inspiráció

Igazi falusi élmény Orfalun

Állati jó hely.

Folytatom a beleszeretős  szálláshelyek sorozatomat, ezúttal azonban nem a lakberendezés és a DIY megoldások fogtak meg ebben a helyben, hanem a csodálatos táj, az erdők, dombok-völgyek csendje, na és ez a szívmelengető farm.

A Pagony Pihenő Farm egyik különlegessége, hogy a vendégek néhány napra belekóstolhatnak az igazi falusi életbe, abba, aminek része az állattartás is.

A tulajdonosok, Szabina és Zoltán szeretettel és hozzáértéssel gondozzák az állatokat, amibe a vendégek is bekapcsolódhatnak, persze csak a házigazdák felügyeletével. Lehet az állatokat simogatni, etetni, összegyűjteni a tojásokat, vagy segíteni a frissen kaszált füvek összegyűjtésében.

A Vendvidéken, Orfalun található hagyományos házak mintájára épített vendégházak 5 hektárnyi birtokon épültek.

Szabina szeretettel sorolja az itt élő állatokat.

„Kezdeném Müzlivel. Ő egy menhelyes kis csoda. Németjuhász-husky keverék fiú. Mindenkit pillanatok alatt levesz a lábáról. 4 éve él velünk, ő a farm őre. Mielőtt hozzánk került, elég sokszor meggyűlt a bajunk Vukkal, vagy az őzekkel, akik rendszeresen lelegelték a muskátlit az ablakokból. Mióta Müzli őrködik nincs ilyen problémánk.

Van 3 cica, akik közül Hópihe, a hosszúszőrű fehér, pihe-puha kandúr a gyerekek kedvence.

Őt 2 éve néhány hetesen találtuk a szénapadláson, nem tudjuk hogyan került oda, egyedül volt, pici volt és éhes.

Felneveltük a kazánházban, megtanítottuk enni, rengeteget játszottunk vele. Mára csodaszép kandúr lett belőle.

Aztán a lovak: Kyra és Evita. Kyrát 2012-ben vettük, vemhesen. Néhány hónappal később megajándékozott minket Evitával, aki egy igazi kis csoda volt.

Appaloosa jellege miatt olyan foltos, mint egy dalmata kutyus. És úgy is viselkedik.

Mindketten nagyon szelídek, imádják a simogatást, és persze a jutalomfalatokat. Lányom és én hobbiszinten lovagoljuk őket.

Rengeteg nyuszi van, Ödön a papa, és népes családja. Mindegyikük simogatható, ölelgethető.

A tyúkudvarban nagyon sokféle baromfi található. Vannak pulykák, tyúkok, mindenféle vegyes színben, indiai futókacsák, néma kacsák. Ami még különlegesség, fürjeket is tartunk, nagyon szeretjük a mini tojásokat.

Aztán minesotai törpe malacok vannak még. Kamilla és Rudi a szülők, jelen pillanatban 3 gyerekükkel élnek nálunk. Minden évben nagy öröm a gyerekeknek, ha malackák születnek, hisz ezek tényleg ici-pici, mókás kis jószágok.

Orfalu a Vendvidéken található,  az Őrségi Nemzeti Park része, de külön tájegység. A Vendvidék eredeti lakói a vendek.

Ők még a mai napig vendül beszélnek egymás között. Ez egy szlovén-magyar keveréknyelv. Nagyrészt a szlovén szókincset használják, de aminek nem tudják, vagy nincs szlovén megfelelője, azt mondják magyarul.

Rengeteg látnivaló van a környéken. -sorolja Szabina.

” Orfalu határában ered a Szala patak, ami később Zala folyóként folytatja útját, és táplálja a Balatont.

A Patak a Fekete Láp (vagy Fekete tó) területén születik, ami egy szigorúan védett terület.

A falu meséje is ehhez a mocsárhoz köthető: „Valamikor régen, a mai Fekete láp területén volt Orfalu (vendül Andovci). Volt egy asszony, aki nagyon sietett a misére, de elkésett.  Tudta, hogy nagy szégyen lenne a mise megkezdése után betoppanni a templomba, így elkezdett átkozódni: Bár süllyedne el a falu! És az átok beteljesült. A falut ellepte a mocsár. Azt beszélik, teliholdas éjszakákon a templom tornya kilátszik a lápból.”

Ősszel, a köd nem leszáll, hanem a láprétek miatt felszáll. Ez azt jelenti, hogy szinte füstként kezd a réteken terjengeni a köd, ami maximum 1 m magasságban megáll.

Csodálatos látvány, amikor valaki belesétál ebbe a természeti csodába, és csak deréktól felfelé látszik. Nagyon szép fotókat lehet ilyenkor készíteni.

A Pagony Farm környékén rengeteg turistaútvonal található, a házunk alatt halad el a Szalafői Pityerszerre vezető út, vagy az Áfonyás Tanösvény, a falu határában pedig a Rókagombás tanösvény található.

Apropó rókagomba! A gombászás szerelmesi ezen a környéken megfelelő helyen járnak. Ha kedvező az idő, vargánya, rókagomba, galambgomba, őzlábgomba kosárszám gyűjthető.

A szomszédos faluban, Kétvölgyön található egy  kilátó, ahonnan szinte az egész Alpokalja belátható. Tiszta időben a Riegersburgi boszorkányvárig lehet ellátni. Fantasztikus látvány a sok erdő, domb, mögöttük az Alpok hegyvonulataival.

Akik a fürdőzést kedvelik, a nyári melegben szívesen látogatják a Hársas tavat, ami a farmtól 7-8 km-re található. Azoknak, akik a termálfürdőzést, élményfürdőzést kedvelik, a Szentgotthárdi Thermalpark, vagy a Muraszombati Therme3000 (Toplice) ideális úticél.”


Fotók: Pagony Pihenő Farm

A farm Facebook oldalát itt találjátok.

Weboldaláért katt ide.


Szép napot!

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük