dekoráció,  inspiráció,  otthon

Első otthonunk: egy fiatal pár lakása Ajkán

Így alakult át egy 1952-ben épült társasházi lakás otthonná.

Veronika  és Tamás a közös jövőjüket az Ajka központjához közel eső társasházban képzelték el. Igaz, amikor a lakást először látták, még igencsak lelakott volt, de a kertvárosi környezet, a játszótér, a focipálya közelsége, no és a 69 nm-es lakás beosztása meggyőzte őket.

Az ablakok és a villanyvezetékek cseréjét követően saját maguk álltak neki a lakás felújításának: leszedték a régi tapétát, csempéket, burkoltak, festettek, álmennyezet készült.

img_3898

„A falak pasztell színűek, ezeket színező segítségével kevertük ki. A fő szín a fehér, amelyik minden helységben megtalálható.

A gyerekszobánál szerettem volna semlegesebb színeket használni, ezért lett szürke-sárga és fehér a színkombináció gondolva arra, hogy a kisfiúnk után esetleg kislány érkezik majd a családba.

Közös szoba révén így tűnt logikusnak, hogy ne kelljen rögtön se átrendezni, se átfesteni. Ezt viszont olyan szigorúan veszem, hogy képes vagyok mindent ehhez a színvilághoz alakítani, tehát a forgó a kiságyon vagy a plüssállatok a kanapén is ezt a színvilágot követik. Minden mindenhez kell, hogy passzoljon.” – meséli Veronika.

img_3900

Magát a berendezést, a dekorációt is ő tervezte, papírlapon rajzolgatta az elképzeléseit, melyhez inspirációnak az internetet használta. A berendezés fő szempontjaira Veronika így emlékszik vissza:

img_5518

„A fő szempont leginkább az volt, hogy a meglévő bútorokat, – amiket natúr színűről festettem le fehér, antikolt hatásúra –  fel tudjuk mindkét szobában használni úgy, hogy elkerüljük ezzel a zsúfoltságot.

A nagyobbik szobánál mindenképpen olyan megoldást szerettem volna, hogy két része legyen: egy háló rész, valamint egy nappali rész. Ezt úgy valósítottam meg, hogy a franciaágy le lett választva több bútorból kialakított „szekrénysorral”, így némiképp elkülönül a tévénézős résztől.

fotojet-collage

img_5556

A lakást leginkább romantikus-vintage stílusúnak jellemezném. Mindenképp letisztult stílust szerettem volna kialakítani, nem szeretem a túl harsány színeket.”

img_3858

A pár kedvence a gyerekszoba:

„Úgy érzem ez a lakás legbájosabb része és így, hogy már van is „lakója”, csak még különlegesebbé teszi.

img_3900

A gyerekszobai pöttyös falat egy kör alakú autómosó-szivaccsal festettem. Első ötletként fehér falmatricából akartam kivágni a pöttyöket, végül a szivacsra esett a választás.

Minden egyes pötty előtt sima ecsettel rákentem egy réteget, majd ezt nyomtam oda szorosan a falra a szivacsot. Néhol utána kellett még festeni, mert nem mindig fogta be a falat, majd a vége felé már eléggé elnehezült a szivacs és folyton ki kellett csavarni belőle a felesleges festéket, tehát nem volt egyszerű, de a végeredmény miatt megérte.

img_3901

Mindig függőlegesen fentről lefelé haladtam és a követező függőleges sorban próbáltam a két pötty közé nyomni a következőt, hogy szimmetrikus és szabályos legyen. Ezen kívül más sablont nem használtam.

A fa bútorokat saját kézzel festettem le antik hatásúra. Ezt úgy oldottam meg, hogy először lecsiszoltam csiszolópapírral őket, majd selyemfényű fehér festékkel és kétféle ecsettel elkezdtem festeni úgy, hogy ne legyen szabályos, inkább „csíkos” hatású, majd húztam is bele vékonyabb ecsettel csíkokat, így tudtam a kívánt hatást elérni.

img_5508

Ezen több hétig dolgoztam. Az előző lakásom berendezését is részben ezek a bútorok alkották. „

img_5530

Veronika szívét-lelkét beletette a gyerekszoba apró dekorációiba: maga festette vászonra a pöttyös falon lévő képeket, saját ötlet a babaruha-dekoráció, de  a szobában minden apróság a szeretetről tanúskodik.

img_5504

A család másik kedvence a nappali spalettás fala.

img_5549

„Ezek a zsalugáterek a régi ablakokat „díszítették”, azonban a műanyag ablakokra már nem szerettük volna visszarakatni, viszont kidobni sem akartuk. Ezért ötleteltünk, hogy mit lehetne velük kezdeni. Azt tudtam, hogy a nappaliban is szeretnék egy különleges falat kialakítani, így született meg a spalettás fal ötlete a nagyobbik szobában.”

img_5520

És hogy mik a további tervek?

„A konyha falszíne úgy érzem annyira nem lett az igazi, illetve a járólapot mindenképp kicserélném valamilyen barnás színűre. Ezen kívül a beépített erkély berendezésének a terve formálódik a fejemben.

Kávézós-kiülős hellyé szeretném varázsolni tavaszra.” -meséli terveit Veronika, akinek annyira megtetszett a lakberendezés, hogy elhatározta, képzi magát, és később hivatásszerűen is ezzel szeretne foglalkozni.

img_5519

Addig is örömmel várja azok jelentkezését, akiknek a gyerekszoba berendezéssel kapcsolatban segítségre van szüksége. (Takács Veronika: takacs(pont)veronika86(kukac)gmail(pont)com )

fotó: Takács Veronika

Szép napot!

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük