gyerek,  recept

Pufifesték házilag

Megviccelt bennünket ez a hétvége, úgy tűnik a március 15-i időjárás mindig tartogat valamit: az óriási szélben nem tudtunk a kertbe menni, bár már nagyon vágyunk a szabadba.

A gyerekek csak fészkelődtek, mocorogtak, sehogy sem lelték a helyüket,  így aztán elővettem egy kis lisztet, sütőport, és ételfestéket és nekiláttunk pufifestéket gyártani 🙂

A recept nagyon egyszerű- persze a titkos receptes füzetemből való: Keverj össze kb. 100 ml liszthez 2 teáskanál sütőport, 2 teáskanál sót. Majd az egészhez adj annyi vizet, hogy  sűrű palacsintatészta állagú legyen.

Ezután oszd el kis edényekbe, és mehet bele az ételfesték.

P1170220

A legjobb, ha erősebb nylonzacskókba töltöd, melynek végét kilyukasztod, és a festéket kinyomva lehet alkotni- úgy, mit amikor mézeskalácsot díszítünk. De lehet festeni fültisztító pálcával is.

P1170223

Vastagabb, matt kartonlapra, vagy rajzlapra érdemes dolgozni.

P1170230

A legszebb akkor, ha vastagabban hordjuk fel a pufifestéket.

P1170233

Mikor az alkotás kész, mehet a mikróba, mi kb. 10 másodpercig melegítettük 350 W-on, de ez biztos, hogy a mikrosütőtől is függ, így érdemes kikísérletezni. A mikrós melegítésnél csak óvatosan, túl sokáig nem szabad melegíteni a papírt, nehogy kigyulladjon.

Jó móka, nagyon vagány, ahogyan a festék felpuffad és azt még külön értékelték a gyerekek, hogy ők keverhették ki.

P1170273

P1170281

P1170274

Jó tanács: a rajzlap méretét érdemes a mikrotányér méretéhez igazítani, mert egyébként lesznek olyan részek, ahol nem puffad fel az anyag. A legegyenletesebben a sütőben sikerült kisütni az alkotást, és még jól is esett egy kis melegség ebben a szeles időben.

P1170269

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

No Comments

  • Anett Gyarmati

    Szeretném megkérdezni, ha nem használunk mikrohullámú sütőt, akkor a sütőben milyen hőmérsélketen és a milyen funkcióval (pld. alul – felül sütés)kell befejezni az alkotásokat?

    • anapfenyillata

      Kedves Anett! Ilyen tapasztalatom sajnos nincs, de a tűzveszély miatt mindenképpen alacsony hőmérsékletet javaslok. Esetleg a kompozíciót ki lehetne próbálni sütőpapíron (erre alkotni), és kb. 80 fokon, de mindenképpen rá kell nézni közben.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük