család,  gyerek,  kirándulás

Festői szépségű arborétum a Balatonnál

A Folly Arborétum és Borászat egy igazi „fenyőmúzem”, és több mint egy arborétum.

Sok évvel ezelőtt – talán a Nők Lapja Kert különszámában – olvastam egy inspiráló családi sztorit egy arborétumról, melynek alapjait még a dédapa tette le, és hivatásukat, korábbi életüket hátrahagyva a dédunokák vették át a családi örökséget.

Bár a fenyőkkel, cédrusokkal, borókákkal teli hegyoldal a Balaton közelében irtó romantikusan hangzott, azért belegondoltam, hogy mennyire nem lehet egyszerű egy ilyen hagyatékot méltó módon folytatni, ha az ember (lánya) nem is erre készült.

Mindenesetre elhatároztam, hogy egyszer elmegyünk és megnézzük, milyen is az a végtelen nyugalom, ami megszállja az idelátogatót ezen a helyen.

Aztán valahogy el is felejtődött  ez a gondolat,  mígnem nemrégiben a Badacsonyi vidékre nem vitt az utunk,  ahol (ismét) felfedeztük magunknak a Folly Arborétumot.

Azt kell, hogy mondjam, hogy igazi csoda ez a hely gyönyörű panorámával, finom borokkal, szörpökkel,  könnyed ételekkel, játszótérrel, a cédrus terméséhez hasonló alakú  fakilátóval, a kert és egy család 115 éves történetével.

Az arborétumba belépve azonnal mosoly ül az ember arcára és persze el is ámul a jegypénztárnál kiállított óriási toboz láttán (Amiről persze elsőre azt gondolnánk, hogy a mammutfenyőé, de nem, mert annak csak nagyobbacska dió nagyságú toboza van. Hogy ez melyik fáról való, az később kiderül).

Az ámulat aztán tovább folytatódott, mikor megpillantottuk a csodás balatoni panorámát, olyannyira, hogy rögtön birtokba kellett vennünk a fából készült pihenőszékeket és egy kicsit elidőztünk a tájat nézve.

Ez a hely több mint egy arborétum, kicsit olyan érzés, mintha egy családi kerti piknikre lenne az ember hivatalos: a gyerekek játszhatnak a fajátékokon, van saját készítésű bor és helyben készült étel, lehet nagyokat sétálni a kertben, vagy üldögélni a cédrusok, fenyők árnyékában a padon.

Családias… Talán amiatt, mert több generáció óta egy család gondozza, ápolja a helyet.

Tulajdonképpen egy hobbikertből lett arborétum. Az első fenyőféléket Folly Gyula 1905-ben ültette a hegyoldalba. Ő maga Pécsett volt háziorvos, és a Zsolnay-gyár üzemorvosa.

Ez a birtok felesége családjáé volt, azt a területet, ahol megkezdte a fák telepítését, sógornőjétől kapta. A dédnagypapát érdekelte a botanika, olyan növényeket ültetett ide, amiket akkoriban itthon nemigen ismertek, külföldről hozatott facsemetéket.

A fatelepítést a fia folytatta, aki még az államosítás után is gondozta a kertet és folytatta a különleges örökzöldek ültetését.  A stafétát a harmadik Folly Gyula vette át, aki visszavásárolta az időközben védetté nyilvánított területet, a fák mellett szőlőt is telepített és faiskolát is létesített.

Jelenleg a kertet a negyedik generációs családtag, Folly Réka vezeti, borászattal, étteremmel bővítve az arborétum szolgáltatásait. (Róla és családjáról olvastam anno a cikket, hogyan lett budapesti orvosból a kert vezetője.)

Az arborétum különlegessége, hogy az 5 hektárnyi területen a legtöbb fenyőfajtát itt találjuk az országban. A fák mellett gyönyörű évelők is virítanak a kertben.

Az egyik kedvencem az óriástobozú fenyő, mely eredetileg Kaliforniában honos, és toboza mérete elérheti a 45 cm-t, a nedves tömege pedig az 5 kg-ot is. Nos, nem szeretném, ha a fejemre esne.

Egyébként ennek a fának a tűlevelei is méretesek  a maguk 20-30 cm-ével.

Nagyon tetszik az is, ahogy a kert kincseiből, terményeiből termékeket készítettek: van például fenyőrügy szörp, lehet kapni kis növénycsemetéket és magvakat is, amikből mi magunk nevelhetjük fel a jövőbeni saját arborétumunk fáit.

Gyakorlati információk:

Cím: Folly Arborétum és Borászat, 8257 Badacsonyörs, Kápolnavölgyi út 25.

Nyitvatartás, belépőárak itt.


Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük