recept

Egészséges gumicukor házilag, vitaminokkal?

Frissen préselt gyümölcsléből, otthon, egyszerűen.

01_img_3719

A gumicukor a férjem kedvence, olyannyira, hogy ez a hír már a Mikulás fülébe is eljutott, így az ő cipőjébe gumicukrok kerülnek december 6-án.  🙂 Ez a gumicukor őrület a gyerekeket is megfertőzte, egyedül én vagyok, aki ellenállt a színes cukroknak.

Egészen mostanáig.

Az egész azzal kezdődött, hogy manapság gyakran préselünk gyümölcsleveket. Most is ott mosolygott a gyönyörű piros alma az asztalon, és azt kiabálta, hogy préseljük ki. 🙂 Még egy kis cékla, egy kis répa, és elkészült a finom gyümölcslé.

04

Ebből készítettem el ezt a házi gumicukrot.

Hozzávalók:

1 dl frissen préselt gyümölcslé

2 lap lapzselatin (vagy agaragar)

A gyümölcslé felébe beáztattam a lapzselatint 5 percig, majd állandó kevergetés közben, lassú tűzön feloldottam. Főzni nem szabad, hogy ne károsítsuk az értékes összetevőket. Ebbe beleöntöttem a maradék gyümölcslevet is, és szilikon formába öntöttem.

Először hűtőbe tettem, hogy megdermedjen, de dermedés után nem tudtam szépen kivenni a gumicukrot a formából, így fagyasztóba tettem, kb. 10 percre.

Ezután már könnyen kijöttek a gumicukrok.

Ezek a gumicukrok nemcsak szépek, de tele vannak ásványi anyaggal, vitaminnal, és ráadásul még nagyon finomak is.:-)

Ebből a mennyiségből kb. 10 db gumicukor lesz. (Persze ne számítsatok arra a bolti, nagyon kemény állagra, inkább zselés jellegű lesz a cukor, de legalább egészséges.)

Ha nagyobb mennyiséget készítesz, azt hűtőben kell tartani, és kb. 1-2 hétig áll el. Bár kétlem, hogy sok minden maradna belőle.

02_img_3680

Az általam használt gyümölcslé enyhén rostos volt, melegítéskor nem volt habzás, bár azt hallottam, ha ilyen van, akkor le kell szedni a habot, hogy szép cukorkánk legyen.

A gyümölcslevet ízesíthetjük mézzel, vagy citrommal, ha kicsit módosítani akarunk az alapízen.

Vannak olyan gyümölcslevek, amelyeket nem lehet zselésíteni, – ez a zselatin használati utasításán is rajta van – ilyen a friss ananász, kivi, füge, papaya például.

 Ugye, milyen egyszerű? És tudjuk, mi van benne.

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük