Lávasüti: elegáns éttermek villámdesszertje otthon
Nagyon csokis, nagyon forró, egyszerűen ellenállhatatlan, mindössze 5 hozzávalóból.
Imádjuk ezt a kivül szilárd, belül folyós, csupa csokis desszertet, ami leginkább a lányom kedvence, aki, ha étterembe megyünk, és a kínálatban szerepel, mindig ezt választja.
Nekünk a legfinomabb vaníliafagyival, ahogyan a hideg és a forró, a csoki és a vanília találkozik, az egyszerűen mennyei.
Így aztán nagyon megörültem, amikor Réka (Habfürdő blog) megosztott egy bevált receptet. Szinte azonnal ki is próbáltam, és azóta már többször készült nálunk.
Megmondom őszintén, hogy nem gondoltam, hogy ilyen egyszerű az elkészítése, és hogy ilyen hamar megvan. Ráadásul szinte mindig van hozzá minden itthon, így gyorsan össze tudjuk dobni.
Hozzávalók (4 db 125 ml-es formához)
5 dkg 70%-os étcsoki
5 dkg vaj
1 egész tojás + 1 tojás sárgája
6 dkg cukor
5 dkg finomliszt
a formákhoz: kevés vaj és kakaópor
Én először a formákat vajaztam ki, majd kakaóporral megszórtam. Mivel nekünk nincs itthon szuflé formánk, kávéscsészéket használtam.
Ezután a vajat és a csokit gőz felett felolvasztottam, félretettem.
Majd a tojást, cukrot habosra kevertem majd mehet hozzá a liszt, és a vajas csoki.
Készen is vagyunk a tésztával, mehet a sütőbe.
Nos, itt jön egy kis buktató: mert a sütési időt ki kell kísérletezni. Nekem gázsütőm van, ebben kb. 170 fokon 14 percig sütöttem. (Légkeverésesben 170 fok 11 perc).
De mindenképpen érdemes a saját sütőnkre ezt az időt beállítani. Persze, ha kicsit túlsütjük először, akkor sincs semmi gond, mert úgy is nagyon finom és pillanatok alatt elfogy.
A lávasüti forrón az igazi, de sütés előtt 1-2 órát is várakozhat a hűtőben, így az étkezés vége előtt gyorsan mehet a sütőbe, és forrón tálalhatjuk.
Imádjuk. 🙂
Szép napot!
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡
A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.