inspiráció,  kirándulás

7 elképesztően különleges szálláshely egy faluban

Elég elutaznod az ország legtisztább levegőjű településére, és számtalan különleges helyen hajthatod álomra a fejed.

A Kánya-patak völgyében elterülő Noszvajról már korábban is ódákat zengtem, egyik kedvenc kirándulóhelyünk.

Imádjuk az itteniek vendégszeretetét, a családbarát programokat, a hagyományőrzést és azt, hogy kreatív módon mindig kitalálnak valamit. Igen, így közösen.

Nem véletlen, hogy az országban itt a legmagasabb az egy főre jutó különleges szálláshelyek száma: mert hát alhatunk például  a fák között, katonai sátorban, jurtában, konténerben. Ebből aztán lehet válogatni.

Jurta

Fotó: http://nomadhotel.hu/

Az első varázslat Noszvajon sok-sok évvel ezelőtt a  Nomád Hotel & Glamping -ben ért bennünket: valami különleges vendégszeretet, igazi csodavilág berendezés, otthonosság.

Azóta pedig megtapasztaltuk a folyamatos változás, megújulás képességét is. Itt lehetett az országban legelőször glampingezni  , a luxuskempingezés e formája pedig számtalan különleges szálláslehetőséget hozott magával.

Mint például a jurtát, ami a vándorló nomádok, így a magyarok lakóhelye is volt egykoron. Úgy is mondhatnánk, hogy a sátrak királynője, és biztosan hihetetlen érzés, ahogyan a felülvilágító ablakon beáramlik a fény.

Itt csak egy dologra érdemes figyelni, ha hiszünk a ma még élő babonában: ne lépjünk a jurta küszöbére. A vándorló nomádok hite szerint ugyanis ekkor a küszöb alatt alvó istenek (szellemek) felébrednek és bajt hoznak a házra.

A jurtát pároknak ajánlják.

Konténerház

Fotó: http://www.nomadhotel.hu/

A két hajózási konténerből épült szállás az országban egyedülálló. Ezek a szállító konténerek igencsak strapabíróak, vízállóak,  ki kell bírniuk 35 tonnát, és 10 emelet magasra pakolták őket eredetileg.  A Nomád Hotelben egy vízmosás fölött „lebeg” a konténerház, hatalmas terasszal, csodás kilátással.

A konténerházba családokat is várnak.

Buboréksátor

Fotó: nomadhotel.hu

Ágyból nézni a csillagokat, nos, ez már nem lehetetlen a Nomád Hotelben, ahol 3 és fél méter magasban, a fák lombkoronájának társaságában áll egy teljesen átlátszó iglu, benne mindennel, ami a szuper kényelemhez kell.

A kíváncsiskodó tekintetektől sem kell tartani, a nagy burkolt terasz miatt.

Csillagpanoráma, madárcsicsergés, a patak csobogása, mindez garantált a buborékhotelben.

Lombház

Fotó: http://www.treehouses.hu/

Nekem a lombházról azok a gyerekeknek épült játszóházak jutnak eszembe, amit amerikai filmekben látni, és amire én nagyon vágytam gyerekként, annak ellenére, hogy tériszonyom van.

Nos, a Síkfőkúton található lombházak tökéletes búvóhelyet, csendet biztosítanak, de már négycsillagos kivitelben. Saját jakkuzival, kifejezetten pároknak.

Erdei hotel, a De la Motte Kastély ősfás parkjában

Ennek a szállásnak a különlegességét az adja, hogy egy  csodás,  buja zöld arborétum-kertben épült, közvetlenül egy kastély szomszédságában.

A hely gyerekbarát, 10 éves korig a gyerekeknek ingyenes.  Már mi is jártunk itt, és nagyon szerettük.

Családbarát hotel, japánkerttel

Fotó: https://oxigenhotel.hu/

Persze sok mindenről írhatnék a négycsillagos, családbarát Oxigén Hotel kapcsán, de  talán a kertjéről kevesen tudják, hogy egyedülállóan  autentikus japánkert, melyből igen kevés van az országban.

Az hotelben tetten érhető ZEN Spa élményeknek történelmi előzményei vannak: a  fenyőfás, vadregényes parkba a Galassyak az 1900-as évek elején lakóépületet építettek, melyet Berta Háznak neveztek – a gróf felesége után – és mely körül angolparkot hoztak létre, ritka virágokkal, cserjékkel.

Galassy gróf szívesen  utazgatott a világban, kelet-ázsiai körütjáról hozta el a fürdőzés, meditáció, és a japán welness élményét is. A birtokon egy tavat hozott létre, kis hidakkal, és fürdőházzal.

Fotó: https://oxigenhotel.hu/

Itt áll jelenleg a hotel ZEN Spa-épülete, melyből csodás kilátás nyílik a kertbe, amely két részből áll: tájképi kert, meditációs típussal kiegészítve.  Ezeknek a kerteknek a témája az élet, a születéstől a halálig.

A japánkertekben a kis vízesés a gyerekkort jelképezi, mely a fehér kavicsos útban folytatódik – mintegy patakká, folyóvá terebélyesedve -, végül pedig óceánná alakul, ami az öregkor szimbóluma. A fehér kavics a vizet szimbolizálja, ez egy látványelem, erre lépni nem szabad.

A kiindulópont 3 kő, ami a 3 papot testesíti meg.

A kerthez még egy titkos legenda is tartozik, miszerint Berta asszony esténként körbesétálta a területet, beszélgetett a fákkal, virágokkal, akik ettől a gondoskodástól megfiatalodtak. Ezt az energiát mi is megérezhetjük a kertben ballagva.

+1 Erdei kisház

https://www.facebook.com/blogjuditu/photos/a.865123050184961.1073741834.121931381170802/1755745917789332/?type=3&theater

Bár még tavasszal nyit majd, biztosan nagyon különleges élmény lesz ez a tóra néző, teraszos, fadézsás erdei kisház, melynek berendezését Juditu tervezte, ami már önmagában garancia a különlegesre.

Szép napot!

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük