csináld magad,  húsvét,  Ünnep

Tojás szőkítés, avagy így lesz a barnából fehér

Egyszerű technika, amivel a barna héjú tojásokból fehéret varázsolhatsz otthon húsvétra.

1

Állítólag a tyúkok típusától függ, hogy milyen színű a tojás héja, a fehér tyúk fehéret, a sötét, barna tojást tojik. 🙂 Mielőtt azonban ez alapján vennél tyúkot, kérdezz meg egy szakértőt is. Én leginkább arra a chilei tyúkfajtára pályázom, ami fehér színű, de kék tojásokat tojik. Na, de bekerültünk a tyúk-tojás örvénybe, inkább nézzük azt a tojás szőkítést!

Vannak olyan tojásfestési technikák, amik a világos, fehér héjú tojásokon mutatnak jól: ilyenek a pasztell színek, a körömlakkos technika, vagy pl. a fekete filctollal való mintázás.

Árulnak fehér héjú tojásokat is, de beszerezni kissé bonyolultabb, legalábbis én még csak barnákkal találkoztam. Ezért örültem, mikor Ildikó oldalán megtaláltam ezt a leírást.

Ki kellett próbálnom!

Hozzávalók:

vastagabb héjú barna tojás

ecet (az enyém 10%-os volt), víz

dörzsi szivacs

A vízből, és az ecetből egy edénybe belemérünk azonos mennyiséget. (pl. 2-2 dl) A mennyiség attól függ, hány tojást szeretnél fehéríteni.

A kifújt tojásokat az ecetes vízbe tesszük, majd forrásig melegítjük,mivel a kifújt tojások úsznak a vízben, ezért én közben egy fakanál segítségével folyamatosan forgattam.

2

Majd langyosra hűtjük, és dörzsi szivaccsal ledörzsöljük a barnaságot. Most szólok, nem lesz tökéletes, nekem ilyen lett elsőre:

3

A műveletet meg kell ismételni addig, míg elég szép fehér nem lesz a tojás. Mivel kicsit türelmetlen vagyok, meg egyébként ismerem az ecetsav + CaCO3 reakciót, ezért az ecetet mindig pótoltam az újabb forralás előtt.

A tojás alja, teteje akart nehezebben fehéredni, ezért ezeket – a forró ecetes lével együtt- egy kis bögrébe tettem, hogy a problémás részek is ázzanak a forró oldatban.

4

A dörzsizést és az egész műveletet óvatosan kell végezni, mert a tojás fala egyre vékonyabb lesz. Szóval türelem, óvatosság, és vastag héjú tojás és a végeredmény egy kellemesen világos tojás lesz.

7

 Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz.  Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

3 hozzászólás

  • Timi Nagy

    Nagyon klassz lett, köszi, hogy megosztottad! Mindig gondolkodtam rajta, honnan szedik az emberek ezeket a csinos világos tojásokat. 🙂

    • Rácz Anikó

      Köszi! Kicsit munkás, és vastag héjú tojások jók hozzá, de egészen szép kellemesen világos tojásunk lehet így. 🙂 Szép napot: Anikó

  • Vargáné Topor Erika

    Nem attól függ, hogy a tyúk tolla milyen színű. Nekünk az itáliai tyúk tojik fehér tojást, de van hófehér tyúk is, ami barnát tojik. ☺

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük