
A tökéletes tejbegríz 3 titka
Amilyen könnyű elkészíteni, olyan könnyű elrontani.
A blog kezdetén nagyon sok közös posztom volt a gyerekekkel, imádtak sütni-főzni, kreatívkodni, még a házimunkát is (!), és az oldalamon is szívesen szerepeltek. Manapság viszont sokszor még a családi eseményeken is nehéz lencsevégre kapni őket, bizonyos tevékenységek – khmm, mint például a házimunka- elvégeztetéséhez pedig mindenféle cselhez kell folyamodnom.
Egyedül a sütés- főzés az, amit továbbra is szívesen tanulnak, persze már nem a kuktaként, hanem majdnem főszakácsként akarnak főzőcskézni.
Én pedig nagyon örülök ennek, mert bizony én nagyrészt a saját káromon tanultam meg főzni, és végigmentem a leégett paprikáskrumpli, csizmatalp-rántotthús, és csomós tejbegríz szakaszokon.
Mert a tejbegríz elsőre nagyon könnyűnek tűnik, de elrontani is nagyon könnyű. A titkokat pedig Gizi mamától tanultuk.
Szóval így készült Panna elsőre is tökéletes tejbegríze, amit teljesen egyedül főzött.
Hozzávalók
5 dl tej
2 evőkanál cukor
5 evőkanál búzadara
2 evőkanál cukor
egy teáskanálnyi vaj
A jó állag elérésének első titka, hogy annyi evőkanál búzadarát kell a tejhez adni, ahány deciliter tejet használunk.
A tejet kis-közepes lángon felmelegítjük. Mivel a tej szeret futni, ezért mi addig melegítjük, ameddig fátyolos nem lesz. Ekkor vékony csíkban, és folyamatosan keverve hozzáadjuk a búzadarát. Az nem jó, ha túl sok gríz megy a tejbe egyszerre, mert azonnal csomós lesz. Innen már nincs más dolgunk, mint folyamatosan kevergetni, míg jó krémes lesz az állaga. Mehet bele a cukor, és egy bő teáskanálnyi vaj: ez Gizi mama második tanácsa.
Az ekkor még kicsit folyós tejbegrízt tányérokba adagoljuk, megszórjuk kakaóval (nekünk a Nesquik-kel ízlik a legjobban), és egy kevés cukorral.
Van még egy titok, amire én jöttem rá: ez pedig az a régi, vastag falú zománcos edény, amiben Gizi mama készíti a tejbegrízt, és amitől a forralt tejnek valahogy teljesen más íze van.
Panna természetesen nagyon büszke volt élete első tejbegrízére, ami nagyon finomra sikerült.
Szép napot!
A bejegyzés SAJÁT képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡
A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.