csináld magad,  DIY,  otthon

Így készíts stílusos virágállványt fából!

Egyszerűen készíthető, egyedileg méretezhető, mutatós.

Meséltem már nektek korábban arról, hogy a kisvárosunk egyetlen műemlék jellegű épületében van a lakásunk, ami igazi kézműves munka, nincs két egyforma lakás benne, na és derékszögeket sem nagyon találunk.

De pontosan ez az egyediség, a szokatlan megoldások adják a báját is a 60-as években, politikai foglyok bevonásával épített lakásnak.

Van például egy mélyen benyúló, hosszú oldalablakunk vállmagasságban a nappali-konyhában, ami egy kihasználatlan terület, csak a cicánk üldögél ott néha.

Viszont nekem régi vágyam egy kis beltéri ablak-kert létrehozása ide, ahol a szobanövények mellett elférnek majd  a fűszernövények, palánták is.

Ebbe fogtam most bele, és ehhez a projekthez készült ez a fa virágállvány is, hogy a majdani kis kertet különböző magasságokra tagoljam.

Mivel igyekszünk a meglévő anyagokat felhasználni, mi egy maradék faléccel dolgoztunk (20×10 mm-es), nagyobb virágokhoz, virágállványhoz ennél vastagabb falecet javaslok (pl. 20×20).

Mutatom, mi hogy csináltuk. Mivel nem vagyunk asztalosok, előre is bocsánat, hogy a saját kifejezéseinket  használjuk a leírás során.

Az első lépés a tervezés, amivel személyre szabhatod az állványodat, ami az alábbi elemekből épül fel (a tipliből 4 db kell):

A méretezést itt láthatod:

Amit eldöntöttünk, hogy az állvány a kaspó kb. 2/3-ig érjen majd.

„A” méret: A kaspó átmérője, pontosabban az az átmérő, ameddig a növénytartó érni fog. (Nálunk 15 cm).

„C” méret: A távolság kaspó aljától a tartó tetejéig, nálunk a kaspó teljes magasságának kétharmada. (Most 9 cm).

„B” méret: A „C” méret kétszerese.

A tervezés után a falécből lefűrészeltük a 4 db lábat ( B+C méret négyszer) és a 2 db keresztfát („A” méret kétszer).

A léc végeit ráspollyal, csiszolópapírral megcsiszoltuk.

Ezután következett a keresztfák fűrészelése az egymásba lapoláshoz.  Mindkét lécdarabot középen a léc magasságának feléig befűrészeltük a léc szélességének megfelelő méretben. A befűrészelt darabkát vésővel kivéstük. Majd ezt is eltisztáztuk ráspoly segítségével.

Akkor dolgoztunk jól, ha a két lécdarab tökéletesen illeszkedik.

Ezek végeinek közepébe fúrjunk lyukat a tipli méretének megfelelően.

Ezt ismételjük meg a lábak esetén is.

Ezután már csak össze kell állítani a virágállványt, lehet festeni, de maradhat natúr is. Mi lefújtuk Pinty Plus matt lakkal:

Nagyon csinos kis állvány lett, ami mindenhol jól mutat:

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük