család,  csináld magad,  DIY,  gyerek

Kinőtt mindent a gyerek? Így kíméld a pénztárcádat

Mert a gyerekek nőnek, mint a gombák.

Hétvégén előkerültek az őszi holmik, és végigpróbálgattuk a ruhákat a gyerekekkel, ami a kisfiammal gyakorlatilag egy végeláthatatlan párharcot jelent, mely már a második ruhadarab felpróbálásánál kezdődik, és felér egy jó kis edzéssel.

A próba  vége persze az, hogy nőttek, mint a gomba, és a legtöbb ruha már nem jó rájuk, ami kész anyagi csődöt vetít előre. Hogy ne így legyen, mindig kitalálunk valamit.

Cserebere, fogadom

Jó megoldás volt egy időben, amikor a barátnőkkel cserélgettük a ruhákat, én lányruhákat adtam, és fiúsakat kaptam helyette. A rokoni öröklődés nem játszott nálunk, de ez is lehet egy jó megoldás.

Ez egészen addig működött, míg mindkét gyerekemet túlnőtték a náluknál fiatalabb társaik, így már nekünk nem maradt cserealapunk. Hiába, no, volt kitől örökölniük, én is rendszerint utolsó voltam a tornasorban.

Amikor csak pár centi hiányzik

Sötétkék katicás pulcsi, piros dzsörzé nadrág, melynek a térdén éktelenkedő lyukat  kék színű, szív alakú folt takarja, és melynek  szárát  kék anyagból készült toldás hosszabbítja: így öltöztem én oviskoromban. Az ovális és szív alakú foltok hozzátartoztak az ovis nadrágokhoz, legtöbbünknek ilyen volt.

Ma sem szeretem kidobni a rövid, vagy hibás nadrágokat: megfoltozzuk vagy feltuningoljuk őket.

Bár nem vagyok egy varrótündér, összegyűjtöttem néhány ötletet magamnak, inspiráció gyanánt, meg is mutatom, hátha nektek is jól jön. (A képekre kattintva előbukkan a részletes leírás is.)


Figyelem! Szigorúan betartandó alapszabály! Kiskamasz, vagy már erősen kamaszodó gyerekünkkel előzetesen egyeztessük le, hogy menő, vagy nem menő a leendő ruhadarab.


Nálunk ez nemcsak spórolás, de környezetvédelem is, így a gyerekeim már kicsiként lelkesen mesélték az oviban, hogy ők bizony környezetvédők a szörnyecskés térdű nadrágban. 🙂

 Amikor a nadrág rövid, de még derékban jó:

hosszabb

Hosszabbítás divatosan:

105

Szörnyecske a nadrágon:

106

Jó hír  azoknak, akik nem tudnak varrni: a foltokat textilragasztóval is rögzítettem már, és bevált, bár időnként – sok-sok mosás után – újra fel kellett ragasztani, de gyors, jól alkalmazható módszer volt.

Pólótuning, hosszabbítással:

hosszabb2

Több pólóból egy tunika (na, most ilyet szeretnék készíteni):

107

Ha csak az orra kopott:

Elmondom, hogy én is így jártam, tavaly vettem egy bőrcsizmát, ami nálam kb. 5-10 évig szokta bírni, de  ennek már az első fél év után kezdett felkunkorodni az orrán lévő bőr. Persze rögtön visszavittük a még bőven garanciális árut. Azonnal laboratóriumba küldték, bár mikroszkóp nélkül is jól látható volt a probléma. Persze  a több hónapos vizsgálat alatt félcipőben jártam télen a mínuszokban, és tavaszra, mire kisütött a nap, meg is kaptam az ítéletet, na meg a csizmát is: nem rendeltetésszerűen használtam.


Pedig biz’ isten, még csak nem is csúszkáltam, vagy   szánkóztam benne, és a kavicsok rugdosásából is kinőttem már.


Úgyhogy nincs mit tenni, ilyen lesz: 🙂

111És erre gondoltál már?

112

113

És ez se rossz:

114

Keress pénzt a már nem használt holmik eladásával!

Sosem voltam  az értékesítők gyöngye, már az ovis boltos játékban is inkább vásárló voltam, aki kedvére költötte a papsajt-érméket homoktortára, pitypang csokorra, miközben ovistársam vérbeli kofaként kínálta azokat.

Az élet azonban nem egyszer úgy hozta, hogy el kellett adnom néhány holmit, hol kényszerűségből, hol azért, mert utazni vágytam, hol pedig azért, mert már nem fértünk a holmiktól.

Az értékesítésre többféle fórumot kipróbáltam, nekem legjobban az önkiszolgáló bolhapiac tetszett. Most a garázsvásárral kacérkodom, sajnos, garázsunk nincs, de majd csak megoldjuk valahogy. Ha érdekel a téma, az egyes eladástípusoknál szerzett tapasztalataimról itt olvashatsz.

Egyszerűből menő

Persze új holmit is szoktunk vásárolni, de igyekszünk jót venni olcsón, így az egységcsomagban árult holmikat választjuk. Ennek ugyan van egy hátulütője legtöbbször: a 2-ből, 3-ból csak egy póló dekorált, mintás, a többi egyszínű.


Márpedig a kiskamaszok szerint az egyszínű póló nem menő. 🙂


Így feldobjuk kicsit.

Mondjuk, masnikkal:

108

Vagy transzferálással, amihez használhatod az otthon már régóta porosodó illóolajadat is.

109

Vagy ujjnyomdával:

110

De elég hozzá egy kis hipó is. Ha kíváncsi vagy, mit lehet ebből kihozni, katt ide.

 Ne dobd ki: mások örülnek a megunt ruháknak!

Ezzel ugyan nem spórolsz, de másoknak örömöt okozhatsz, és ez is boldoggá tehet, meglátod. És ugye, ahogyan a mese is mondja, jó tett helyébe… , ezt a kedvességet te egyszer biztosan visszakapod.

Ha kíváncsi vagy, hová érdemes vinni a kinőtt ruhákat, a Második feleség blogon egy jó kis összeállítást találsz.

Szép napot!

A bejegyzésben szereplő képekre kattintva elérheted a képek forrását. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük