ilyen lett: mosókonyha megújítás sok-sok ötlettel

Költséghatékony és praktikus felújítás.

A januári tervem, miszerint tovább folytatom a 2 éve elkezdett szelektálást és rendszerezést a lakásban, a gyerekek betegségei rendre meghiúsították. Úgy tűnik, hogy a bacik és vírusok és még a bölcsességfogam is – ami most így a 4X után kezdett el nőni –  azt szeretnék, ha kicsit nyugton maradnék.

Unsplash_Ryoji Hayasaka

Szóval szót fogadtam, és hagytam a rendszerezést…, na nem másra, csak februárra.

Addig pedig elővettem az inspirációként elmentett fotókat, köztük Horváth P. Patríciáét, akinek mosókonyha felújítása sok ötletet adott, olyat is, ami nemcsak a mosókonyhában használható. Nálunk nincs ilyen helyiség, de a fürdőszobában, gardróbban is remek lesz így a rendrakás.

„Lassan idejét sem tudom, mióta tervezem a mosókonyha felújítását, de mivel a lakás legeldugottabb, legtávolabbi helyisége, ez a projekt mindig csak tolódott.

Nyáron, amikor ráértem volna, a hőmérséklet miatt lehetetlen volt itt dolgozni, mire alábbhagyott a hőség, kezdődött az iskola. Kifogás tehát mindig volt.

Ilyen volt Patrícia mosókonyhája

De ahányszor bementem a rendetlen helyiségbe, mindig dühített az igénytelen mivolta. Nem várhatott tovább a dolog! Úgy döntöttem, belekezdek!

Tudtam, hogy lassan fogok haladni, de a lassú is gyorsabb, mintha semmit nem teszek. Így kb. 3 heti ténykedésem után teljesen átalakult mosókonyhát tudhatok magaménak, ahova már örömmel kukkantok be!” – meséli Patrícia.

Unsplash_Andy_Fitzsimon

Berendezés

Adott volt egy komód , amely méretben és funkciójában teljesen megfelelt, némi csinosítás azonban nagyon hiányzott neki. Patrícia nem akart nagy összegeket  rákölteni, ezért csak egy új, nagyobb fedlapot kapott. Ezáltal nőtt a rakodó- és munkafelületet.

Patrícia szerette volna, ha bútor megjelenése kicsit elegánsabb, és illik a fedlaphoz is, ezért a fogantyúk alá rétegelt falemezből alátéteket ragasztott a fiókokra. A fa részeket barna, és fehér wax-szal kezelte.

Mivel a felújítás során az is szempont volt, hogy lehetőleg a már meglévő berendezés  legyen felhasználva, egyrészt környezettudatosságból, másrészt a költséghatékonyság miatt, ezért a nagyon régi polcok -melyek színe már megfáradt – is waxolással újultak meg.

Rendszerezés

A komódra a napi munkához szükséges dolgok kerültek. A mosószereket a feketére és fehérre festett tápszeres dobozokban tárolja Patrícia. A feliratokat akril tollal írta a dobozokra.

A mellettük lévő fa ládikán megjelenik a kedvelt ginkgo biloba levél minta, melyhez a stencilt maga készítette. Lamináló fóliából vágta ki a mintát, majd a stencilt a tálcára az öntapadósra száradó Pentart ragasztóval rögzítette. Így is tudta használnia a házi stencilt.

A fillérekért vásárolt összecsukható pöttyös tárolók sok holmit elnyelnek.

A színharmónia miatt az egyik polcot – a tálcához hasonlóan – szintén olivazöldre festette a tulajdonos. A  bolhapiacon vásárolt kosár  a vasalásra váró ruhákat rejti.

Egy kis zöldet  a gyári dobozok is kaptak. Az üvegre való táblafestéket tévedésből vette Patrícia, most itt volt az alkalom, hogy kipróbálja.

Dobozolás

Patríciáék itt tárolják a nem használt cipőket is, az eredeti dobozokban, melyek szintén csinosításon estek át az egységes megjelenés érdekében.

A  női cipők doboza  krémfehér és olivazöld krétafestéket kaptak, majd felületzárásként színtelen wax következett.

A feliratuk nagyon egyedi: jégkrémes pálcikából készült, melyet milton kapoccsal rögzítettek a dobozra.

A férficipők dobozához fekete-homok színpárt használt Pati,  ezek is színtelen waxot kaptak felületzárásként.
A hobbiboltban vásárolt címke tartókban cserélni is lehet a feliratokat.

Egy kis púder

A komód mögötti falban, középen két tipli éktelenkedett, amit Patrícia szeretett volna eltakarni, így született meg az amúgy valós tartalmú felirat.

Pati egy kis zöldet mindenképpen szeretett volna becsempészni a mosókonyhába, de mivel ez egy sötét helyiség, élő növényre nem gondolhatott, a műanyagot nem szereti, így hát préselt néhány levelet, emellett a zöld szín a dobozokon, polcokon is megjelenik.

A textilfestékeket gyakran használja, jó, ha azok is kéznél vannak.

Ugye, abban egyetértünk, hogy ilyen kellemes hangulatban még a mosás, vasalás is sokkal kellemesebb.

Unsplash_Filip_Mroz


Juditu is tavaly újította meg a mosókonyháját, ha kíváncsi vagy, milyen lett, katt ide.


Szép napot!

Fotók: Horváth P. Patrícia. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.