Tejszínes köszméte leves bodzával
Tápláló és hűsítő leves a nyárra. Igazi retro életérzés.
Nemrégiben nagyon meglepődtem, mikor a gyerekek egyik barátja meglátva nálunk a köszmétét, nem tudta, mi az. Kicsit hamupipőke a gyümölcsök között, kicsi is, savanyú is, mégis rengeteg neve van, hívják egresnek, pöszmétének, büszkének, piszkének.
Pedig gyerekkoromban „kötelező” volt a gyümölcsök sorában, nekünk is volt otthon két bokrunk, amit akkor annyira nem kedveltünk, mikor segítenünk kellett leszedni a zöld bogyókat, mert a köszmétebokor szúr ám rendesen.
A köszméte akkor volt a legfinomabb, mikor már besárgult, megpuhult, aminek következtében a közepe édesen folyós, a külső része enyhén savanykás lett, és ez a két íz együtt fenségesen kiegészítette egymást a szánkban.
https://www.instagram.com/p/BG0qsruBfEq/
A levest azonban a még zöldes bogyókból főzte édesanyám, jó savanykásan, mert a melegben az a jó.
Én kicsit édesebben készítem, és tejföl helyett tejszínt használok, és most egy kis bodzával is megbolondítottam.
Hozzávalók:
25 dkg köszméte
1,5 liter víz
1,5 dl tejszín
1 evőkanál liszt
10 dkg cukor
4 evőkanál bodzavirág-szörp
A köszmétét megtisztítjuk, megmossuk, majd hozzáadjuk a vizet, és a cukrot. Kb. 5-10 percig főzzük, de figyelni kell, mert hamar szétmennek a szemek. A tejszínből és a lisztből habarást készítünk, majd a leveshez adjuk a bodzaszörppel együtt.
Behabarjuk, majd alacsony lángon felfőzzük.
Hidegen a legfinomabb.
A leves készítésénél a cukor mennyiségét a köszméte savanyúsága és a kedvünk szerint változtassunk. Csak olyan bodzaszörpöt használjunk, amiben nincs tartósítószer.
Lehet a klasszikus módon is készíteni, fahéjjal, tejföllel, szegfűszeggel.
Szép napot!
A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡
A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.