ajándék,  ajándékötlet,  gyerek,  játék,  játék,  ötletek

Így kockulunk mi, 5+1 kreatív játék LEGO-val

Vidám fejlesztés LEGO DUPLO-val.

 

Amikor az ember kezdő szülőként egy játékboltban találja magát, végképp kétségbe esik a sok szirénázó autó, csillogó hercegnő,  és a mindenféle műanyag mütyür, fejlesztőjáték, társasjáték, és a csoda tudja miféle játékok láttán. Nehéz választani, és nehéz jól választani közülük.

Én azokat a játékokat szeretem, amik megmozgatják a gyerkőc képzelőerejét, sokféleképpen lehet velük játszani, akár egyedül, akár másokkal, és az sem hátrány, ha nekünk, felnőtteknek is bejön.

Nálunk az egyik ilyen csúcs, kreatív játék a LEGO:  a gyerekek kisbabaként imádták a LEGO DUPLO kockákat, majd nagyon-nagyon sokáig játszottak még a DUPLO-val, manapság pedig a LEGO a nagy kedvenc.

A sok jó tulajdonságán kívül csak egy hibáját tudom megemlíteni (szerintem ezzel minden szülő szembesült már). 🙂

Az építésen túl is nagyon sokféleképpen játszottunk vele.  A következőkben összegyűjtöttem néhány olyan kreatív ötletet, ami nekünk nagyon bevált a kis ovisaimmal, mert nagyon szerették és játék közben tanultunk is:

  • Szerepjátékok

A szerepjátékok szinte mindennaposak voltak, ez sokat segített egy-egy oltás, betegség esetén, mert eljátszottuk a kis figurákkal, hogyan megyünk a doktor nénihez, hogyan vizsgál a doktor néni, mi történik majd a rendelőben.

Máskor vendégeket fogadtunk a LEGO házikónkban: szépen kitakarítottunk, teát főztünk, sütit sütöttünk, majd jöttek a vendégek, közben pedig gyakoroltuk a köszönést, az illemszabályokat.

A kis állatfigurákkal gyakorolhattuk, mit esznek az állatok, hol élnek, és persze a gondoskodást is.

  • Színre színt

Amikor a gyerekek még nagyon picik voltak, a DUPLO-val tanultuk a színeket: színes papírokat tettem ki, ezekre kellett az azonos színű kockákat tenni, aztán megbeszéltük, melyik milyen színű. Valamiért ezt a játékot nagyon szerették, és ahogy nőtt a kockakészletünk, annál nagyobb élvezettel válogatták szét a kockákat színek szerint.

  • Forma- és színfelismerés

Körberajzoltam a kockákat, a színüknek megfelelően, aztán erre a feladatlapra kellett kirakni a megfelelő kockát. Egy sor képességet fejleszt: koncentrációt, logikai gondolkodást, rendszerező képességet, azonosságok, különbségek felfedezését, logikai gondolkodást.

  • Labirintus építése

A térbeli gondolkodást és az egyensúlyozást nagyon jól gyakorolhatjuk ezzel a játékkal, ráadásul nincs nagyobb öröm, egy saját építésű labirintusnál.

  • Illeszd össze: társasjáték

A játékhoz a 6-os elemeket használhatjuk, szükségünk lesz még egy dobókockára is. A gyerekek felváltva dobnak, és a dobásnak megfelelően kell az elemet az előbbire illeszteni. Tehát, ha kettest dobunk, az előző kockára két bütyökkel kell ráilleszteni az újabb kockát. A gond akkor van, ha ötöst dobunk, ilyenkor a játékos vagy kimarad, de megalkothatjuk úgy a szabályt, hogy ilyenkor tetszőleges számú bütyökkel történik az összeillesztés.

Akinél a torony felborul, az veszít ebben a játékban.

  • Építs a rajz szerint

A számok, és a sorrendiség megismeréséhez, gyakorlásához nagyon jó kis feladat, ha színes tornyot rajzolunk a gyerkőcnek, amit ki kell raknia.

Amikor már jobban megy nekik, lehet egy jó kis versenyt is játszani, ez például kiváló egy szülinapi buliban is: mindenki kap ötféle színű kockát, majd egy-egy színsort. Az nyer, aki a leggyorsabban helyesen rakja ki a tornyát.

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük