csináld magad,  DIY,  tavasz

Természetesen szép dekoráció: készítsd el préselt virágból

Az ősz még tartogat virágokat, színpompás leveleket, amelyeket érdemes lepréselni.

Nagyon szeretem a préselt virágokat, és mióta kipróbáltam a gyantaékszer készítését, a száraz virágokat is.

A már lepréselt virágokat sokrétűen használhatjuk dekorációként, de készíthetünk ilyen képeslapokat, könyvjelzőket is.

Még akad egy-egy mályva, őszirózsa, kis rózsabimbó, cickafark, százszorszép, árvácska  a kertben, nem is beszélve a gyönyörű, színes falevelekről, vagy például a fagyöngy leveleiről, amelyek szárítva aranysárga színűek lesznek. Úgyhogy irány a kert, a park, lehet még gyűjtögetni!

Én a hagyományos módszerrel szoktam préselni: újságpapírba teszem a virágokat, majd nehéz könyvekkel lesúlyozom, és várok néhány napig. Nagyon finom, vékony szirmú virág esetén  azt tapasztaltam, hogy a fényes újságpapírra, illetve a papírtörlőre nagyon rátapadnak, ezekhez a hagyományos sajtó lapjait használom.


Most két préselt virágos ötletet mutatok, mindkettő nagyon egyszerű, ugyanakkor rendkivül látványos.


Betűvirág

Ez az ötlet egy házi feladatomból született. Hogy micsoda háziról van szó? Nos, még talán nem is meséltem, de újra iskolapadba ültem, és belefogtam egy 2 éves dekoratőr képzésbe.

Bár folyamatosan tanultam eddig is,  az utóbbi időben azért maximum egy hetes képzéseken voltam, ahol nem volt házi feladat. Nem mindig könnyű nekiindulni az esti órákra, és néha ellepnek a házi feladatok is, de azért nagyon élvezem.

És a gyerekek is, akikkel most teljesen sorstársak vagyunk, olyannyira, hogy a lányom meg is kérdezte egy alkalommal, amikor már egy ideje a házi feladatok felett görnyedtem, hogy segítsen-e. 🙂 Olyan cuki!

Szóval a házi feladat a tipográfiával volt kapcsolatos, én pedig éppen kiszedtem az Új magyar lexikonokból a préselt virágaimat…

Grafit cicánk persze mindenbe beletrollkodik.

A5-ös méretben gondolkodtam: így szövegszerkesztőben megszerkesztettem egy-egy betűt ( Frontage Outline, 350 méret).

Ezt kinyomtattam, majd sniccerrel kivágtam a betűt, tulajdonképpen betűstencil készült. Ezt fotókartonra illesztettem, majd a préselt virágokkal borítottam. A nagyon sokszirmú virágokat nem volt könnyű ragasztani, egy-két darab szét is porladt a kezeimben,  inkább az összefüggőbbeket ajánlom. A ragasztáshoz Pritt suliragasztót használtam.

Légies hatás

Két üveglap közé nem is kerülhetne szebb dekoráció a préselt virágoknál. Már régóta szemezek az üveglapok- szárazvirág kombóval, de mikor Rékánál megláttam, azonnal tudtam, hogy ilyet én is szeretnék.

Szerencsére, már kaphatóak ilyen típusú képkeretek, így nekünk mindössze az a dolgunk, hogy lepréseljük a növényeket.

Ugye, milyen csodásak ezek a mályvák? Ráadásul, Réka kislánya, Ágota gyűjtötte. Nagyon kedves ajándék lett belőle a dajka néniknek.

https://www.instagram.com/p/BYQ9mXjAFs7/?taken-by=rekatazy

Ha tetszenek a préselt virágos ötletek, ezt is érdemes elolvasni:

5+1 fantasztikus ötlet préselt virágokból

Préselt virágos könyvjelző

Prés alatt: jót tesz nekik a nyomás

Szép napot!

fotók: saját, Szakáts Réka. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük