család,  gyerek,  kirándulás

Különleges ásványos kaland a Mátrában

Ezt a kincskeresést a felnőttek is imádják.

A kincskeresős játékok a gyerekeim kedvencei voltak kicsiként, szerintem szinte nincs olyan gyerek, aki ne szeretne keresve-kutakodva rálelni valami számára értékes dologra.

Talán ehhez tudnám hasonlítani az ásványgyűjtő túra élményeit, melyben nemrégiben a Mátrában részünk volt.

Bár mi gyakran kirándulunk, és a Mátrában is megfordultunk már, most egy olyan – számunkra – újdonságot találtunk, amiért érdemes volt elutazni az ország legmagasabban fekvő településére.

Mátraszentimrén van ugyanis a Mátra Ásványház, ami nem csupán egy múzeum, ennél sokkal több mindent kínál.

Igencsak meleg, hétvégi napon érkeztünk meg a Mátra Ásványházba, ahol kellemes hűvös fogadott bennünket, a nagyon kedves  tárlatvezető hölgy is kardigánban üldögélt a pult mögött: elmondása szerint itt, az ország legmagasabb hegyei között egy kicsit mindig hűvösebb van.

Maga a múzeum meglepően nagy méretű, Szilvi és Zoli, az Ásványház alapítói folyamatosan bővítik a kiállított gyűjteményt. Szilvi mesélte, hogy az ásványok megismerésének igénye azután vetődött fel bennük, miután az akkor 5 éves kisfiuk összeszedett az ovi udvaráról egy szatyor kavicsot, amit haza kellett cipelniük.

Az évek alatt az ásványok szeretetéből hobbi lett. Mivel Zoli  pályázatíróként dolgozott, egyszer gondoltak egy nagyot, és megírták a saját pályázatukat egy ásványmúzeumra…

Az Ásványház 3 termében rengeteg ásványt láthatunk: vannak itt ásványok a világ számos pontjáról, Erdélyből, és persze magyarországiak is.

A kisfiamnak nagyon tetszett a mikroszkóp, melyet számítógéphez csatlakoztattak, és így nagyítva lehetett megnézni sokféle kristályt.

Az épületben van egy csiszoló műhely, itt találhatóak az UV fény hatására világító ásványok is: ezek tulajdonképpen fluoreszkálnak, ami a kristályrácsban lévő rácshibáknak köszönhető. A rácshiba helyeken elhelyezkedő idegen fématomok gerjesztődnek a besugárzás hatására. Ebből a magasabb energiaszintet jelentő állapotból fénykibocsátás közben kerülnek vissza alapállapotba.

Káprázatosak a rózsaszínben és lilán világító mátrai kalcitok, vagy a világoskék gipsz.

Mostunk aranyat is aranymosó tállal, a kisebbek pedig egy homokozóban kereshetnek ásvány-kincseket.

A csiszoló műhelyben, – egyeztetés után – lehetőség van saját vágásra, csiszolásra is.

A délelőtt igencsak hamar elrepült, délután pedig elindultunk az ásványgyűjtő túrára. Ezt a kisfiam már nagyon várta, külön felszereléssel is készült, a bérelt mellett: mert korlátozott mennyiségben felszerelést tudnak biztosítani.


Ásványgyűjtő túrákat szerveznek több helyszínre: például Parádsasvárra, Gyöngyössolymosra, Gyöngyösorosziba.

Mi helyben, Mátraszentimrén túráztunk: egy közös gyülekező után a meddőhányó felé vettük az irányt, ez kb. 20 perces séta volt, és már a „kincslelőhelyen” találtuk magunkat.

Lehet, hogy a hosszú hétvégének köszönhető, de rengetegen voltunk, és bár mindenkinek jutott elég hely, és ásvány is, én jobban szeretem a kisebb létszámú túrákat.

Az ásványokat nem adják ingyen, meg kell értük dolgozni, ásni kell, kalapálni, vésni, de ettől olyan igazi az egész. Mindenképpen kényelmes ruhát érdemes felvenni, amit nem sajnálunk, ha térdelni kell, vagy a földre leülni.

Kényelmesebbek persze vihetnek pokrócot, vagy kerti  térdeplőpárnát is.

A leglelkesebbek természetesen a gyerekek voltak, kalapáltak, véstek, ástak, és minden kőnek örültek, és boldogan szaladtak vele Zolihoz, aki a túrát vezette, és egyben segített az ásványok beazonosításában is.

Ezen a helyen kvarcokat (ametiszt, hegyikristály) és ércásványokat (szfalerit, galenit, pirit) lehetett találni.

Mi kvarcokat találtunk és néhány olyan követ, melyben pirit volt.

Begyűjtött ásványok.

Én az ametisztre hajtottam, lehet azért, mert ez a nyilasok (és a halak) ásványa? Ebből a szempontból minket elhagyott a bányász-szerencse, de sokan voltak, akik szép példányokat találtak belőle.

Az ametiszt neve azt jelenti, „nem részeg” ,  ami onnan ered, hogy az ókori görögök azt tartották, hogy aki ametisztet visel, mentesül az alkohol mellékhatásaitól,  ez a kő megszabadít a káros szenvedélyektől, és csitítja a haragot.

Vajon mit rejt ez a kődarab?

Megmondom őszintén, alaposan elfáradtunk, de nagyon különleges élmény volt egy ilyen túrán részt venni: a kisfiam már másnap ismét menni akart, és a azóta minden kőben a kristályokat keresi.

Itthon még megnéztük az ásványainkat Máté UV tollával megvilágítva, és van közöttük néhány fluoreszcens is.


Elérhetőségek, ha kedvet kaptál egy ilyen túrához: Mátraásvány honlap, FB oldal.


Világítós kísérletek itt:

Így mutasd ki az UV sugárzást egy üdítővel!

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

2 hozzászólás

  • Maria Lakatos

    Ennél egy kicsivel nagyobb gyűjteményt láthattok a gyöngyösoroszi-i ásványházban, ahol az ametisztek királyát is láthatjátok. Ott is szoktak ásványgyüjtő túrát is szervezni, de a kiállítás az igazi szenzáció!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük