csináld magad,  DIY,  karácsony,  Ünnep

Készíts fekete dióból ékszereket, díszeket!

Izgalmas, természetes szépségű alapanyag.

A fekete dióval, vagyis a termésével először  még a múlt században találkoztam – hú, ez de rosszul hangzik, – egy közös kirándulás után a barátomtól kaptam egy diónyakláncot, melyet a terméséből készített.

A „múlt századi”…. Lassan 30 éves nyakláncom.

Persze akkor még nem tudtam, hogy ez a fekete dió, csak viseltem a bőrláncon lógó medált. Aztán el is felejtettem, egészen addig, míg nemrég az Erdőtelki Arborétumban meg nem pillantottam egy feliratot: „Kedves Látogatók! Kérjük, vigyázzanak a fejükre, mert hullik a fekete dió!”

Természetesen azonnal kíváncsi lettem erre a termésre, ami még zöld burkában hevert a földön. Ezt lehántva felismertem a nyaklánc-alapanyagot: a fekete, recés felületű termést.


A fekete dió Észak-Amerikában őshonos, de nálunk is megél. A termése is fogyasztható, de keményebb a héja, mint a mi diónké, inkább fája miatt ültetik, aminek gyönyörű rajzolata van és a bútorkészítésben használják, illetve luxusautók belső terében is megtalálhatjuk a fekete dió fáját. A fekete dió gyógynövény, burkát, levelét is használják a gyógyításban.


Ha fel akarjuk használni a termést, jól meg kell tisztítani a burkától, majd alaposan kefével megtisztítani, majd megszárítani.

Fűrészelés után.

Ezután nincs más dolgunk, mint egy satuba befogni, aztán szeleteket fűrészelni belőle.

Attól függően, hogy hol vágjuk fel, különböző mintázatú szeleteket kapunk. Annyira szépek és különlegesek, ugye?

A dióbelet kaparjuk ki – ez mehet madáreleségnek -majd mossuk meg a szeleteket.

Ha szükséges, csiszoljuk meg a felületet. Lehet festeni, lakkozni, az üregeket kitölthetjük műgyantával.

És hogy mire jó?

A lányom készítette.

Készíthetünk belőle:

  • medált,
  • fülbevalót,
  • kulcstartót,
  • karácsonyfadíszt,
  • vagy éppen díszgombot.

A lányom makramé technikával karkötőt készített belőle, és karácsonyfadíszek is készültek. Karkötőnél nagyon sokféle technika alkalmazható, mindenféle fonás, makramé, csomózásm maga a dió medálként szerepel.

Mi műagyantás verziót most nem készítettünk, de szeretném kipróbálni.

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz, kettő kivételével, melynek forrása kattintással elérhető. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük