inspiráció,  otthon

Bajban lesznek a minőségellenőrök az IKEA INDUSTRIELL kollekciójával

Tökéletes tökéletlenség  tömeggyártásban.

Persze nem arról van szó, hogy bármi baj lenne a kollekció minőségével. Éppen csak arról, hogy ez a kollekció az egyediséget, a különbözőséget hangoztatja.

Érdekes dolog ez, hiszen a tömeggyártásban nagyon fontos az azonosság, szabályosság, az egyformaság, az, hogy valamit ugyanolyan módon tudjunk reprodukálni.

Emlékszem, gyerekkoromban még azt tartották szépnek, ami hibátlan, szimmetrikus, szabályos.  A kézi munkával készített tárgyak háttérbe szorultak, lettek helyette ugyanolyan bútorok, textilek,  edények, ruhák.

A törekvés az volt, és ma is az, hogy minél pontosabban – kisebb tűréssel – elő tudjuk állítani ugyanazt a dolgot sokadszorra is.

Ez az egyformaság mindenképpen hasznos, ha például egy autóalkatrészről van szó, de a lakberendezésben nem árt a változatoság.

Ezt ismerte fel az IKEA is, aki Pien Hein Eek német tervezővel együttműködve létrehozta az INDUSTRIELL kollekciót, melyet áprilisban dobnak  piacra.

Fura dolog, de a kollekció esetén az legnagyobb nehézséget a termékek egyediségének és különbözőségének megtartása jelentette az alkotók számára.

A kívánt eredmény elérése érdekében az IKEA-nak újra kellett gondolnia a termékgyártási folyamatait.

A préselt üveg összetettsége például kezdetben kihívást jelentett, a megoldást végül két gép összehangolt működése jelentette, aminek az INDUSTRIELL kollekció pohár termékei különleges megjelenésüket köszönhetik.

A tömeggyártás nagy előnye, hogy elérhető áron jó minőségű termék készíthető, de közben eltűnik a tárgyak egyedisége.

Ezért fontos kritérium volt a kollekció előállításánál, hogy a termékek nagy mennyiségben történő gyártása ne járjon együtt azok egyediségének eltűnésével. A cél tehát az volt, hogy a nagyközönség számára is elérhető, mégis egyedi, különleges lakberendezési tárgyakat készítsenek.

Emlékszem, nagyapámnak volt ehhez hasonló törlőruhája.A kollekció olyan természetes anyagokat használ mint a fa, az üveg, a kerámia és a textíliák. 

Ezek a tárgyak nem tökéletesek, a tökéletlenségük adja meg egyedi bájukat,  kicsit olyanok, mintha kézzel készültek volna.

Nekem személy szerint nagyon tetszenek ezek a girbe-gurba tányérok, a kék-fehér kockás textilekről  pedig nagyapám jut eszembe, a padlós vályogház, és a konyhában sülő krumplilángos illata.

Fotók: ikea.com

Szép napot!

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük