csináld magad,  DIY,  húsvét,  inspiráció,  otthon,  Ünnep

Húsvét vidéki hangulatban

Bár a hagyományos húsvéti szokások a nagyvárosokban kiveszőben vannak, de vidéken még mindig sokan ünnepelnek húsvétkor.

A vidéki húsvétoknak csodás hangulata van.

Emlékszem egy régi falusi húsvétra, ahol igazán megéreztem ennek az ünnepnek a csodáját, azt, ahogyan hagyományosan ünnepel egy kis közösség:

a korai ébredést, a templomba beszűrődő felkelő nap fényét, a friss főtt tojás, falusi sonka ízét, a lila, zöld, fekete, szürke öltönyös, fehér inges kisfiú és férfi locsolkodók színes hadát, a mindenféle pacsuli illatát, ami vidáman szállt a friss levegőben, a gondosan díszített tojásokat, aminek tényleg mindenki örült.

A beszélgetéseket, várakozásokat, napsütést, és jácint illatát.

Ezek az emlékek törtek elő belőlem, amikor megláttam Patrícia képeit.

P. Horváth Patrícia ismét csodálatos dekorációkat készített: nagyon sokféle technikával, minden részletre odafigyelve készítette el az idei húsvéti díszeket. Erre mondják, hogy benne van a szíve is.

A ház külső falán, az eresz takarásában sütőlapát, zománcos merőkanál, kuglófsütő, mángorló…
Ez mind fellelhető egy valamirevaló tanyán.

Mind tanyájukon, mind pedig a házukban igazi tavaszi hangulatot varázsolt.

Ezt a régi viharlámpát az időjárás vonta be igazi rozsdával. Mivel már nem működik, tökéletes tartója lett a fészeknek.

“Ha már a lámpa rozsdás, hát legyen a kakas is az!” – gondolta Patrícia. Így hobbiboltban vásárolt, lézervágott figurából  rozsda effekt festékkel készítette el ezt a kakast.

“Ezeket a gyönyörű vásznakat még a nagymamám szőtte, a csipke csíkot a húgom horgolta, párnává pedig én formáltam őket.” -mesélte Patrícia.

Néhány öreg léc és csirkeháló, meg egy marék rozsdás csavar kellett a tojástartó elkészítéséhez.

Ezek a gyertyatartók, melyek majd szükség szerint tojástartók is lehetnek, muffinsütőbe öntött gipszből készültek. A rozsdát a Pentart rozsda effekt festéke adja.

Patrícia a hungarocell tojásokat félbevágva festette le mészkő színű kőpasztával, majd némi homok színű festéket vitt rá szivaccsal. Felfestette a csíkokat, majd csiszolás, transzferálás, végül waxolás következett.

Patrícia minden formában, nagyságban és mennyiségben rajong a koszorúkért.

Kitaláljátok, mit készített ezekből a hozzávalókból?

A hibiszkusz száraz termése (vagy bakuli) a virágfejhez, drót a szárhoz, sörös doboz oldala a levelekhez, fehér krétafesték, rozsdaeffekt.

Bizony, ezekből szépséges hóvirágok lettek.

Sörös dobozra alkoholos filccel leveleket rajzolt a szekszárdi tanítónő.

Kivágás után alul félbehajtva összecsippentette a “leveleket”, és közé ragasztotta a drótot ragasztópisztollyal. Száradás után együtt festette. A virágot folyékony ragasztóval rögzítette a dróthoz.

Patríciáéknál a teríték is különleges.

A kis fészek tűnemezeléssel készült.

“A búzám pedig remélem, pont az ünnepre lesz a legszebb!”

A monogramos tojásokat is Patrícia készítette.

Elsőként hungarocell tojásokat vont be neccharisnyával: ecsettel kenhető folyékony ragasztóval ragasztotta, majd  2-3 rétegben festette, ezt követte a transzparens viasz, fehér viasz, visszatörlés, fényesítés.

A monogram elkészítése már bonyolultabb volt: bár műanyag betűs pecsétkészlete volt, ezeket a műanyag lapocskákat nem tudta a domború tojásra rögzíteni.

Ezért levegőre száradó gyurmából lenyomatot készített a műanyagokról, így meglett a negatív forma. Azt a fára ragasztva hagyta kiszáradni.

Utána a gyurmából gombócot formált, belenyomta a pecsétet, majd a kapott “pecsétviaszt” képlékeny állapotban a tojáshoz tudta alakítani.

A dekorációból a bárányok sem hiányozhatnak.

A tavalyi baris teríték.

Tűnemezelt párnák a tanyán.

A bárányos sütőforma felhasználásával készült ajándékkísérő és girland is.

“Ezeket a barikákat ajándékkísérőnek szánom. A levegőn száradó gyurmát kisodortam, a felületet frottír törölköző belenyomásával mintáztam, sütikiszúróval szaggattam, majd száradás után festettem, viaszoltam.”

Így készült a barikás szalvétagyűrű:

Ezt a dekorációt gipszből öntötte, fehérrel festette, drappal maszatolta, majd viaszolta Patrícia. Az alaplap csak ráadás:

További egyszerű barikás ötletek:

Gyerekekkel jó móka:

Natúr karton, barna és fekete filctoll, egy fülesgomb a szemnek, tubusos, vagy ecsettel kenhető ragasztó és a bundának pattogatott kukorica. Ezek a hozzávalók.

Patrícia megosztotta a bari sablonját is velünk, ha valaki ilyet szeretne:

Fotók: P. Horváth Patrícia

Szép napot!

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük