
Sajtos csirkemell őzgerincformában sütve
Gyorsan elkészül és nagyon mutatós.
Régi családi kedvenc ez, gyakran előkerül manapság is családi ünnepségeken, főleg, mert Orsi kedvence.
Valahogy eddig mégsem került fel a blogra, pedig ez az étel megérdemli, hogy gazdagítsa a receptgyűjteményt: melegen és hidegen is finom, laktató, ráadásul nagyon mutatós, amikor elkészül.
Kezdő és gyakorlatlan háziasszonyként mindenféle bakit elkövettem a konyhában: a zavaros húslevestől a cipőtalp kemyénységű rántott húson át, a nagyon sótlan pörköltig.
Eleinte nem is szerettem sütni-főzni, bár még ezekhez az elrontott ételekhez is sok biztatást kaptam. Az igazi áttörés akkor jött, amikor már nemcsak éppen ehető, de finom is készült nálunk.
Az első konyhai sikereimet ezzel a recepttel arattam és azóta is, ha valami tuti elronthatatlant akarok, ezt sütöm.
A csirkemell jó puhára és omlósra sül benne, miközben a baconos kéreg finoman ropogós.
Két ponton szoktam kicsit megbolondítani, amitől csak még ízletesebb lesz.
Hozzávalók
60 dkg csirkemell
20 dkg bacon szalonna
15 dkg reszelt sajt
só, bors, 4 evőkanál tejföl
3 evőkanál liszt
2 tojás
őzgerinc forma (32*11cm)
Elkészítés :
A húst felkockázom, sózom, borsozom, és picit állni hagyom. Ha több időm van, fokhagymás tejbe áztamon a csirkemellet.
A tojásokat, a lisztet és 3 evőkanál tejfölt összekeverem, majd a reszelt sajtot is a masszához adom. Lehet mértékkel sózni, borsozni, de vigyázni kell vele, mert könnyen elsózhatjuk – a bacon és a sajt is sós – én inkább a húst sózom alaposabban, és ebbe a masszába már nem teszek többet.
Felkockázok egy savanyú almát is, mehet bele 2 is, ha kisebb almákról van szó.
A húst kevés forró olajban megpirítom, míg egy kis halvány aranybarna színt nem kap: így nem főtt íze lesz majd a kész sültben.
Az őzgerincformát alaposan kivajazom, megszórom zsemlemorzsával és kibélelem szalonnával úgy, hogy a szélei kilógjanak a formából.
A masszába belekeverem a húst és a kockára vágott almát, majd belekanalazom a formába és ráhajtom a lelógó szalonnát. Ha nem fedte be az egész felületet, akkor még hosszában is teszek egy szalonnacsíkot. Megkenem 1 kanál tejföllel, és sütőbe teszem.
Mivel szaft folyhat ki belőle, egy olyan tepsire szoktam tenni a formát, amibe majd ki tudom borítani a kész sültet.
Kb. 170 fokon 40 percig sütöm, majd a széleit késsel kicsit megmozgatva kifordítom a formából, és kb. 200 fokon 5-10 percig ropogósra sütöm.
Jó illik hozzá a saláta, sült krumpli, de nagyon finom hozzá a következő köret: krumplipürét készítünk, melyet szerecsendióval ízesítünk, és ezt kivájt almába töltjük és sütőben megsütjük.
Jó étvágyat!
Szép napot!
A bejegyzés saját képeket tartalmaz. A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡
2 hozzászólás
Béleczki Lilla
Kipróbáltam a receptet és isteni lett. 🙂 Én annyit változtattam rajta, hogy a felkockázott húst fokhagymás olajban pirítottam meg.
Biztosan sokszor elő fog még kerülni nálam ez a recept. 🙂
anapfenyillata
Szia Lilla! Jaj, de jó, örülök, hogy nektek is bejött, hmmm. a fokhagymás olaj is isteni lehet. 🙂 Szép napot: Anikó