recept

A tökéletes tejbegríz 3 titka

Amilyen könnyű elkészíteni, olyan könnyű elrontani.

A blog kezdetén nagyon sok közös posztom volt a gyerekekkel, imádtak sütni-főzni, kreatívkodni, még a házimunkát is (!), és az oldalamon is szívesen szerepeltek. Manapság viszont sokszor még a családi eseményeken is nehéz lencsevégre kapni őket, bizonyos tevékenységek – khmm,  mint például  a házimunka- elvégeztetéséhez pedig mindenféle cselhez kell folyamodnom.

Egyedül a sütés- főzés az, amit továbbra is szívesen tanulnak, persze már nem a kuktaként, hanem majdnem főszakácsként akarnak főzőcskézni.

Én pedig nagyon örülök ennek, mert bizony én nagyrészt  a saját káromon tanultam meg főzni, és végigmentem a leégett paprikáskrumpli, csizmatalp-rántotthús, és csomós tejbegríz szakaszokon.

Mert a tejbegríz elsőre nagyon könnyűnek tűnik, de elrontani is nagyon könnyű. A titkokat pedig Gizi mamától tanultuk.


Szóval így készült Panna elsőre is tökéletes tejbegríze, amit teljesen egyedül főzött.


Hozzávalók

5 dl tej

2 evőkanál cukor

5 evőkanál búzadara

2 evőkanál cukor

egy teáskanálnyi vaj

A jó állag elérésének első titka, hogy annyi evőkanál búzadarát kell a tejhez adni, ahány deciliter tejet használunk.

A tejet kis-közepes lángon felmelegítjük. Mivel a tej szeret futni, ezért mi addig melegítjük, ameddig fátyolos nem lesz. Ekkor vékony csíkban, és folyamatosan keverve hozzáadjuk a búzadarát. Az nem jó, ha túl sok gríz megy a tejbe egyszerre, mert azonnal csomós lesz. Innen már nincs más dolgunk, mint folyamatosan kevergetni, míg jó krémes lesz az állaga. Mehet bele a cukor, és egy bő teáskanálnyi vaj: ez Gizi mama második tanácsa.

Az ekkor még kicsit folyós tejbegrízt tányérokba adagoljuk, megszórjuk kakaóval (nekünk a Nesquik-kel ízlik a legjobban), és egy kevés cukorral.


Van még egy titok, amire én jöttem rá: ez pedig az a régi, vastag falú zománcos edény, amiben Gizi mama készíti a tejbegrízt, és amitől a forralt tejnek valahogy teljesen más íze van.


Panna természetesen nagyon büszke volt élete első tejbegrízére, ami nagyon finomra sikerült.

Szép napot!

A bejegyzés SAJÁT képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük